Duhovnost

Sjeme

Kakvi trebamo doći na Svadbu Jaganjčevu, to jest na Euharistijsko slavlje? Prije svega, u ruhu unutarnje i vanjske čednosti. Bez čistoće srca i čednosti tijela nemamo radost gledanja i kušanja Euharistije.
(Mt 22,1-14)

Što je to čistoća srca? To je srce slobodno od nečistog duha licemjerja. Najteže licemjerje je odavati dojam da činimo dobro na slavu Božju, dok tražimo vlastitu slavu. Zaposjednut nečistim duhom licemjerja, svećenik se za oltarom može pokazati kao glumac na pozornici, vjernik može davati milostinju kako bi mu se zbor okupljenih divio, propovjednik može propovijedati kako bi se šepurio svojom elokventnošću, biskup može biti za Božjim oltarom naslađujući se važnom ulogom koju ima u zboru, tj. sa stavom pauna.

Takvima se Gospodin ironično obraća: “Prijatelju, kako si mogao ući u euharistijsku dvoranu bez svadbenog ruha?”.
Na euharistijskom slavlju, koje je svadba duše s božanskim Zaručnikom, ide se u ruhu čednosti tijela. Bračni drugovi koji ne žive čednu seksualnost ne nose bijelo svadbeno ruho. Zaručnici koji svoje zaručništvo ne žive čisto ne nose svadbeno ruho. Svećenici koji se ne drže celibata ne nose svadbeno ruho. Takvima se Gospodin ironično obraća: “Prijatelju, kako si mogao ući u ovu euharistijsku dvoranu bez svadbenog ruha?”.

Na Svadbi Jaganjčevoj se treba pojaviti u ruhu dvostruke ljubavi: prema Bogu i prema bližnjemu. Tko ljubi novac, moć, sport, auto, kuću, posao, oca, majku, dijete, muža više nego Boga, ide slaviti svadbu Jaganjčevu bez svadbenog ruha. Takvima se Gospodin ironično obraća: “Prijatelju, kako si mogao ući u ovu euharistijsku dvoranu bez svadbenog ruha?”

.
Tko ne prašta, nije velikodušan prema siromasima, u tajnosti kleveće vlastitog brata, ne daje pravednu plaću radnicima, osjeća se nadmoćnijim od drugih i rasist je, takvima se Gospodin ironično obraća: “Prijatelju, kako si mogao ući u ovu euharistijsku dvoranu bez svadbenog ruha?”.

Nakon ovog komentara na današnje Evanđelje, ne preostaje mi drugo nego ponizno reći: “Gospodine, smiluj se meni grešniku i nemoj da me tvoji anđeli izbace van iz dvorane”. Amen. Aleluja.

(O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva)
(S ljubaznim dopuštenjem Družbe Otaca Božanskog Poziva)


Autor: rastimo u vjeri

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Na 4. dan Gospinih ukazanja – dan kada je Gospa…