Mi smo instrumenti Božjeg milosrđa!

Ne zaboravimo da je milosrđe ključ života vjere i konkretni oblik po kojemu Isusovo uskrsnuće
činimo vidljivim, kazao je papa Franjo u svom nedjeljnom podnevnom nagovoru.

U tradiciji Crkve Druga se vazmena nedjelja nazivala in albis, što je podsjećalo na obred koji su vršili novokrštenici, u noći, uskrsnoga bdjenja, podsjetio je Papa. Objasnio je kako je svakom novokršteniku bila dodijeljena bijela haljina ili alba, kako bi se izrazilo njihovo novo dostojanstvo djece Božje.

Podsjetio je i kako je 2000. godine, sveti Ivan Pavao II. ustanovio ovu nedjelju kao svetkovinu Božjega Milosrđa. Također je prije nekoliko mjeseci zaključen izvanredni jubilej milosrđa.

– Smisao se milosrđa, u dan Isusova uskrsnuća, predstavlja kao oproštenje grijeha. Uskrsli Isus je svojoj Crkvi, kao prvotni zadatak prenio, isto ono poslanje koje je i sam primio od Oca; da se svima ponese konkretni navještaj oproštenja  grijeha. Ovaj vidljivi znak njegova milosrđa, sa sobom nosi mir srca i radost susreta s Gospodinom – kazao je Papa.

Naglasio je kako milosrđe otvara vrata uma za bolje razumijevanje Božjeg otajstva i naše vlastite opstojnosti.

– Po njemu razumijemo kako nasilje, mržnja i osveta nemaju nikakvog smisla, a prva žrtva jest onaj koji te osjećaje živi, jer sam sebe lišava vlastitoga dostojanstva. Milosrđe isto tako otvara i vrata srca te nam omogućuje iskazati blizinu, napose onima koji su sami i marginalizirani, jer čini da se osjećaju međusobno braćom i djecom jednog jedinog Oca – rekao je.

A mi smo ti koji činimo milosrđe vidljivim, dodao je papa Franjo.

– Milosrđe grije srce i drži ga osjetljivim na potrebe braće po međusobnom dijeljenju i sudioništvu u dobrima. Milosrđe sve angažira i potiče da budu instrumenti pravednosti, pomirenja i mira – kazao je Sveti Otac.

Nakon molitve Kraljice Neba, Papa je podsjetio kako je u subotu, u Oviedu, u Španjolskoj, blaženim proglašen svećenik Luis Antonijo Rosa Ormières, iz 19. Stoljeća, koji je svoje brojne ljudske i duhovne kvalitete, stavio u službu odgoja te je osnovao Kongregaciju sestara Anđela Čuvara.

– Njegov primjer i zagovor, neka posebno pomogne onima koji rade u školi ili na području odgoja i obrazovanja – poželio je papa Franjo.

 

Autor: hr.radiovaticana.va/ Rastimo u vjeri

1,558 total views, 6 views today

Facebook Comments

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: