Vijesti

Slavi se Veliki petak: Evo kakva je tradicija na današnji dan

Danas je spomendan Isusove muke i smrti, posti se i ne radi ništa bučno i glasno.

Veliki petak je kršćanski spomendan Isusove muke i smrti, a slavi se u petak prije Uskrsa i dan je kada se kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i smrti na križu, dio je Vazmenoga trodnevlja kojega čini s Velikim četvrtkom i Velikom subotom, i jedini je dan kada katolička crkva ne slavi misnu žrtvu. Diljem svijeta se, obično u prijepodnevnim satima, puk okuplja u crkve, kapelice i druga mjesta kako bi pobožno molio Križni put.

Naprotiv, Isus se nije distancirao od nas, pa očekuje da se ni mi ne distanciramo od njega, jer o tome ovisi naše spasenje. Ne samo da je u poniznosti muke i smrti na križu pokazao da nije od nas distanciran, već nam je dao križ kao oruđe po kojem je dokinuta distanca između zemlje i neba, čovjeka i Boga. Te stoga ako se od križa distanciramo, distanciramo se od svoga ozdravljenja i života, distanciramo se od svoga Liječnika i Lijeka, od Boga i spasenja.

U popodnevnim satima, obično u 15 sati kada je Isus izdahnuo na križu, puk se okuplja u crkve na slavljenje obreda Velikoga petka – čitanje Svetoga pisma i navještaj muke sa središnjim tekstom muke Gospodnje iz evanđelja po Ivanu, na poklon i ljubljenje križa, te svetu pričest. Zbog mjera koje su za snazi, to ove godine nije moguće.  Oltar je na ovaj dan bez križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika, što simbolizira kako je s Isusa svučena odjeća, tj. njegovu ogoljenost, ali to je ujedno i znak povučenosti, tišine, žalosti, nesvečanosti i tuge za umrlim Učiteljem.   Kod katolika post je obvezan na Veliki petak za sve osobe od 18 do 60 godina, a za sve katolike starije od 14 godina obvezan je i nemrs.

Nemrs znači da se u danu ne jede meso dok post znači da se osoba jednom u danu najede do sita te još dva puta nešto pojede. U kontinentalnome dijelu Hrvatske, najčešće se jede grah, suho voće, kompoti, štrudle od sira te tijesto s orasima i makom, a jede se i riba, najčešće šaran i štuka, a u Istri, Primorju i Dalmaciji morska riba i plodovi mora. Na Veliki petak sve je tiho jer se vani ništa ne radi, a posebno se ne radi ako se mora nešto tući npr. čekićem i slično.


Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/lifestyle/slavi-se-veliki-petak-evo-kakva-je-tradicija-na-danasnji-dan-1393167 – www.vecernji.hr

(Visited 202 times, 1 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Vlč. Mario Brkić pjesmu ‘Molitva’ napisao je još u svibnju 2007. godine, kad je…