Vijesti

Središnje Misno slavlje o svetkovini Velike Gospe u Aljmašu

Svetkovina Uznesenja BDM na nebo proslavljena je 15. kolovoza 2018. središnjim svečanim misnim slavljem u nadbiskupijskom svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu, koje je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, a uz brojne vjernike, nazočila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Prije početka Misnoga slavlja, upravitelj aljmaškoga svetišta i aljmaški župnik Župe Pohođenja Blažene Djevice Marije, preč. Ante Markić svima prisutnima iskazao je dobrodošlicu u Gospin Aljmaš. Srdačne pozdrave uputio je nadbiskupu Hraniću, svim svećenicima, a napose predsjednici, rekavši: Gospođo predsjednice pozdravljam Vas i kao osvjedočenu vjernicu. Dobro su nam poznate Vaše riječi koje ste izrekli prvi radni dan na Pantovčaku: Željela sam da ova kuća bude blagoslovljena. Isto tako dobro su nam poznate i završne riječi kod Vašeg nastupnog govora: Vjerujem u te, zemljo moja Hrvatska!. Bila je to najljepša i najsnažnija moguća poruka hrvatskome rodu i domu. Preč. Markić potom je pozdravio i sve dužnosnike u Hrvatskom saboru, Županiji osječko-baranjskoj, Gradu Osijeku te dužnosnike Općine Erdut.

Hodočasnička dimenzija slavlja
Uvodeći u Misno slavlje nadbiskup Đuro istaknuo je kako je svatko od nas ovdje u ovome svetištu Gospe od Utočišta hodočasnik zajedno s drugim hodočasnicima na nebo uznesenoj Blaženoj Djevici Mariji. I upravo je ta hodočasnička dimenzija ovoga slavlja ono što nas ujedinjuje i s otajstvom kojega slavimo, da je Isusova Majka Marija, na temelju privilegija povezanog s njezinom jedinstvenom ulogom koju je kao Majka Sina Božjega imala u povijesti spasenja, na kraju svoga zemaljskog života dušom i tijelom bila uznesena u nebesku slavu. Pozdravio je potom sve prisutne vjernike te predsjednicu Grabar-Kitarović, rekavši: Poštovana gospođo predsjednice naše Republike, drago nam je da ste za ovu svetkovinu izabrali naše svetište, da ste i Vi kao hodočasnica, zajedno s nama, došli Gospi od Utočišta.

Crkva se ne boji naviještati svijetu pravi Život
U svojoj homiliji nadbiskup je rekao: Da bismo shvatili uznesenje Marijino moramo gledati Uskrs, veliko otajstvo našega spasenja, koje označava Isusov prijelaz u Očevu slavu po muci, smrti i uskrsnuću. Pojasnio je da u Mariji vidimo i razmatramo onu stvarnost nebeske slave na koju je pozvan svaki čovjek, čitava Crkva, štoviše na kojoj će sudjelovati sva stvorenja te uputio: Ako nas Marijino uznesenje otvara blistavoj budućnosti koja nas čeka, ono nas istodobno snažno poziva da joj se suobličimo u njezinoj poniznosti, jednostavnosti, u otvorenosti za druge i u slobodi od sebe, u njezinoj ljubavi i velikodušnom predanju Bogu, u nastojanju da slijedimo njegovu Riječ, da tražimo i činimo njegovu volju – jer je to put koji nas čini istinski “blaženima” u našem ovozemnom životu i koji nam otvara vrata neba.

Oslanjajući se na Misna čitanja, napose ono iz Knjige Otkrivenja, u kojemu je Blažena Djevica Marija prikazana kao trudna žena u porođajnim bolima, mons. Hranić pojasnio je kako se radi o slici Crkve. Žena u viđenju, kada je ono zapisano, bila je ponajprije Crkva, koja je u to vrijeme bila progonjena u Rimskom carstvu, a koja svijetu nosi Isusa Krista. Ističući da Žena koja viče u porođajnim bolima, i još uz to vidi da i njoj i Djetetu koje ima roditi prijeti opasnost od Zmaja, izuzetno je hrabra, jer uza sve boli i nevolje ona vjeruje u život, a ne u smrt, nadbiskup je naglasio: Tako je i s Crkvom koja vjeruje u uskrsnuće mrtvih. I koliko god bila slaba, bespomoćna, pa čak i grešna, ona zna da u svom krilu nosi i svjedoči Život i spremna ga je rađati svijetu, pa i onda kad se čini da su sile Zmaja koji ima sedam glava i deset rogova neusporedivo jače od žene koja viče u trudovima. Odjevena suncem, tj. Božjom snagom, i s mjesecom pod nogama, tj. izdižući se iznad prolaznosti ovoga svijeta, Crkva se ne boji naviještati svijetu pravi Život, koji nam dolazi od Boga. Progonitelji Crkve će propasti, a Crkva koja rađa Krista će opstati.

Pridonošenje istinskom društvenom napretku
Blažena Djevica Marija sva je u službi djeteta Isusa Krista u svome naručju te je svjesna da je čovjek najveći kada se potpuno daruje Bogu, rekao je đakovačko-osječki nadbiskup i nastavio: Zato nam Ona na nebo uznesena, današnja svetkovina i liturgijska čitanja poručuju da mi kao vjernici, kao vidljivo otajstveno tijelo Isusa Krista u ovome svijetu, u razvoju i svoje Hrvatske domovine na različitim područjima njezina gospodarskog, kulturnog, prosvjetnog i političkog života, u rješavanju socijalnih problema, nadilaženju društvenih podjela i napetosti, nacionalnom zajedništvu i pomirenju, stvaranju klime stabilnosti i preduvjeta za zadržavanje mladih ljudi u domovini – najviše pridonosimo svojom darovanošću Bogu, slobodom od sebe, od svoje veličine, poniznošću i siromaštvom duha koji nije samodostatan, koji se ne zatvara u sebe, nego treba Boga i druge ljude.

