Što su kvatre?

U godišnjem ciklusu liturgije, četiri su tjedna posta i molitve, svaki u jednom godišnjem dobu.
Kvatre (lat. četiri puta, četverovremena) dani su na početku svakog od četiri godišnja doba, a Crkva se tako posvećuje molitvama tijekom cijelog godišnjeg doba.

Kvatreni tjedan slavi se u srijedu, petak i subotu. To su pokornički dani u kojima se želi na intenzivan način susresti Boga u molitvi, djelima milosrđa prema bližnjima i postu.

Od 5. stoljeća kvatre su služile kao priprava za primanje svetih redova.  Najstarija vijest o kvatrama nalazi se u jednom spisu Poncija Maksimuma iz 4. stoljeća, poziva se na proroka Zahariju (Zah 8, 19) i preporučuje post četiri puta u godini.

Od pape Leona I. sačuvalo se 25 kvatrenih propovijedi koje naglašavaju vezu s četiri godišnja doba. Rimski ”Liber pontificalis” iz 6. stoljeća sadrži napomenu da je papa Kalikst I. iz trećeg stoljeća, odredio post tri puta godišnje, a to je vrijeme žita, vina i ulja.

Kvatreni je post u Rimu završavao bdijenjem, u bazilici sv. Petra, u noći sa subote na nedjelju. Tad se u nedjelju nisu služile mise danju, jer je noćna služba Božja vrijedila i za nedjelju. Kasnije se bdijenje premjestilo na Veliku Subotu prije podne i tako je nedjelja dobila svoju posebnu svetu misu. 

Kvatre se dijele na zimske (Post lucem) pred Božić, tj. potkraj godine, i to onih posvećenih kršćanskoj dobrotvornosti i zahvali Bogu za dobročinstva.

Proljetne (Post cineres) kvatre su na početku korizme, a posvećuju se pokori i obraćenju.

Ljetne (Post crucem) su kvatre nakon svetkovine Duhova, a posvećene su molitvi za posvetu ljudskog rada i za urod zemlje.

Zadnje su jesenske kvatre (Post lucem), koje su sredinom rujna i posvećene su molitvi za svećenička i redovnička zvanja te za kršćansku izgradnju mladeži.

 

Autor: medjugorje-info.com/rastimo u vjeri

 1,656 total views,  3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.