SUPETAR Dosjetljivi župnik lutkarskim igrokazima iskazuje blizinu župljanima

“Nisu lutke samo za djecu, one su posebno djeci zanimljive, ali čak i kod odraslih bude maštu i čovjek svojom maštom nadomješta puno toga”, tvrdi don Pavao Gospodnetić, župnik župe sv. Petra na otoku Braču želeći lutkarskim video uratcima iskazati blizinu svojim župljanima od kojih je odijeljen u vremenu sveopće izolacije.

U danima odijeljenosti od svojih župljana, don Pavao Gospodnetić, župnik župe sv. Petra u Supetru na Braču i viši savjetnik Nacionalnog katehetskog ureda HBK za župnu zajednicu, došao je na ideju kako osmisliti dane u izolaciji djeci, ali i mnogim odraslima koji prate stranicu župe. Na Facebook profilu je, naime, do sada objavio dva video uratka lutkarskih igrokaza u crkvi između otočkog simbola tovara Tove i žirafe Žirka.

„Još prije kojih deset godina negdje sam vidio te lutke i shvatio da ono što lutke govore, kad bi govorili ljudi, uopće ne bi bilo toliko zanimljivo. Nisu lutke samo za djecu, one su posebno djeci zanimljive, ali čak i kod odraslih bude maštu i čovjek svojom maštom nadomješta puno toga. Nema tu nekog određenog katehetskog cilja, cilj je više da u ovom trenutku ljudi preko toga dožive blizinu župe i župnika“, tvrdi don Pavao za Hrvatsku katoličku mrežu želeći nešto napraviti za svoje župljane, za prvopričesnike i svu djecu, da im to bude radost i utjeha.

„Kad sam nedavno bio u Zagrebu, našao sam se u jednom dućanu i sjetio se da sam uvijek namjeravao kupiti te lutke. Mislio sam i uživo osmisliti nešto za prvopričesnike na vjeronauku, nešto snimati, ali jednostavno, nikad nema vremena. Tada sam ih kupio i držao doma, a sada sam se sjetio da mi je zapravo to jedino što mogu komunicirati preko interneta.“

Sudeći po komentarima u objavi, čini se da su magarac Tovo i žirafa Žirko već osvojili župljane, osobito one najmlađe kojima župnik na indirektan način nastoji odaslati različite poruke. „To je bolji kanal nego stavljati sebe, puno je zanimljivije i djeca vole gledati, no ne mora se na taj način odašiljati samo djetinje poruke. Ovi likovi jesu djetinjasti, ali imam namjeru na ovaj način provlačiti i neke ozbiljne priče“, najavljuje don Pavao sretan što su župljani odlično reagirali te mu stižu vrlo pozitivne reakcije.

„To je svima zanimljivo, da ne znam kakve mudrosti kažeš, ima i pametnijih od tebe, ali ovo nitko ne radi i zato je svima zanimljivo“, nastavlja župnik župe sv. Petra u Supetru na otoku Braču gdje trenutno nema tako velikog straha od koronavirusa, kao što je to u većim gradovima na kopnu. „Sada vam je sve obrnuto. Prije je otok bio izolacija, a sad je dobro da si na otoku izoliran“, zaključuje u nadi da ćemo uskoro svi ugledati vedrije dane.

 

Tovo Žirka vodi u crkvu

(Ipak je ovo žirafa. Tako je tigar Tigo postao Žirko)

Gepostet von Župa sv. Petra – Supetar am Freitag, 27. März 2020

 

HKM


 398 total views,  4 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.