Duhovnost

Što je vjera?

Vjera je jednostavno povjerenje da će Bog održati svoju riječ, potvrditi svoje obećanje. Ako se možeš pouzdati u ljude, onda se u Boga možeš pouzdati još više.


Da milošću ste spašeni po vjeri. To ne dolazi od vas, to je dar Božji! To ne dolazi od djela da se tko ne bi hvalisao. Efežanima 2:8-10

Sada ste spremni poduzeti još jedan korak u traženju mira s Bogom. Spremni ste i odbaciti vaš grešan život. Želite da se ta promjena pod svaku cijenu dogodi u vašem životu.

Više se ne udaljavate od Boga već krećete prema njegovoj ljubavi, milosti i zaštiti. Donijeli ste odluku. Odabrati put. Pokajali se i odabrali novi put koji će možda biti težak.

Odabrali ste put kojima je prošao Mojsije gotovo pri tri tisuće godine. Kad se odrekao svoga prava na faraonovo prijestolje i odlučio krenuti s Bogom.

Mojsiju je bilo četrdesete godina kad je donio tu važnu odluka, zaključio je da su vjera i istina bolji, premda nekad donose trpljenje i nevolje, od bogatstva i slave ali bez Božje ljubavi. Malo ih je bilo u povijesti čovječanstva koji su pozvani da donesu tako tešku odluku.

I tu su kao i kod pokajanja uključena tri stvari. Najprije treba poznavati ono što je Bog rekao. Zato je važno čitati Bibliju, znati ono što u Bibliji piše o spasenju duše.

Isus nam na pitanje vjere odgovara tako da je predstavlja kao put kojim valja ići. A taj put je on sam: njegove riječi, njegova djela, njegov primjer. Njega treba nasljedovati. Pa makar i u muku i smrt. Vjera je za njega nasljedovanje utemeljeno na povjerenju.

Bog od nas ne traži nemoguće. Ne traži od nas da zakoračimo u mrak da bismo se spasili. Vjera u Krista temelji se na najboljem svjedočanstvu koje je zapisano u  Bibliji.

Najvažnije od svega jest volja. Čini mi se da su ta trojica pojma koje sam spomenuo poput trojice ljudi. Jedan se zove Razum, drugi Osjećaji, a treći Volja. Razum kaže da je Evanđelje logično.

Osjećaj pritišće volju i kaže osjećam radost prema Isusu ili Bojim se Sudnjeg dana! I tada posrednik imenom Volja igra ulogu suca.

Volja je, ustvari ona koja donosi našu konačnu odluku. Moguće je biti razumski uvjeren i doživljavati duboke osjećaje a ipak ne biti temeljito obraćenje Isus Kristu.

Bog je neizmjeran, a mi smo ograničeni. Neizmjerno ne stane u ograničenu posudu. Zato nam je objavio samo ono što je važno za naše spasenje.

Valja se ohrabriti i Božji mir pretpostaviti svemu što je prolazno. Vjera traži hrabrost. Ne može vjerovati onaj koji se boji, koji je zatvoren u uske prostore ljudskih mogućnosti, spoznaja i ograničenja. Vjera traži hrabre koji nadilaze sami sebe. Koji se vjerom ne junače niti rasipaju već su od vjere sazdani. Oni su potpuno pretvoreni u pouzdanje.

Ako više rastemo duhom, više se otkrivamo našemu duhu. Vjerovati znači prihvatiti Božju objavu, uzeti kao istinu ono što nam je Bog objavio, a što je važno za naše spasenje.


Autor: rastimo u vjeri


Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Couple holding hands in the sunset, Hawaii, USA. Brak je…