Duhovnost

Što je bilo sa Šimunu iz Cirenas koji je pomogao nositi križ Isusu nakon raspeća?

Malo se zna o tome što se dogodilo Šimunu iz Cirene nakon što je pomogao Isusu nositi križ na mjesto raspeća.

Poznata vam je istinita biblijska priča od Šimuna Cirenca koji je pomagao Isusu nositi križ. Križ težak pun drveta slabo tijelo  izmučeno  od grijeha svijeta koje je Isus nosio za tebe i cijeli svijet.

Pojavi se jedan koji je nakon pada Isusa  na zemlju pomogao pomoći i ponijeti zajedno križ do golgote, vjerujem da će za to Šimun Cirenac biti nagrađen od Isusa za ovu žrtvu koju je učinio i pomogao te nam daje primjer kako biti pravi učenik.

Šimun Cirencu iz  Cirene u sjevernoj Africi naredili da ponese njegov križ. možda je bio crnac, ali vjerojatnije da je bio grčki Židov. Noseći križ  za Isusom, pokazao je  nam je  takvi trebamo i mi biti kao Spasiteljevi učenici

Postoji samo jedan pojedinac u povijesti svijeta koji je doslovno pomogao Isusu nositi svoj križ. Poimence se spominje kao Šimun iz Cirene i vrlo se malo zna o njemu, odnosno što se dogodilo nakon Isusova raspeća.

Evanđelja spominju samo nekoliko pojedinosti o tom tajanstvenom čovjeku.

Kad su izlazili, susreli su Cirenca po imenu Šimun ; ovog čovjeka su pritisnuli u službu da nosi njegov križ.

Matej 27:32

Pritisnuli su u službu prolaznika Šimuna, Kirenjanina,  koji je dolazio iz zemlje, oca Aleksandra i Rufa , da nosi njegov križ.

Marko 15:21

U suštini znamo da je Šimun bio iz Cirene, regije u sjevernoj Africi koja je postala rimska kolonija i imala je znatnu populaciju Židova.

 

Čini se da sam tekst kaže da je Šimun bio prisiljen nositi Isusov križ, što znači da nije namjerno želio biti povezan s tim “zločincem”.

Anne Catherine Emmerich, mističarka iz 19. stoljeća, u svojoj “Turobnoj strasti” tvrdi da je Šimun bio poganin.

U tom trenutku prođe poganin Šimun iz Cirene, u pratnji svoje troje djece. Bio je vrtlar, upravo se vratio kući nakon što je radio u vrtu blizu istočnog zida grada i nosio snop isječenih grana. Vojnici su po njegovoj odjeći shvatili da je poganin, uhvatili su ga i naredili mu da pomogne Isusu u nošenju križa. Isprva je odbio, ali je ubrzo bio primoran poslušati, iako su njegova djeca, uplašena, plakala i dizala veliku buku, na što su neke žene utihnule i preuzele kontrolu nad njima. Simon je bio jako ljut i izrazio je najveću ljutnju zbog toga što je morao hodati s muškarcem u tako žalosnom stanju prljavštine i jada;

 

Nadalje, Emmerich također tvrdi da je to iskustvo promijenilo Simonove sinove, koji su kasnije postali kršćani.

Djeca su mu bila odjevena u tunike od šarenog materijala. dvojica najstarijih, po imenu Rufus i Aleksandar, nakon toga su se pridružili učenicima; treći je bio mnogo mlađi, ali je nekoliko godina kasnije otišao živjeti kod svetog Stjepana. Šimun nije dugo nosio križ nakon Isusa prije nego što je osjetio da mu je srce duboko dirnuto milošću.

Neki biblijski povjesničari vjeruju da su Aleksandar i Rufus možda bili dobro poznati u ranokršćanskoj zajednici , zbog čega se spominju poimence u Evanđelju.

 

Na primjer, sveti Pavao spominje “Rufa” u svom pismu Rimljanima, “Pozdravite  Rufa , izabranog u Gospodinu, i njegovu majku i moju” (Rimljanima 16,13).

Što se dogodilo Simonu?

Nepoznato je što se dogodilo Šimunu, koji je doslovno nosio Isusov križ. Nije naširoko cijenjen kao svetac, iako je teško povjerovati da ga tolika blizina Isusa ne bi promijenila. Neke tradicije ga slave kao svetog Šimuna Cirene , uz blagdan 1. prosinca .

Šimun Cirenac spominje se i kod pete (ili sedme) postaje križnog puta, a prema predaji on i njegova obitelj prešli su na kršćanstvo.

Kakva god bila njegova sudbina, možemo pokušati prihvatiti svoj križ dragovoljno od Boga i dopustiti da Isusova patnja preobrazi naše živote.


Izvor

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Kao Izraelci koje su grizle otrovnice u pustinji, i mi,…