Razmišljanje o današnjem evanđelju

Mt 25, 14 – 30

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga!

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima ovu prispodobu:»Čovjek, polazeći na put, dozva sluge i dade im svoj imetak. Jednomu dade pet talenata, drugomu dva, a trećemu jedan – svakomu po njegovoj sposobnosti. I otputova. Onaj koji je primio pet talenata odmah ode, upotrijebi ih i stekne drugih pet. Isto tako i onaj s dva stekne druga dva. Onaj naprotiv koji je primio jedan ode, otkopa zemlju i sakri novac gospodarov.
Nakon dugo vremena dođe gospodar tih slugu i zatraži od njih račun. Pristupi mu onaj što je primio pet talenata i donese drugih pet govoreći: ‘Gospodaru! Pet si mi talenata predao. Evo, drugih sam pet talenata stekao!’ Reče mu gospodar: ‘Valjaš, slugo dobri i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti! Uđi u radost gospodara svoga!’
Pristupi i onaj s dva talenta te reče: ‘Gospodaru! Dva si mi talenta predao. Evo, druga sam dva talenta stekao!’ Reče mu gospodar: ‘Valjaš, slugo dobri i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti! Uđi u radost gospodara svoga.’
A pristupi i onaj koji je primio jedan talenat te reče: ‘Gospodaru! Znadoh te: čovjek si strog, žanješ gdje nisi sijao i kupiš gdje nisi vijao. Pobojah se stoga, odoh i sakrih talenat tvoj u zemlju. Evo ti tvoje!’ A gospodar mu reče: ‘Slugo zli i lijeni! Znao si da žanjem gdje nisam sijao i kupim gdje nisam vijao! Trebalo je dakle da uložiš moj novac kod novčara i ja bih po povratku izvadio svoje s dobitkom.’ ‘Uzmite stoga od njega talenat i podajte onomu koji ih ima deset. Doista, onomu koji ima još će se dati, neka ima u izobilju, a od onoga koji nema oduzet će se i ono što ima. A beskorisnoga slugu izbacite van u tamu. Ondje će biti plač i škrgut zubi.’«

Razmišljanje o današnjem evanđelju 

Valjaš, slugo dobri i vjerni!

U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti!

Uđi u radost Gospodara svoga!’ (Mt 25, 21)

Ovim se riječima čovjek iz prispodobe obraća onim slugama koje su dobro iskoristile darove. Za dvojicu marljivih sluga stoje iste Gospodareve riječi, iako se radi o različitom broju talenata. Važno je zamijetiti da je svakom dano jednako, u skladu s njihovim sposobnostima. Iako je jednom dano pet, drugom dva i trećem jedan talent, svatko je dobio onoliko koliko mu treba. Međutim, iako je svima jednako dano, nisu svi znali upotrijebiti ono darovano.

Kroz prispodobu nam Gospodin Isus Krist želi ukazati da Bog daje svima kako bi se od primljenog moglo učiniti puno više, možda i više nego samo udvostručiti. Ono što nam je dano ne trebamo i ne smijemo zakopati. Zakopati vlastite talente koji su Božji darovi znači zakopati sebe, okrenuti Bogu leđa i zatvoriti vrata bližnjemu.

 

Dvojica marljivih sluga pokazuju da doista poznaju Boga zato što rade, koriste darove i udvostručuju ono što su imali. Dobre sluge odmah počinju raditi i postižu dobre rezultate, dok je treći bojažljiv i skriva ono što je primio. Staviti Božje darove pod zemlju znači ne biti odgovoran za ono što sam dobio i drugima ne dati ništa.

Treći sluga se pokazuje doista inertnim, lijenim i bezobzirnim zato što neozbiljno doživljava Boga iz kojeg dolazi svako dobro, tako i svaki talent. Uzrok njegove neaktivnosti strah je pred Bogom i krive slike o Bogu. Umjesto zauzete radišnosti, sigurnijim mu se čini biti pasivan i siguran budući da je sve zakopano.

 

Treći sluga se boji Boga zato što ga ne poznaje. Ako ne poznaje onoga od koga prima darove, kako može uopće i shvatiti vrijednost darova koji mu se daju iz preobilja Božje dobrote. Poznavati Boga znači prepoznati ono što mi on daje i učiniti sve kako bi se kroz moje talente proslavio sâm Darovatelj i da bi bližnji imali koristi. Stoga, ući u radost Gospodarevu može samo onaj koji radosno i ozbiljno koristi njegove darove. 

Ovo evanđelje nas poziva na budno korištenje darova primljenih od Boga. Poziva nas da napustimo vlastite krive slike o Bogu koje nas mogu odvesti na razne stranputice, naškoditi zajednici ljudi u kojoj živimo i osiromašiti našu egzistenciju.

Valjda onaj koji nam je nešto darovao, zna zašto nam je darovao.
Od nas ne očekuje mnogo već samo da ono što smo primili ozbiljno iskoristimo kako bismo mogli ući u radost Gospodara svoga.

5,595 total views, 3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.