Crkva u svijetu

Srpski patrijarh Irinej preminuo od posljedica virusa korone,

Srpski patrijarh Irinej (91) preminuo je jutros u Vojnoj ‘Karaburma’ u Beogradu gdje se liječio mod koronavirusa, javljaju srpski mediji.


Irinej, Jasenovac i Katolička crkva

Glas Koncila upozoravao je da je upravo patrijarh Irinej prepreka boljem odnosu između Katoličke i Srpske pravoslavne crkve.

O izjavama patrijarha Irineja pisali su u više navrata hrvatski katolički i ini mediji posljednjih godina. Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila, upozorio je 2017. da je patrijarh Irinej uvrijedio vodstvo Katoličke Crkve u Hrvatskoj te da tada pohodom u Republiku Hrvatsku nije nimalo pridonio ni ekumenskomu zbližavanju hrvatskih katolika i srpskih pravoslavaca, ni u Hrvatskoj ni općenito, a ni boljemu razumijevanju Hrvata i Srba na ljudskom i međunacionalnom planu.

Patrijarh je, kada je govorio o logoru Jasenovac, rekao slijedeće: „Vapaj ovog naroda čuo se do neba, ali kardinal zagrebački nije čuo. Tri do četiri godine taj vapaj je dolazio odavde, ali ne i do onih koji su trebali da ga čuju, a i ako jesu, pravili su se da ga ne čuju“.

Na tu Irinejevu uvredljivu izjavu javno je reagirao i obratio se pismom biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić.

U pismu biskup Perić jasno i argumentirano, točku po točku, razlaže i razotkriva podmetanja patrijarha Irineja o djelovanju nadbiskupa Stepinca i Katoličke Crkve u II. svjetskom ratu.

Patrijarh Irinej imao je skandalozne istupe glede karaktera rata u Hrvatskoj i vojnoj pobjedničkoj operaciji Oluja.

Glede patrijarhovog govora o Oluji, valja istaknuti da SPC i patrijarh Irinej nikada nisu govorili o strašnim i puno većim žrtvama hrvatskog i bošnjačkog naroda u prošlom ratu, koje na poseban način simboliziraju mučenička mjesta Srebrenica i Vukovar.

 

Kako je jučer priopćeno, opće zdravstveno stanje patrijarha Irineja je pogoršano, bio je pod stalnim nadzorom liječnika.

Vijest da je umro patrijarh Irinej stigla je nakon 15 dana teške borbe sa koronavirusom, koju je poglavar SPC vodio u vojno-medicinskoj bolnici Karaburma.

U četvrtak navečer posjetio ga je i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, kojega su liječnici obavijestili da je patrijarh i dalje u vrlo teškom stanje i da je na respiratoru.

Bio je od 5. studenoga bio na liječenju, a dan ranije je utvrđeno da je pozitivan na covid-19.

Patrijarh srpski Irinej prisustvovao je masovnom pogrebu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u Podgorici 1. studenoga, koji je također preminuo od posljedica koronavirusa. Samo tri dana kasnije zaraza je utvrđena i kod poglavara SPC-a.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas je u službenom priopćenju, uz životopis patrijarha Irineja, objavila da će o detaljima sprovoda i oproštaja od svog poglavara izvijestiti naknadno.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na Instagramu je postavio crno-bijelu fotografiju patrijarha Irineja i kratku poruku. “Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze”.

Patrijarh Irinej (Gavrilović) rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine, a svjetovno ime mu je bilo Miroslav.

U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku, bogosloviju u Prizrenu, te Bogoslovski fakultet u Beogradu, nakog čega je postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije.

Monaški čin i monaško ime Irinej primio je 1959. od tadašnjeg patrijarha SPC-a Germana.

Kao profesor u Prizrenskoj bogosloviji paralelno je završavao postdiplomski studij u Ateni, a kasnije postaje rektor Prizrenske bogoslovije.

S te dužnosti 1974. izabran je za vikarnog episkopa patrijarha srpskog sa titulom Episkopa moravičkog, a godinu dana kasnije 1975. godine izabran je za Episkopa niškog.

Na Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve, 22. siječnja 2010. godine, izabran je za patrijarha SPC-a s pripadajućim titulama Arhiepiskopa pećkog i Mitropolita beogradsko-karlovačkog.

Ustoličen je za patrijarha 23. siječnja iste godine u Beogradu.

Prilikom ustoličenja patrijarh Irinej poručio je da on nema svoj program.

“Običaj je da patrijarh pri stupanju na prijestolje iznese svoj program. Ja program nemam, moj program je program naše svete Crkve. Ja sam slab i očekujem da zajedno krmarimo crkvom” .navodi Jutarnji list.


Izvor: Jurarnji.list/ Autor: Rastimo u vjeri

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Draga braćo i sestre, dobar dan! Na našem putu katehezâ…