Dom i obitelj

Roditelji, gradite povjerenje s djecom od malena – evo kako piše LIVIJA ROGULJ

Kada razmišljam o odgoju djece, uvijek strepim hoću li znati mudro postupiti u ključnim situacijama. Promišljam o tomu kako će moje riječi, postupci ili odluke djelovati na njih.


Kakav će odjek imati u njihovoj budućnosti i kako će ih to u konačnici oblikovati kao ljude. U cijelom tom moru misli i osjećaja možda me najviše brine hoću li uspjeti s njima izgraditi kvalitetan odnos.

Ključno je da međusoban odnos s djecom počnemo graditi što prije

Kao i mnoge druge vrline koje nastojimo usaditi svojoj djeci u samu srž življenja, ključno je da međusoban odnos počnemo graditi što prije. Svaka djetetova dob ima svoje različite faze, načine i stupnjeve komunikacije između djeteta i roditelja. Taj se odnos ne bi smio zanemariti ili smatrati  manje važnim jer je dijete, na primjer, premaleno da bi razumjelo naše riječi. Poljubac i zagrljaj šalju istu (ako ne i snažniju) poruku onoga što starijoj djeci možemo izreći. Tako je i s povjerenjem.

Promatrajući svoju djecu kako (pre)brzo rastu i sazrijevaju, sve više shvaćam da nemam vremena za gubljenje. Ne mogu si dopustiti da im se posvetim neki drugi dan, nekad kad ću imati manje posla, kad mi neće biti toliko vruće da jedva preživljavam dan ili kad ću biti super zabavna i opuštena mama. Nastojim prepoznati u kojem je trenutku upravo njima važno da im se posvetim. Vjerujem da na taj način gradim s njima bliskost i povjerenje koje će nam itekako koristiti kada dođu u neke ozbiljnije, da ne kažem zahtjevnije, godine.

Povjerenje svoje djece počinjemo stjecati dok su još maleni i na tim temeljima gradimo budući odnos

Iako su moja djeca još relativno mala, prilika za zbližavanje ima na pretek. Posebno zbog toga što se braća i sestre nerijetko nađu u međusobnim okršajima, a treba im znati iskazati suosjećanje i razumijevanje. To je utoliko teže jer pri tomu pokušavam ostati nepristrana. Ako se nađu u svađi i osjete potrebu potužiti mi se i objasniti svoje osjećaje i stavove, trudim se da se u tom trenutku zaista usredotočim na to što mi govore. Pokušam ih umiriti i dati im do znanja da ih razumijem te ponuditi im neko dobro rješenje koje neće nikoga oštetiti. Čak i kada nisu u pravu, jasno im riječima dam do znanja da ih razumijem te im potom pokušam objasniti kako su trebali bolje postupiti. Zaista vjerujem da na taj način stječem njihovo povjerenje i da će mi biti spremni povjeriti svoje brige i probleme kada budu stariji.

Na malim problemima usvajajte sheme koje će te primijeniti kasnije i na veće probleme

Zbog toga sam sigurna da ni svoju mlađu djecu ne treba odbijati kada nam pristupe s problemom koji se nama, odraslima, čini neozbiljan, smiješan ili nevažan. Možda se dijete ogreblo i plače na sav glas iako mu, realno gledajući, nije ništa. Najradije biste mu tako i rekli, ali to je onaj trenutak kada je djetetu potrebna utjeha, a ne odbijanje. Jednostavnim zagrljajem riješite njegovu „golemu tugu“ i osvojite bodove povjerenja kod svoga djeteta. Sutra će vam povjeriti tajnu i zamoliti vas da je nikome ne kažete jer je to „samo vaša tajna“. Kad krene u školu, ispričat će vam sve što se taj dan događalo i kako „oni dečki uopće nisu bili pristojni ni poslušni učiteljici“. 

Ovo su temelji na kojima se gradi povjerenje, a prije no što i sami spoznate, imat ćete sazdan pravi mali dvorac! Ne odgađajte razgovarati sa svojom djecom bez obzira muče li ih mali ili veliki problemi. Riješite ih zajedničkim snagama. Pružite svojoj djeci utočište koje će im mnogo značiti kad ih stisnu kušnje ovoga svijeta. Ako naiđete na problem koji ne možete riješiti, sklopite zajedno ruke i pomolite se Ocu koji nas uvijek vjerno čeka otvorenih ruku da nam pruži svoj mudri savjet.


Livija Rogulj – Žena vrsna
Foto: Daiga Ellaby – Unsplash

(Visited 33 times, 1 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Državni tajnik Svete Stolice, kardinal Pietro Parolin, u Solinu je…