Domagoj i Krešo Jakumetović

RED I PRAVILA – SREDSTVA KOJA NAM SLUŽE ZA OSOBNU IZGRADNJU

Sve što je Gospodin stvorio ima svoj smisao, možemo reći red.

Možemo samo zamisliti kako bi funkcionirao ovaj svijet kada ne bi bilo nikakvoga reda i nikakvih pravila: na zemlji bi vladao potpuni kaos i bezakonje te bi na taj način živjeli u bezgraničnom lutanju i trajnoj izgubljenosti. No, da to ipak ne bi bilo tako mi ljudi moramo poštivati određeni red odnosno određena pravila ponašanja. Moramo se najprije međusobno poštivati i prihvaćati bez obzira na različitosti: vjeru, nacionalnost, boju kože itd. Svoje svakodnevne dužnosti moramo vršiti savjesno, stručno i odgovorno. Red mora postojati svugdje: u našim obiteljima, na radnim mjestima, u crkvi, u trgovinama, u prometu, u školama itd. ali najprije u nama samima, u našoj svijesti.

Ne smijemo si dozvoliti da nam bude sve svejedno. Ako se pak dovedemo u takvo ravnodušno stanje to je znak da smo se prepustili ovom današnjem svijetu užurbanosti i užitaka te da što prije moramo nešto promijeniti u svome životu kako bi ponovno mogli pronaći sebe i Boga koji u nama prebiva, kako bi mogli pronaći onaj pravi istinski mir koji nam je toliko potreban.

Stoga se moramo vratiti prvotnome izvoru od kojega smo potekli. Ponekad ćemo zasigurno i pogriješiti, jer slabi smo ljudi, ali bitno je da uvijek nastojimo biti bolji nego smo bili do sada. Red i pravila su uistinu na našu osobnu, unutarnju, moralnu, vjersku, duhovnu, kršćansku i etičku izgradnju. Nije jednostavno živjeti u skladu sa svim pravilima i zakonima, u skladu s poslušnošću. A da bi to ostvarili moramo biti strpljivi, razumni, mudri, sabrani i Duhom Svetim vođeni.


Za portal Rastimo u vjeri: Krešimir Jakumetović

(Visited 87 times, 1 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Fra Ivo Pavić župnik je u župi Presvetoga Srca Isusova…