Sveta misa i Isusova žrtva na križu jedna su te ista žrtva – zapamtimo to

KORIZMENA MEDITACIJA

Žrtva na svetoj misi, budući da je istovjetna sa žrtvom na križu, ima neizmjernu vrijednost.

Sveta misa i žrtva na križu, iako su vremenski odvojene, jedna su te ista žrtva, ovdje ponovno izražena, ne u žalosnim i krvavim okolnostima kao na Kalvariji, nego kao ljubeća poslušnost našega Gospodina volji Očevoj. Ovo unutarnje predanje sebe kao žrtve isto je i na Kalvariji i na misi: to je Kristova žrtva. Isti je Svećenik, ista Žrtva, isti prinos i poslušnost volji Boga Oca. Vanjska manifestacija te jedne te iste žrtve: na Kalvariji se ona očituje preko Kristove muke i smrti; u svetoj misi kroz sakramentalno i nekrvno odvajanje tijela i krvi Kristove transupstancijacijom, pretvorbom kruha i vina.

Na svetoj misi svećenik je puki posrednik Krista, vječnoga i velikog Svećenika. Krist prinosi sama sebe na isti način kao i na Kalvariji, iako to sada čini preko svećenika, koji djeluje in persona Christi. Zato svaka misa, čak i ako je slavi samo svećenik privatno, nije osobno djelo, nego djelo Krista i Crkve koja u žrtvi što je prinosi, prinosi sama sebe kao sveopću žrtvu, prinoseći za spasenje cijeloga svijeta jedinstvenu i neizmjernu otkupiteljsku zaslugu Žrtve križa.

 

Krist se prinosi za žrtvu na svakoj misi, izražavajući tako svoju ljubeću poslušnost nebeskome Ocu, što se sada očituje u posvećenju kruha i, odvojeno, posvećenju vina. To je vrhunac, sama srž svete mise.

Naše današnje razmatranje dobar je trenutak za razmišljanje: Kako služimo i sudjelujemo na svetoj misi? Jesmo li na misi s istom raspoloživošću s kojom je bila i Blažena Djevica na Kalvariji? Shvaćamo li uistinu da je ovdje prisutan isti Bog i da se vrši prinos iste žrtve? Pobudimo ljubav, potpuno priklanjanje volji Božjoj, predanje samog sebe, želju za suotkupiteljstvom.


Autor:  Francisco Carvajalo: Razgovarati s Bogom. Svezak II. (Korizma i Veliki tjedan)

9,858 total views, 3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  <

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Hide Related Posts
  %d blogeri kao ovaj: