Sveta misa i Isusova žrtva na križu jedna su te ista žrtva – zapamtimo to

KORIZMENA MEDITACIJA

Žrtva na svetoj misi, budući da je istovjetna sa žrtvom na križu, ima neizmjernu vrijednost.

Sveta misa i žrtva na križu, iako su vremenski odvojene, jedna su te ista žrtva, ovdje ponovno izražena, ne u žalosnim i krvavim okolnostima kao na Kalvariji, nego kao ljubeća poslušnost našega Gospodina volji Očevoj. Ovo unutarnje predanje sebe kao žrtve isto je i na Kalvariji i na misi: to je Kristova žrtva. Isti je Svećenik, ista Žrtva, isti prinos i poslušnost volji Boga Oca. Vanjska manifestacija te jedne te iste žrtve: na Kalvariji se ona očituje preko Kristove muke i smrti; u svetoj misi kroz sakramentalno i nekrvno odvajanje tijela i krvi Kristove transupstancijacijom, pretvorbom kruha i vina.

Na svetoj misi svećenik je puki posrednik Krista, vječnoga i velikog Svećenika. Krist prinosi sama sebe na isti način kao i na Kalvariji, iako to sada čini preko svećenika, koji djeluje in persona Christi. Zato svaka misa, čak i ako je slavi samo svećenik privatno, nije osobno djelo, nego djelo Krista i Crkve koja u žrtvi što je prinosi, prinosi sama sebe kao sveopću žrtvu, prinoseći za spasenje cijeloga svijeta jedinstvenu i neizmjernu otkupiteljsku zaslugu Žrtve križa.

 

Krist se prinosi za žrtvu na svakoj misi, izražavajući tako svoju ljubeću poslušnost nebeskome Ocu, što se sada očituje u posvećenju kruha i, odvojeno, posvećenju vina. To je vrhunac, sama srž svete mise.

Naše današnje razmatranje dobar je trenutak za razmišljanje: Kako služimo i sudjelujemo na svetoj misi? Jesmo li na misi s istom raspoloživošću s kojom je bila i Blažena Djevica na Kalvariji? Shvaćamo li uistinu da je ovdje prisutan isti Bog i da se vrši prinos iste žrtve? Pobudimo ljubav, potpuno priklanjanje volji Božjoj, predanje samog sebe, želju za suotkupiteljstvom.


Autor:  Francisco Carvajalo: Razgovarati s Bogom. Svezak II. (Korizma i Veliki tjedan)

10,293 total views, 9 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.