Izdvojeni članak

Redovnice na prvoj liniji borbe u kojoj pomažu drugima

U utorak su veleposlanice pri Svetoj Stolici, američki i britanski, ugostili putem interneta redovnice na prvoj liniji obrane protiv koronavirusa, ističući nesebična humanitarna nastojanja časnih sestara u svim dijelovima svijeta.


Američka veleposlanica pri Svetoj Stolici, Callista Gingrich predstavila je susret s redovnicama na prvoj liniji obrane koji se ove godine održavao putem interneta.

Cilj događaja je, rekla je, da se istakne požrtvovnost redovnica, javlja Vatican News

“Mnoge su”, istaknula je veleposlanica, “dale najveću žrtvu brinući se o drugima… Očuvajmo i poštujmo njihovu uspomenu”, nadodala je.

U svom uvodnom govoru, britanska veleposlanica pri Svetoj Stolici, Sally Axworthy, naglasila je kako je otkrila kad je postala veleposlanica veliko djelo koji su napravili vjerski redovi diljem svijeta: u bolnicama, posvetivši se bolesnima i spašavajući žrtve trgovine ljudima…

“Pružaju usluge na mjestima i ljudima gdje nema alternative”, rekla je veleposlanica Axworthy.

Redovnice na prvoj liniji obrane od koronavirusa

Sestra Stan Terese Mario Mumuni govorila je o svom radu u Gani.

2009. godine otvorila je sirotište za djecu s urođenim fizičkim teškoćama koja bi inače bila ubijena. Za posao koji ona i njene redovnice obavljanju dobile su priznanje i od strane muslimanskog stanovništva. 

Pandemija ih je iznenadila. Odjednom su redovnice bile pozvane da pokupe djecu o kojoj skrbe iz škola u kojima dobivaju obrazovanje. Svi njihovi sustavi podrške preko noći su se raspali zbog pandemije. Sada redovnice pokušavaju hraniti i brinuti se za djecu cijele dane. Neki su slijepi, neki gluhi, a neki imaju oštećenja kralježnice. I dalje dobivaju pozive od ljudi koji ih mole da dođu do njih i uzmu djecu koja bi inače bila ubijena. Sestra Stan rekla je da se potpuno oslanjaju na Božje providnost i iznenađena je onime što su bile u stanju učiniti bez ičega.

Trgovanje ljudima

Sestra Imelda Poole, redovnica reda Blažene Djevice Marije, govorila je o svom radu sa žrtvama trgovine ljudima u Albaniji.

Nevladina organizacija koju je osnovala, pod nazivom Mary Ward Loreto, bavi se oktrivanjem uzrocima trgovine ljudima.

U svom radu s organizacijom RENATE (Mreže redovnika i redovnica u Europi protiv trgovine ljudima i eksploatacije) vidi tri smjene koje su se dogodile od započinjanja zatvaranja zbog pandemije korovirusa.

“RENATE sada radi 70-80% putem interneta, što uključuje savjetovanje žrtava”, poručila je.

“Ovo je od vitalnog značaja za ljude koji su postali žrtve trgovine ljudima. Drugi veliki pomak koji je navela je masovno povećavanje gladi i gladi, a treći je eksplozija djece koja idu putem interneta što dovodi do porasta seksualnog iskorištavanja.

“Zajedno moramo razbiti lance eksploatatora”, rekla je. “Pozivamo vlade da osiguraju primjenu zakona u ovom trenutku.”

Stoga je njezina organizacija u kontaktu s policijskim službama odgovornim za zločine trgovine ljudima i potiče ih da ne spuštaju zaštitnike u ovom području.

Pomaganje prijateljima u nevolji

Redovnica misionarka koja radi u Jeruzalemu, sestra Alicia Vacas osvrnula se na kako je njezina zajednica u Bergamu utjecala na koronavirus. Ona i ostale sestre koje su medicinske sestre doputovale su ondje da im pomognu.

Sestra Alicia je rekla da je oko 45 sestara i osoblja od ukupno 55 ili 60 sestara oboljelo od virusa.

“Glavna im je briga nedostatak zaštite. Tu su potrebu zadovoljile tako što im je jedna vjerska zajednica iz Hong Konga poslala materijal i zaštitu.”

Budući da je redovnica misioanrka sestra Alicia je naglasila da je dio njihova DNK dijeljenje tragedija kroz koje prolaze i drugi.

“Mogućnost dijeljenja brige, ljubavi i zahvalnosti starijim sestrama bilo je blagoslov”, poručila je sestra Alicia Vacas.


Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
22. lipnja 2020. navršilo se 120 godina kako se 160.000…