Potičući potom na pridonošenje istinskom društvenom napretku mons. Hranić je rekao: Istinskom društvenom napretku pridonosimo vjernošću Bogu, evanđelju, otvorenošću za riječ Božju, oživotvorenjem principa društvenoga (socijalnog) nauka Crkve, koji od mene zahtijeva poštivanje dostojanstva i prava svake ljudske osobe, koji kaže da rad ima prednost pred kapitalom, koji naglašava i pokazuje da je nezaposlenost skuplja od socijalne države, koji potiče na socijalnu pravičnost, koji od mene zahtijeva poštenje i etičnost; od mene kao poslodavca traži da znam vrednovati tuđi rad i radnika kao svoga brata, da znam vrednovati njegove kompetencije, stručnost i znanje, i da ga nastojim pravično, na vrijeme i redovito nagraditi poštenom plaćom – svjestan da stabilnost i budućnost moje firme uvelike ovisi i o mome zadovoljnom radniku; da moje slabosti i grijesi razaraju ne samo moj odnos s Bogom, nego ranjavaju i druge ljude, unose podjele i nestabilnost, ranjavaju i čitavo društvo te mi stoga nije dopušteno biti sebičan i samodostatan; da ne smijem živjeti luksuzno na račun drugoga. Vlastitu budućnost se gradi; moj osobni životni standard, sigurnost i kapital se povećavaju i umnažaju – prije svega mojim poštenim i savjesnim radom, odgovornošću u službi koja mi je povjerena, odgovornošću prema prihvaćenim obvezama, izgrađivanjem povjerenja u međuljudskim i u poslovnim odnosima, poštovanjem pravne države i urednim plaćanjem obveza prema njoj.

Isprevrtati mjerila i kriterije ovoga svijeta Evanđeljem
Svoju homiliju mons. Hranić zaključio je molitvom Blaženoj Djevici Mariji: Molimo je da nas sve stavi pod svoje skute, da nam bude Majka i zagovornica, da nas ohrabri kad je potrebno, da nas utješi onda kada nam je teško, i da nas digne kao što samo Majka može dići; da digne naša srca, da ne posumnjamo da se isplati biti iskren, čestit, pošten i dobar, da se isplati biti Božji, makar nam se činilo da onaj koji je Božji, ponekad baš zbog toga izvlači deblji kraj u životu. Molimo je da nam da snage da uistinu budemo Isusovi, da sjedinjeni s Njime, zagledani u Nju, idemo ovom zemljom, unoseći u nju vrednote neba, isprevrćući mjerila i kriterije ovoga svijeta Evanđeljem, kako bi ovaj svijet i ovo naše drago hrvatsko društvo bilo čestitije, poštenije, humanije, solidarnije, s više osjećaja jednih za druge, kako bi bilo manje sebičnosti, kako bi bilo više solidarnosti i otvorenog srca jednih za druge.

U koncelebraciji je bio dekan Osječkog istočnog dekanata preč. Ivan Jurić, predvoditelj trodnevne molitvene priprave u aljmaškom svetištu te voditelj duhovnih obnova u  Kući susreta ‘Tabor’ fra Ivan Matić, župnik u Ivanovcu Andrija Vrbanić, župnik u Petrijevcima Matej Glavica i župni vikar u osječkoj Župi Svete Obitelji fra Josip Vukoja. Misno slavlje liturgijskim pjevanjem animirao je Mješoviti zbor osječke Župe Svete Obitelji pod vodstvom Franje Janca, uz instrumentalnu pratnju s. Dominike Jozić. Na kraju misnoga slavlja preč. Markić zahvalio je Bogu za više od tri stoljeća postojanja ovoga svetišta koje je, kako je rekao, ‘žila kucavica duhovnosti Nadbiskupije’ i Nebeskoj Majci za uslišanja i ozdravljenja na duši i tijelu – koja su ovdje izmoljena. Podsjetio je i na ratne strahote i stradanja ovih prostora i ovoga svetišta u Domovinskom ratu, ali i na povratak kako vjernika tako i Gospe koja je prije dvadeset godina vraćena Aljmašu. Zahvalio je na dolasku predsjednici Grabar-Kitarović, rekavši kako je njezino prisustvo za sve veliko ohrabrenje.

Topao doček i divni ljudi
Nakon Misnoga slavlja predsjednica se zadržala u susretu i fotografiranju s vjernicima. Zatim je položila lampion i odala počast poginulima uz sačuvane temelje stare aljmaške crkve koja je u Domovinskom ratu minirana. U svojoj izjavi za medije svim državljanima Republike Hrvatske čestitala je svetkovinu Velike Gospe poželjevši da dan provedu u krugu obitelji i najmilijih, te istaknula: Iznimno mi je drago biti ovdje na istoku Hrvatske, među ovim divnim ljudima. Zahvalna sam na ovako toplom dočeku, ne bih mogla poželjeti bolji događaj, bolju misu, a popodne se vraćam svojoj obitelji.

Uslijedio je susret s nadbiskupom i upraviteljem svetišta u župnoj kući, tijekom kojega je predsjednica primila i prigodan dar – košaru slavonskih proizvoda, čime je završen njezin posjet Aljmašu.

 

Autor: djos.hr

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Oslonite se na Boga. Bog je izvor snage. Niti jedan…