Duhovnost

Što znači u današnjoj vrijeme prihvatiti Božju volju

Što znači „prihvatiti Božju volju”? Bog je neprestano s nama od kad nas je zamislio u svom planu i od kad nam je podario život.

Bog je uz nas jer nam želi pomoći da baštinimo vječni život, jer nas nije isplanirao prvenstveno za ovih sedamdesetak ili osamdesetak godina ovozemaljskog života, već nas je kreirao za nevjerojatnu avanturu koja će trajati vječno.

Svaki čovjek koji želi i hoće prihvatiti Gospodina u svoj život to može uvijek učiniti. Gospodin voli svakog čovjeka i želi mu pomoć u njegovoj situaciji.

Isus je došao da nam pokaže put spasenja i da nam darove koje nijedan čovjek može.
Bog je neprestano s nama od kad nas je zamislio u svojem planu i od kad nam je podario život.

Bog je uz nas jer nam želi pomoći da baštinimo vječni život, jer nas nije isplanirao prvenstveno za ovih sedamdesetak ili osamdesetak godina ovozemaljskog života, već nas je kreirao za nevjerojatnu avanturu koja će trajati vječno.

Bog je spreman umiješati se u svaku našu životnu situaciju koju mu predamo s povjerenjem u njegovu dobrotu i pravednost.

Čitanje Biblije

Biblija je jedinstvena knjiga i posebna najstarija knjiga od svih knjiga. U toj knjigu ćete naći puno riječi utjeha, ohrabrenje.

Pomoć će vam u vašoj životnoj situaciji da prođete kroz razna događaja. Dobro je započeti čitanje evanđelja po Marku kako bi vam bilo lakše razumjeti čitanje.

Započnite s jednom od najjednostavnijih knjiga, primjerice s Evanđeljem po Marku. Pročitajte ga cijelog. Za to će vam trebati oko sat vremena. U tom Evanđelju se nalazi jedan od prvih izvještaja o životu i smrti Isusa Krista koje je opisao očevidac Ivan Marko.

Budući da se često spominje ime apostola Petra, skloni smo zaključiti da je poznati ribar i Isusov učenik osobno dao piscu Ivanu Marku mnogo podataka, što samo Evanđelje čini još zanimljivijim.

Evanđelje po Marku prepuno je akcije i čitanje vam sigurno neće biti jednolično. Ono će vas uvesti ne samo u Novi zavjet, nego vas i upoznati s osnovama kršćanskog vjerovanja.

Raspoloženje u kojem čitate još je važnije od bilo kakvog plana ili načina čitanja. Ako Bibliji pristupate kritički, tražeći u njoj pogreške i „slaba mjesta“, onda vam čitanje neće donijeti mnogo dobra.
Čitate li pak s iskrenom molitvom u srcu da vas Bog vodi u vašem čitanju, otkrit ćete da je Biblija ne samo neiscrpan izvor mudrosti i radosti, nego i „… voda što struji u život vječni“. (Ivan 4,14)

Molitva je najvažnija

Molitva nas uvodi u prebivanje u Bogu. Kad smo svojim mislima, svojim srcem, svom svojom svjesnošću usmjereni na Boga, tada prebivamo u njemu, tada nas njegova milost napaja poput infuzije ili poput sokova koji iz trsa teku u lozu. Glavna svrha molitve je prebivanje u Bogu, u njegovoj ljubavi, u njegovoj zaštiti.

Što mu bliže dođemo, što duže u njemu ostajemo, to smo svjesniji njegove dobrote, milosrđa i njegove neizmjerne moći. U njemu se usuđujemo moliti za sebe i za druge ono što se izvan njega ne bismo usudili ni pomisliti, a kamoli zatražiti

Predati se“ nikako ne znači da se trebamo pomiriti s postojećim stanjem i prihvatiti ga kao Božju volju za naš život, već da trebamo srcem pristati da Isus odredi koji će biti rezultat naše molitve, našeg prikazivanja njegove žrtve Ocu.

Ne molimo samo zato da bismo izvršili dužnost, ni zato da bismo se Bogu svidjeli, već iznad svega zato da bismo prebivali u njegovoj prisutnosti i uživali blagodati koje nam je dao i daje svaki dan svakom molitelju koji ga traži iskreno u svoj život.

Razmislimo, razmotrimo, odlučimo se i krenimo. Ako nismo sigurni kako bi to trebalo točno izgledati, pokušajmo naučiti od drugih.

Osobno sam mnogo toga naučio od drugih s obzirom na to da znam koliko mi je za to trebalo vremena i truda, većinu tog znanja i iskustava zapisao sam u knjizi „Sveta Misa. Najsvetiji događaj na svijetu“ kako bih drugima olakšao njihovo traženje.

Tamo sam dao određene prijedloge koje mogu poslužiti kao primjeri koje svatko može prilagoditi samome sebi ili može sam doći do još boljih i sebi primjerenijih načina za pripremu.

U svojem ćemo životu puno puta morati činiti čine potpuna slaganja s Božjom voljom. Reći ćemo tada u intimnosti svoje osobne molitve: »To ti hoćeš, Gospodine?Onda i ja to hoću!« I pronaći ćemo mir i vedrinu za sebe i za svoje bližnje.

Je li moj um obnovljen?
Osim ako mi um nije obnovljen, naš poziv i Božja volja će ostati nejasne. Rimljanima 12,2 kaže: “Ne suobličujte se ovomu svijetu, nego se preobrazujte obnavljanjem svoje pameti da mognete razabirati što je volja Božja, što li je dobro, Bogu milo, savršeno.”

Iznad planova i strategija, potrebno je da naš um bude obnovljen od strane Svetog Duha i doveden do točke gdje ćemo se odučiti od stvari koje se suprotstavljaju Božjim putevima i naučiti biti još više osjetljivi na Njega.

Uživajte u molitvi i čitanju Biblije koja će vam pomoć u vašem svakodnevno životu.


Autor: rastimo u vjeri.

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
U nedjelju 30.10.2022. u 3:00h ujutro u Hrvatskoj završava ljetno…