Vijesti iz Vatikana

Sjetite se prošle godine kako su izgledale jaslice da je svijet bio zgrožen izgledom – Evo kako će izgledati jaslice sad u Vatikanu

Mnogi se sjećaju prošlogodišnjih jaslica u Vatikanu kako su izgledali, to je bilo strašno . Nakon kritika i drugih reakcija na prošle vatikanske jaslice, ove godine će jaslice biti jako lijepe i imat će lijep izgled te kako dolikuje svetoj obitelji.


Tradicionalne vatikanske jaslice ove godine stižu iz Perua, a životinje koje će okruživati Isusa i hrana koju nose Tri kralja karakteristični su za regiju Huancavelica.

Nakon prošlogodišnjih ‘svemirskih’ jaslica koje su podijelile javnost, ovogodišnje skulpture koje će na Trgu svetog Petra u Vatikanu prikazati Isusovo rođenje stižu s Anda, točnije iz gradića Chopcca u Peruu koji je smješten na oko 3600 metara nadmorske visine.

“Punih 45 dana, počevši od 15. prosinca, više od 100 milijuna turista će uživo ili putem medija pratiti božićna slavlja u Vatikanu koja će se odvijati oko andskih jaslica”, objavila je peruanska novinska agencija Andina, a prenosi CNA.

Iako Vatikan još nije iznio detalje Andina je objavila video s 3D prikazom ovogodišnjih vatikanskih jaslica.

Sastojat će se od preko 30 komada koji su djelo petero uglednih umjetnika iz Huancavelice, regije u kojoj je smještena Chopcca.

Figure Djevice Marije, svetog Josipa, Djeteta Isusa, triju kraljeva i pastira bit će odjeveni u odjeću koja se tradicionalno nosi u Chopcci, a bit će načinjeni od keramike, agave i stakloplastike.

Isusa će predstavljati djetešce “Hilipuska”, umotano u vuneni pojas  zvan “chumpi” i tradicionalnu huancaveličku deku.

Tri kralja nosit će bisage napunjene organskom hranom s lokalnog područja poput kvinoje, krumpira, lisičjeg repa, a pratit će ih ljame s peruanskim zastavama na leđima.

Osim njih u jaslicama će se naći i druge životinje karakteristične za Peru poput alpaka, žutonogih plamenaca, kondora, viskača i ovaca.

Lokalne vlasti iz Huancavelice Papi će predstaviti jaslice u znak zahvalnosti što je ove godine za izradu prikaza Kristova rođenja izabrao umjetnike iz Perua koji ove godine slavi 200 godina svoje nezavisnosti.

Njezini nas simboli – posebice jaslice i okićeno drvce – vraćaju u sigurnost koja ispunjava naša srca mirom, u radost utjelovljenja, u Boga koji nam postaje blizak. Drvce i jaslice nas uvode u ono tipično božićno ozračje koje je dio baštine naših zajednica – ozračje bogato nježnošću, dijeljenje obiteljske blizine. Nemojmo imati lažni, komercijalni Božić, pozvao je Papa, pozivajući da dopustimo neka nas obuzme Božja blizina koja je suosjećajna i nježna te božićno ozračje koje umjetnost, glazba, pjesma i tradicija donose u naša srca. U tom će ozračju moći uživati i oni koji će idućih dana posjetiti dvoranu Pavla VI., dodao je Papa, zahvaljujući jaslicama koje su izradili mladi iz župe sv. Bartolomeja.

Noviji video evo kako će izgledati jaslice u Vatikanu


Izvor :catholicnewsagency.com

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Predivno je kad se narod skupi i krene u duhovnu…