STAROZAVJETNI PROROK JONA, sveti Jona, iz VIII. stoljeća prije Krista.

Bio je pozvan naviještati Boga smrtnim neprijateljima svoga naroda i bunio se protiv toga

STAROZAVJETNI PROROK JONA, sveti Jona, iz VIII. stoljeća prije Krista.

Sveti Jona je sin Amitajev iz Get-Heferu, danas Maš’had u Izraelu (2 Kr 14,25). Prema predaji majka mu je bila udovica u Sarfati Sidonskoj. Ona je ugostila proroka Iliju te je dobila blagoslov da nije ponestalo brašna i ulja za vrijeme suše (1 Kr 17,14). Dok je Ilija još bio kod udovice, razbolio se sin domaćice Jona i preminuo. Na molbu Ilijinu u dijete se vratila duša i dječak oživje. Ilija preda dječaka majci: “Evo, tvoj sin živi!” (1 Kr 17,23). Kad je Jona odrastao dobio je ulogu proroka.

Knjiga Jonina, za razliku od svih ostalih proročkih knjiga, ne donosi nikakvih prorokovih govora ni protiv Izraela ni protiv susjednih naroda, nego vrlo živopisno ocrtava dramu njegova proročkog poziva i odaziva Božjoj volji. U drugim proročkim knjigama prorok je sav zauzet kako će ostvariti Božje zamisli, ovdje Jona svim silama nastoji izbjeći poslanje koje je dobio od Boga. Uistinu, bio je pretežak zadatak za jednog Izraelca, osobito za Galilejca Jonu u vrijeme Jeroboama II. (786. – 746.), kada je bila osobito jaka nacionalna svijest. A Jona je bio pozvan da naviješta spasenje smrtnom neprijatelju Izraela: asirskoj prijestolnici Ninivi. Dramski opisi Jonine prvotne pustolovine može se nekome činiti slikovitim i nestvarnim, no Isus uzima poroka Jonu kao znak  svojeg uskrsnuća i izlaska iz groba: „Doista, kao što Jona bijaše u utrobi kitovoj tri dana i tri noći, tako će i Sin Čovječji biti u srcu zemlje tri dana i tri noći.“ (Mt 12,40).

Kad Jona napokon propovijeda u Ninivi, stanovnici se kaju i pošteđeni su. To ljuti proroka koji sjedi u hladu bršljana i razmišlja. Bršljan usahnu na suncu i Jona se zbog toga žalosti. „Bolje mi je umrijeti nego živjeti.“  Bog upita Jonu: Srdiš li se s pravom zbog bršljana?“ On odgovori: „Da, s pravom sam ljutit nasmrt.“  Jahve mu reče: „Tebi je žao bršljana oko kojega se nisi trudio, nego je u jednu noć nikao i u jednu noć usahnuo. A meni da ne bude žao Ninive, grada velikoga, u kojem ima više od sto i dvadeset tisuća ljudi koji ne znaju razlikovati desno i lijevo, a uz to i mnogo životinja!“ (Jon 4,3-13).

Izraelci su teško shvaćali svoj pravi poziv: da ljubav i briga kojom Jahve njih okružuje protegnu ne samo na svemir nego i na sve, osobito susjedne narode. Po primjeru Isusa Krista i Njegovom nalogu Apostolima: „Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u Ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio!“ (Mt 28,19)

Prorok Jona je na neki način navjestitelj ove Isusove spasiteljske poruke.

3,316 total views, 3 views today

Facebook Comments

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: