Vijesti

Sotona taj koji sprječava da ne idete na sv. Misu

Koliko puta je bilo da ste htjeli ići na sv. Misu pa najedanput ste odustali, nego ste morali ići negdje nešto hitno obaviti ili posjetiti ili možda prodaš zemljište. Tu ste bili spriječeni.

Ponekad je usputan komentar gotovo proročanski. To se dogodilo kada je moja prijateljica Nicole podijelila misao o dovođenju male djece na misu.

Moja se obitelj nedavno preselila u župu u kojoj ima puno mladih obitelji. Jedan moj prijatelj je pozvao župne majke na doručak, a mi smo pričali o tome kako vodimo svoju djecu na misu. Jedna je sudionica spomenula incident u kojem je stranac oštro komentirao ponašanje njezina sina.

“Nemoj se obeshrabriti”, rekla joj je Nicole. “Imam teoriju: što su djeca više uzbuđena tijekom mise, to ćeš više zahvale primiti jer ste se potrudili da ih tamo dovedete.” piše portal: Aleteia

Smijali smo se tom komentaru, ali sam se poslije predomislila i imalo je itekako smisla. Znamo da Bog daje prave milosti kao nadnaravnu pomoć za “zdrava” djela. Kad biste vidjeli kako se moja najmlađa djeca ponašaju na misi, zaključili biste da je nadnaravna pomoć upravo ono što roditeljima treba!

Kako je sudbina htjela, Nicoleina je teorija sljedeći dan stavljena na kušnju. Činilo se da se sva djeca u crkvi natječu u najgorem ponašanju. Suprug i ja morali smo naizmjence izvoditi djecu oko pet puta, a vidjeli smo i mnoge druge roditelje koji rade isto.

Kasnije sam se žalila svojim prijateljima kako je misa bila teška tog dana kad je Mariyoli rekla: “Nije li čudna slučajnost da su se sva djeca tako ponašala nakon onoga što je Nicole jučer rekla? Danas je bilo teško, ali moramo zapamtiti da je vrijedno toga. Koliko god teško bilo, moramo izdržati. Vrag ne želi da idemo na misu.”

Njezine su me riječi pogodile. Prije samo minutu bila sam krajnje obeshrabrena, ali njezin me komentar podsjetio na ono što je doista važno.

Uvijek će biti prepreka u odlasku na misu. Možda smo preumorni ili djeca prave buku, ili nepristojna osoba u susjednoj klupi daje ružne komentare jer se vaša djeca ponašaju kao djeca u crkvi. Možda se rad i trud oko pripreme djece za misu već čini previše.

Ali nikada nećemo požaliti što smo otišli na misu. Nikada nećemo požaliti što smo slavili Boga u zajednici, što smo čuli Sveto pismo i što smo primili Njegovo Tijelo i Krv. Kakvu god žrtvu morali podnijeti da bismo tamo stigli, uvijek će se isplatiti.

I onda, ako se mučite s odlaskom na misu, oduprite se. Samo tako nastavi, budi jaka i ne odustaj. Vrijedi, čak i kad su klinci glasni, a misa duga. A ako vam treba malo dodatnog ohrabrenja, sjetite se teorije moje prijateljice Nicole i ohrabrite se, misleći na sve milosti koje vam Bog daje!


Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Nedavno sam napisao i dao na nekoliko portala objaviti tekst…