Zanimljivost

SUPETAR Dosjetljivi župnik lutkarskim igrokazima iskazuje blizinu župljanima

“Nisu lutke samo za djecu, one su posebno djeci zanimljive, ali čak i kod odraslih bude maštu i čovjek svojom maštom nadomješta puno toga”, tvrdi don Pavao Gospodnetić, župnik župe sv. Petra na otoku Braču želeći lutkarskim video uratcima iskazati blizinu svojim župljanima od kojih je odijeljen u vremenu sveopće izolacije.

U danima odijeljenosti od svojih župljana, don Pavao Gospodnetić, župnik župe sv. Petra u Supetru na Braču i viši savjetnik Nacionalnog katehetskog ureda HBK za župnu zajednicu, došao je na ideju kako osmisliti dane u izolaciji djeci, ali i mnogim odraslima koji prate stranicu župe. Na Facebook profilu je, naime, do sada objavio dva video uratka lutkarskih igrokaza u crkvi između otočkog simbola tovara Tove i žirafe Žirka.

„Još prije kojih deset godina negdje sam vidio te lutke i shvatio da ono što lutke govore, kad bi govorili ljudi, uopće ne bi bilo toliko zanimljivo. Nisu lutke samo za djecu, one su posebno djeci zanimljive, ali čak i kod odraslih bude maštu i čovjek svojom maštom nadomješta puno toga. Nema tu nekog određenog katehetskog cilja, cilj je više da u ovom trenutku ljudi preko toga dožive blizinu župe i župnika“, tvrdi don Pavao za Hrvatsku katoličku mrežu želeći nešto napraviti za svoje župljane, za prvopričesnike i svu djecu, da im to bude radost i utjeha.

„Kad sam nedavno bio u Zagrebu, našao sam se u jednom dućanu i sjetio se da sam uvijek namjeravao kupiti te lutke. Mislio sam i uživo osmisliti nešto za prvopričesnike na vjeronauku, nešto snimati, ali jednostavno, nikad nema vremena. Tada sam ih kupio i držao doma, a sada sam se sjetio da mi je zapravo to jedino što mogu komunicirati preko interneta.“

Sudeći po komentarima u objavi, čini se da su magarac Tovo i žirafa Žirko već osvojili župljane, osobito one najmlađe kojima župnik na indirektan način nastoji odaslati različite poruke. „To je bolji kanal nego stavljati sebe, puno je zanimljivije i djeca vole gledati, no ne mora se na taj način odašiljati samo djetinje poruke. Ovi likovi jesu djetinjasti, ali imam namjeru na ovaj način provlačiti i neke ozbiljne priče“, najavljuje don Pavao sretan što su župljani odlično reagirali te mu stižu vrlo pozitivne reakcije.

„To je svima zanimljivo, da ne znam kakve mudrosti kažeš, ima i pametnijih od tebe, ali ovo nitko ne radi i zato je svima zanimljivo“, nastavlja župnik župe sv. Petra u Supetru na otoku Braču gdje trenutno nema tako velikog straha od koronavirusa, kao što je to u većim gradovima na kopnu. „Sada vam je sve obrnuto. Prije je otok bio izolacija, a sad je dobro da si na otoku izoliran“, zaključuje u nadi da ćemo uskoro svi ugledati vedrije dane.

 

Tovo Žirka vodi u crkvu

(Ipak je ovo žirafa. Tako je tigar Tigo postao Žirko)

Posted by Župa sv. Petra – Supetar on Friday, March 27, 2020

 

HKM


Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Na jutarnjoj misi Sveti Otac potaknuo na molitvu Gospodinu da…