Duhovni savjeti

Svatko zaslužuje novu priliku!

4. DAN

„Isus se uspravi i reče joj: »Ženo, gdje su oni? Zar te nitko ne osudi?«
Ona reče: »Nitko, Gospodine.«
Reče joj Isus: »Ni ja te ne osuđujem. Idi i odsada više nemoj griješiti.«.“
(Iv 8,10-11)


Četvrta lekcija: Svatko zaslužuje (novu) priliku

Pozivam te danas da odbaciš svaku predrasudu. Predrasuda je bolna etiketa koju daješ svome bližnjemu. U tvom se životu uvijek nepažljivo uvuće unaprijed izrečen sud o nekoj osobi bez da tu osobu poznaješ. Štoviše, ta predrasuda biva još gora kada je ona utemeljena ne na tvom dojmu neke osobe nego po onome što je neka treća osoba rekla o njoj. Kad stvoriš neku predrasudu prema nekome tada ćeš svaku informaciju o toj osobi primati kroz masku svoje predrasude i nikada je tako nećeš moći ispravno vrednovati. Sjeti se da samo Bog daje ispravnu sliku o drugome i ispravnu vrijednost nekog čovjeka. Bog skida maske i Bog traži od tebe da pred njim skineš svaku masku koju stavljaš pred njega. Ako ne odbaciš predrasudu bit će ti suđeno sudom kojim sudiš. Kao što ni ti ne bi volio da te netko smatra, primjerice, lažljivcem a da to nisi, tako ni ti nemoj nekog suditi sudom nepravednim. Uvijek stoji važno načelo da ljubiš grešnika, a mrziš grijeh. I uvijek trebaš težiti razlikovanju pojedinca od onoga što taj pojedinac čini jer ako čovjek čini zlo ne mora nužno biti zla osoba. Ne zaboravi da je taj pojedinac ljubljeno dijete Božje koji ima plan za njega.

Posebno se čuvaj predrasuda kada netko krene novim životnim putem. Svatko zaslužuje priliku biti bolji. Pa ako netko i padne na tom putu on zaslužuje novi početak. Ako te Bog toliko ljubi da ti u svakoj ispovijedi udijeli oproštenje grijeha, onih grijeha koje ti je u svojoj dobroti i ljubavi već unaprijed oprostio, tako i ti čini. Kada jedan lažljivac spozna svoju izopačenost i krene dobrim putem tada ga nemoj i dalje držati lažljivcem ako ima namjeru čuvati se laganja. Dakle, pod tim želim reći da ne treba ni u svojoj olakoj naivnosti vjerovati da se lažljivac promijenio, ali u svome srcu uvijek ostavi prostora nade i vjere da je to moguće. Napose, tko od nas poznaje nutrinu neke osobe da bismo mogli reći zašto je nešto napravio? Koliko puta si se ti opravdavao drugima i Bogu na neko svoje loše dijelo, grijeh, propust ili nesavršenost? Samo Bog poznaje nutrinu tebe i mene i zato je on najpravedniji sudac. Sjeti se da su neki od najvećih svetaca i biblijskih likova bili obraćenici i grešnici – Augustin je bio bludnik, Pavao je bio ubojica, kralj David je imao izvanbračnu aferu, Noa je bio pijanac, Jakov je bio varalica… Pa ipak, Bog je preko njih izveo velika čudesa!

 

„Jedina razlika između sveca i grešnika je u tome
da svaki svetac ima prošlost, a svaki grešnik budućnost.“
Oscar Wilde

Razmatranje današnjeg evanđelja:


Lk 5,27-32: U ono vrijeme: Iziđe Isus i ugleda carinika imenom Levija gdje sjedi u carinarnici. I reče mu: »Pođi za mnom!« On sve ostavi, usta i pođe za njim. I Levi mu u svojoj kući priredi veliku gozbu. A s njim bijaše za stolom veliko mnoštvo carinika i drugih. Farizeji i pismoznanci njihovi negodovahu i govorahu njegovim učenicima: »Zašto s carinicima i grešnicima jedete i pijete?« Isus im odgovori: »Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima. Nisam došao zvati pravedne, nego grešnike na obraćenje.«


Ponovo pročitaj današnje evanđelje pa zastani par minuta u tišini razmišljajući što ti Bog želi reći s ovim tekstom.

Rekao sam ti, dragi moj brate, da nema ništa važnijeg od Božjeg glasa. I gle – na Isusov poziv carinik Levi ostavlja sve, ustaje i odlazi za njim. Možeš li samo zamisliti kakav je to bio glas koji je natjerao carinika da u samo jednom trenutku promijeni svoj život? Zato trebaš dozvoliti da Božja riječ prodre u tvoje srce jer će te ona uputiti na pravo mjesto. Samo Božja riječ može ispraviti sve krivudavo u tvome životu i dati ti novi početak. Znaj da su carinici bili Židovi koji su radili za Rimljane tako što su ubirali porez od Židova. Zbog toga oni nikada nisu uživali naklonost Židova te ih je narod s prezirom gledao kao izdajnike i grešnike. Možeš li sada zamisliti kako je bilo tome cariniku? Možeš li zamisliti s kojim se predrasudama suočavao u svome životu samo zato što je obavljao jedan posao. Tko zna koliko je djece s tim poslom nahranjivao, a radio je ono što je danas u našem društvu sasvim normalno – ubirao porez! Zastani na trenutak i razmisli tko su danas najomraženiji ljudi u javnosti? Kakvo ti imaš mišljenje o njima? Možeš li u njima vidjeti sliku Božju? Isusu nije bilo bitno što drugi govore. Rekli bismo da Isus „ne gleda ljudskim očima“, ali ja bih baš rekao da Isus na najbolji način gleda očima jednoga čovjeka. Isus ga ne odbacuje, kao što ga nijedan čovjek ne bi trebao odbaciti. Prilazi mu, poziva ga i sjeda s njim za istim stolom. Tako ti daje primjer savršenog ljudskog vida, onog vida koji nije zatrovan ljudskom zavišću i predrasudama, čije oči nisu pune brvna dok gledaš u trun u oku brata svoga. Isus je svojim činom vjerojatno sablaznio mnoge Židove i farizeje jer je blagovao s njihovim neprijateljima, a blagovati s nekim znači uspostaviti zajedništvo – međusobno i s Bogom. Isus ne niječe carinikovu grešnost, ali pozivom na obraćenje daje tom čovjeku priliku za novi život. Zbog toga je i došao – da kao liječnik ozdravlja sve one koji su bolesni fizički i duhovno.

Današnji zadatak: Danas iskreno pozdravi ili se nasmiješi svakom koga sretneš kao vježba poniznosti i rušenja predrasudâ. U svakom od njih probaj vidjeti sliku Božju.

Molitvu izmoli naglas.

Molitva: Gospodine Isuse, ti si rekao da si došao pozvati grešnike i izliječiti bolesne. Izliječi, molim te, moje srce prepuno predrasuda prema drugima. Daj mi da u njima mogu vidjeti tebe. Oprosti mi za svaki trenutak kad sam se dao zavesti predrasudama, odbacivanjem, mržnjom, neprijateljstvom i prkosom prema drugima i molim te da jednom i ja budem za tvojim stolom prihvaćajući u ljubavi sve one koji će tada biti tamo. Očenaš, Zdravo Marijo, Slava Ocu (x7).

3. dan duhovnih vježbi: Tijelo ti nije neprijatelj


Autor: mag. theo. Darko Rapić

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
„... ovo je neizvjesno vrijeme. Vrijeme kada se mnogi od…