Crkva u svijetu

Sarajevo – Povijesni hrvatski grad – VIDEO

Katedralna crkva Izgrađena je na inicijativu nadbiskupa Josipa Stadlera, koji je još 1882., dvije godine prije početka graditeljskih radova, počeo tražiti pogodno mjesto na kojemu će podići duhovnu oazu.
Od 1889., kad je blagoslovljena, stožer je života katoličkog puka. Posvećena je Srcu Isusovom.

Trg ispred katedrale nosi naziv fra Grge Martića
Prije okupacije Osmanlija, BiH je bila dominantno katolička zemlja.
Treba znati da je na tlu današnjeg Sarajeva grad postojao i ranije i zvao se Vrhbosna, a prvi put se spominje u povelji hrvatsko-ugarskog kralja Bele IV daleke 1244.
Glavno oružje Hrvatske je istina. Znači, svaka analiza temeljena na istini i javno obznanjena je za Srbe, a i za bosanskohercegovačke muslimane, kao udrac mačem. Svaka istina koja se iz taktičkih razloga prešućuje ili umanjuje, umanjuje i snagu udarca tog mača. Jednostavno jednima i drugima dati im do znanja – Istina, a ne laž, je na hrvatskoj strani!

Namjerno se zaboravlja da je Bosna i Hercegovina druga domovina hrvatskog naroda, odnosno da je Bosna i Hercegovina, a to se treba još jednom istaknuti, “hrvatska djedovina” i “hrvatsko kraljevstvo”.
60 posto BiH je katastarski HRVATSKA.
– Zanimljivost:
Marijin dvor je zgrada u Sarajevu. Nalazi se u naselju koje nosi isto ime, naselju Marijinu Dvoru. Nacionalni je spomenik.

Dao ju je izgraditi, kao i cijelo to naselje, danas naljepši dio Sarajeva, August Braun a nazvao ju je po svojoj supruzi Mariji.
Zgrada se zapravo sastoji od dva dijela, Marijin dvora i August dvora, pa je tako građena je u dvama navratima: 1885. i 1895. godine

August je bez ikakve sumnje puno volio svoju suprugu Mariju, o čemu svjedoči ne samo izgradnja i naziv zgrade nego i jedna zanimljiva, romantična činjenica. Naime, August je na svaku opeku ugravirao A+M, čime je dodatno zapečatio njegovu privrženost Mariji. Ako ništa, zbog uspomene na ovu veliku ljubavnu priču, Marijin dvor zaslužuje više pažnje.


Izvor: https://twitter.com/forbidhistories

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Tajna Međugorskog pergamenta, neuništivi predmet koji nije zemaljskog podrijetla Bio…