Izdvojeni članak

Sv. Rafael Anđeo je božanski pomoćnik u pronalasku bračnog partnera i moćni iscjelitelj

Spominje se tri anđela koji služe Bogu i pomažu u vašoj situaciji kao primjer molitva za brak, zaštita od napasti i drugih situaciji. Bogu hvala za odabrane anđele koji su pred Bogom uvijek prisutni.


Sv. Rafael je snažan zagovornik na kojega ne smijemo zaboraviti, pogotovo u teškim situacijama. Ime Rafael u hebrejskom jeziku znači ‘Bog ozdravlja’, ‘božanski iscjelitelj’ ili ‘Božji lijek’. Njegova je anđeoska misija na zemlji liječiti, što je veoma važno svima koji pate na bilo koji način.

Među trima arkanđelima koji se spominju u Bibliji, sv. Rafael je vjerojatno najmanje poznat. Vjerojatno što se on spominje samo u Starom zavjetu, dok su Gabrijel i Mihael nazočni i u Novom zavjetu, prenosi Aleteia.

O arkanđelu Rafaelu se govori u Knjizi o Tobiji, gdje ga se prikazuje kao ozdravitelja duše, tijela i duha. Prvi dio te biblijske knjige govori o životu Tobita, židovskog pravednika koji je pokapao mrtve čak i kad je to zabranio asirski okupator.

Tobit je postao slijep kad mu je ptičji izmet upao u oko. Ta sljepoća je potrajala nekoliko godina, što je Tobita duboko rastužilo te je poželio umrijeti. U isto vrijeme ženu imenom Sara mučili su demoni. Udavala se je sedam puta, ali svaki put bi demon ubio mladoženju prve bračne noći, prije nego što je brak konzumiran. Ona je također bila depresivna i priželjkivala smrt. Sv. Rafael poslan je oboma.

Arkanđeo Rafael im je donio iscjeljenje prateći Tobitova sina Tobiju na putovanju na kojem je morao pronaći određenu ribu čija su jetra bila lijek. Rafael je bio prerušen kao Tobijin vodič i upravo zbog toga mu se često utječu hodočasnici u svojim molitvama.

Na putu kući Rafael i Tobija zadrže se u domu Tobitova poznanika, Sarina oca. Tobija i Sara se zaljube i odluče unatoč svim kušnjama vjenčati. Njihove prve bračne noći Tobija moli za čistu ljubav, a ta molitva, potpomognuta Rafaelovom anđeoskom moći, poražava demona koji je opsjedao Saru. Nakon što se je sa svojom suprugom vratio kući, Tobija je stavio riblja jetra na Tobitove oči i njegova je sljepoća izliječena. Na svadbi koja je održana u čast Sare i Tobije, obitelj je zahvalila Rafaelu, koji im se je onda otkrio kao arkanđeo.

U kalendaru se spominjemo arkanđela Rafaela 24. listopada, ali se slavi i zajedno s ostalim arkanđelima 29. rujna.

Molitva arkanđelu Rafaelu za bračnog partnera
Sv. Rafael snažan je zagovornik na kojega ne smijemo zaboraviti u teškim situacijama. Ime Rafael u hebrejskom jeziku znači “Bog ozdravlja”, “božanski iscjelitelj” ili “Božji lijek”. U nastavku pročitajte i izmolite molitvu za bračnog partnera.

Sv. Rafaele, poslan si od Boga da vodiš mladog Tobiju u izboru za dobru i kreposnu ženu. Molim te pomozi mi u ovom važnom odabiru koji se odnosi na moju cijelu budućnost. Nisi vodio Tobiju samo do njegove žene, već si mu dao i važne smjernice koje su bitne za svaki kršćanski brak: “Molite zajedno posebno prije donošenja važnih odluka.” Ako kroz molitvu dragoga Boga gledamo kao “trećeg partnera” u našem braku, imat ćemo snagu i sve milosti koje su nam potrebne da živimo po Njegovoj svetoj volji. Amen.

Oče naš…Zdravo Marijo…Slava Ocu

Sv. Rafaele, veličanstveni od sedmorice, koji stoje pred Njegovim prijestoljem koji živi i vlada, anđele zdravlja, Gospodin je ispunio tvoju ruku melemom s neba da olakšavaš i liječiš naše patnje. Ozdravi i izliječi sve bolesne i vodi naše korake u nastupima sumnje. Ti, ljubavna strijelo i medicino Božje ljubavi, rani, vruće te molimo, gorućom ljubavi naše srce i daj da ta rana nikada ne zacijeli te da u svakidašnjem životu uvijek ostanemo na putu ljubavi! Amen.
Donosimo molitvu sv. Rafaelu koju mole svi oni koji pate bilo duševno ili tjelesno
Slavni arkanđele Rafaelu, veliki kneže nebeskih dvora, ti si poznat po svojim darovima mudrosti i milosti.

Ti si vođa svima koji su na putu, bilo na kopnu, bilo u zraku, bilo na moru, ti si utjeha potlačenih i utočiste grešnika. Molim te, pomozi mi u mojim potrebama i u svim patnjama mojeg života, kao što si nekoć pomogao Tobiji na njegovim putovanjima. Budući da si Božji iscjelitelj, ponizno te molim da iscijeliš sve bolesti moje duše, kao i one na mojem tijelu. Posebno te molim za… (ovdje spomeni svoju nakanu) te za milost čistoće, da mogu biti hram Duha Svetoga. Amen.


Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Upozorenje svećenika i egzorcista da postoje mjesta koja su stvarna…