Salezijanac koji je bio zatočenik ISIL-a 557 dana dolazi u Hrvatsku i BiH

Indijski salezijanski svećenik don Tom Uzhunnalil boravit će u Hrvatskoj i BiH od 15. do 22. listopada kako bi prenio svoje iskustvo života u zatočeništvu “isilovaca”. Don Toma su oteli u ožujku 2016. godine u jemenskom gradu Adenu gdje je služio kao misionar u hospiciju sestara Misionarki ljubavi.


Teroristi su pritom ubili ukupno 16 ljudi, od kojih su četiri redovnice ubijene pred Tomovim očima, a jedino su njega odlučili zadržati na životu. Oslobođen je u rujnu 2017. godine.

Povodom njegova dolaska pozivamo vas na tiskovnu konferenciju koja će se održati u srijedu, 16. listopada u 8:45 u prostorijama Hrvatske salezijanske provincije na Knežiji (Omiška 8). Na tiskovnoj konferenciji, na kojoj će biti i don Tom, predstavit ćemo vam cijeli program njegova boravka, te njegovu knjigu Čudom živ: 557 dana u rukama isilovaca u izdanju nakladničke kuće Salesiana.

 

 

Don Toma je pozvala Hrvatska salezijanska provincija, a tijekom svoga boravka posjetit će ZagrebŽepčeMeđugorje i Split gdje će imati razne susrete. Svojim dolaskom don Tom će obogatiti i izvanredni svjetski misijski mjesec listopad koji je proglasio papa Franjo.

Program

SPLIT

 • petak, 18.10. u 20h – svjedočanstvo i misa za mlade na početku volonterske inicijative 72 sata bez kompromisa u studentskom kampusu. Organizator Skac St.
 • subota, 19.10. – provest će dan u župi Pomoćnice kršćana u Splitu gdje će služiti svetu misu u 19 h (nakon mise svjedočanstvo) susresti se s mladima i s vjernicima.

ZAGREB

 • nedjelja, 20.10. u 12h – misa u župi Marije Pomoćnice na Knežiji, u 19h misa u crkvi Svete Mati Slobode na Jarunu i susret s mladima.
 • ponedjeljak, 21.10. u 18h – predstavljanje knjige “Čudom živ: 557 dana u rukama isilovaca” u crkvi Svete Mati Slobode (dvorana don Petar Šimić), u 20h molitveni susret s braniteljima (uz svjedočanstvo i hrvatskih zatočenika)

Za vrijeme svoga posjeta don Tom boravit će i sa misionarkama ljubavi koje djeluju u Zagrebu i s njima će podijeliti svoje svjedočanstvo i zajedno se pomoliti. Don Tom će posjetiti i neke srednje škole: Katolički školski centar u Žepču, Nadbiskupsku gimnaziju i VII. gimnaziju u Zagrebu. Provesti će i jedan dan u Međugorju u osobnoj molitvi i zahvaljivanju Gospodinu.

O don Tomu:

Tom Uzhunnalil služio je u Jemenu od 2010. godine gdje je zamijenio svoga starijeg brata Mathewa. Vratio se na kratak period 2015. godine u Indiju, da bi se ubrzo vratio natrag u Jemen iako su Indijci imali zabranu odlaska u tu državu. Isilovci su ga oteli 4. ožujka 2016. godine.

Svjetski mediji bili su prepuni nagađanja o sudbini don Toma, crkvene su vlasti pozivale na molitvu, da bi don Tom napokon bio oslobođen 12. rujna 2017. godine zahvaljujući zajedničkim naporima Vatikana, omanske vlade i vlasti Jemena. U zatočeništvu je proveo 557 dana, a nakon povratka na slobodu don Tom je istaknuo kako je dane provodio u molitvi, posebice za duše ubijenih u tom krvavom pohodu, te za svoje otmičare.

“Svakoga dana molio sam Anđeo Gospodnji, tri ili četiri krunice; zatim Očenaš, Zdravo Marijo i Slava Ocu za ubijene sestre, krunicu Božanskom milosrđu; meditirao sam nad Križnim putem i slavio svetu misu, iako nisam imao kruha ni vina, a molitve sam izgovarao po sjećanju. Molio sam za svoje otmičare i zahvalio Bogu za sjeme dobra koje su imali u svojim srcima. Zahvaljujući Bogu, ne osjećam nikakvu mržnju spram njih.”


Izvor: narod.hr

 

 1,203 total views,  2 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.