Razmišljanje o današnjem evanđelju

U današnjem evanđelju razmišljat ćemo o Isusovom sukobu sa židovskim sljedbenicima koji su ga optuživali zbog hule što on čovjek, sebe naziva Sinom Božjim. Isus na te optužbe odgovara stavom u kojem ih poziva da ne gledaju samo na ono vanjsko nego da pogledaju u svoje srce, te ako ne vjeruju njemu neka pogledaju djela koja čini Otac koji je u njemu.

U današnjem evanđelju vidimo nerazumijevanje i optužbe Židova koji ne mogu prihvatiti da je njihov Bog postao čovjekom, jedan od njih, u svemu sličan, osim u grijehu. Isus se često puta poziva na Zakon kojim im želi pokazati da sve ono što se naviještalo o njemu ima se ostvariti i ostvaruje se. Međutim Židovi ne prihvaćaju njegove riječi, odbacuju ga;

U drugom dijelu evanđelja vidimo prihvaćanje Isusove riječi, koja je ipak našla odjeka među mnogim ljudima, koji su ga prihvatili za svoga Spasitelja, kao Sina Božjega.

Isus je Sin Božji, on je utjelovljena Riječ. Došao je na ovaj svijet po Marijinom pristanku. Po Marijinom Fiat – „Neka mi bude po riječi tvojoj.“ Često puta kada su naša srca zatvorena za Boga, za slušanje i primanje Božje riječi u svakodnevnom životu i mi smo poput ovih Židova koji Isusu bacaju kamenje u lice. Riječ Božja je upravljena svakom od nas, ne da se na našim Biblijama skuplja prašina ili da ljudi vide da smo katolici kad nam dođu u posjet kući. Isus nam šalje svoju riječ da živimo po njoj. Manjak naše ljubavi, nezainteresiranost za primjenu te riječi, slabost naše volje su naša kamenja kojima vrijeđamo Boga. Isus je utjelovljena Riječ. Po njegovu  imenu se i danas događaju ozdravljenja i čudesa, ali nas to ništa ne dotiče jer su naša srca zatvorena. Isus nikada nije stavljao naglasak na čudesa nego na poruku o kraljevstvu Božjem u našim životima. Istina je da se sami ne možemo otvoriti, upravo zato nas Marija poziva na molitvu krunice i posta, kao i Ivan Krstitelj: „Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze.“ Učinimo naša srca pripravnima za slušanje, prihvaćanje i primjenjivanje Božje riječi u svakodnevnom životu. Pustimo neka nas Božja riječ osvoji i utjelovi se u nama kao što se utjelovila u Mariji. Nastojmo iz ljubavi prema Isusu dopuštati da nas njegova riječ oblikuje, mijenja, da uđe u našu svakodnevnicu da živimo po njoj.

Po sakramentu Euharistije i pomnog slušanja i primjenjivanja Božje riječi u svakodnevnom životu dopuštamo Bogu da naša srca oblikuje po Duhu Svetom. Na taj način postajemo svjedoci živog Boga, koji je i danas djelatan i prisutan, koji oslobađa potlačene i zarobljene. Postajemo svjedoci Boga koji je Bog živih, a ne mrtvih.

 

Moj dobri Oče, hvalim te i zahvaljujem ti

na svemu onome što primam svakodnevno iz tvoje ruke.

Pomozi mojoj nevjeri, učini me vjernim sljedbenikom tvoga sina Isusa Krista.

Daj da se tvoja milost oblikuje u meni, da tvoja riječ donese ploda.

Učini me vjernim, poslušnim, strpljivim i poniznim.

Učini da u svemu odgovaram na poticaje tvoga Duha.

Uči me ljubiti tvoju Svetu volju u svim svojim nevoljama,

protivštinama i križevima. Daj da budem vjeran, da ne mrmljam,

nego da u svemu vjerujem Tebi Svemogućem Bogu i da

Prihvaćam sve što mi dolazi iz tvoje ruke, kao izraz tvoje ljubavi

prema meni, siromašnom  grješniku.


Autor: Fr. Josip Bernard Knez OP 

13,381 total views, 3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.