Razmišljanje o današnjem evanđelju

Kamo će njegovi učenici dok je Isus na gori, u osami? Kamo će od njega? Iz ovog odlomka Evanđelja po Ivanu to ne vidimo, ali vidimo iz usporednog Markovog odlomka. Marko u 6,45 kaže otvoreno: Isus prisili učenike da prijeđu prijeko!

Morao ih je prisiliti! I njima se bilo teško rastati od ovog mjesta umnoženja kruhova, teško vidjeti propuštenu priliku da Isus postane kralj! I u njihovima srcima gorjela je ista želja kao i u narodu, želja za zdravljem, za kruhom želja da Isus bude kralj. Pa i kad bude uskrsnuo i uzlazio k Ocu, i onda će im to prijeći preko usana: Gospodine, hoćeš li sada uspostaviti kraljevstvo (Dj 1,6)? I opet će čuti da je važnije poći propovijedati Evanđelje sve do kraja zemlje (Dj 1,8). Čudna neka logika, teška škola za Isusovog učenika!

Iako se čini da je Isus digao ruke od svega i da više ne kani za njih činiti čuda, on ih nije napustio. Naprotiv! Dolazi im, opet na čudesan način. Pokazuje da je na uzburkanom moru blizu; i kad ga vide i kad ga ne vide, da je s njima.

Spoj čudesnog umnažanja kruha i hodanja po vodi podsjeća na Mojsijeva čudesa koja su se zbila pri izlasku nakon prve Pashe (mana, Crveno more), čak i mrmljanje u 6,41 odgovara sličnom postupku Izraelaca za vrijeme putovanja kroz pustinju (Izl 16,2.8). U skladu s tim, nije slučajno da će uslijediti usporedba Isusa i Mojsija. U njoj će Isus reći da nije Mojsije dao istinski kruh s neba jer oni koji su jeli manu umrli su (Iv 6,32.58). Ja sam Kruh s neba, reći će im i time naznačiti razliku između sebe i Mojsija, a sve kako bi progovorio o veličini kruha kojeg im daje.

Došavši po vodi, Isus im kaže Ja sam. Ove riječi su odjek SZ-ne objaviteljske formule Ja sam Jahve. Tim je riječima Bog objavljivao svoje ime i svoju prisutnost, davao do znanja Izraelcima da je sada i ovdje s njima i za njih. U Evanđelju po Ivanu Isusovo Ja sam dolazi sedam puta: kruh života (6,35.41.48.51), svjetlo svijeta (8,12; 9,5), uskrsnuće i život (11,25), pastir dobri (10,11.14), vrata ovcama (10,7) pravi trs (15,1.5) te put, istina i život (14,6).

Ove Ivanovske slike temelje se na osnovnom ljudskom iskustvu koje spasenje doživljava na temelju iskustva zla: čovjek naime u pravilu tek onda spoznaje vrijednost nekog dobra (npr. zdravlje, život) kad ga ošteti ili izgubi. U Ivanovu je evanđelju taj odnos izvrnut i zaoštren: čovjek postaje svjestan tame tek onda kad svje­tlo počinje sjati. Bez svjetla, tama bi se smatrala normalnim stanjem. Što je smrt, moguće je spoznati tek nakon što se iskusi život.

Strah kojeg su učenici maločas iskusili na vodi biva raspršen Isusovim riječima Ja sam! One su jače od svega materijalnoga oko njih kao što je bila jača Isusova riječ kojom je umnožio kruhove. Toj riječi koja je učinila čudo, Isus sada daje objašnjenje: Ja sam! Bog je ovdje s vama! Ova naša stvarnost samo je dio stvarnosti u koju ulazi Božja stvarnost. U naš život, koji je ograničen mnogo čime – duže ga neće biti nego što ga ima pa stoga više nije život nego što jeste – ulazi njegov život koji ničim nije ograničen. On je tek pravi život!

Ovim događajem na moru, Isus smješta umnoženje kruha u pravu perspektivu: umnoženi kruh dolazi iz onog dijela stvarnosti kojeg čovjek po sebi ne poznaje. No, to ne znači da je manje stvaran. Mi još uvijek ne poznajemo ni stvarnost koju gledamo svojim očima, a njen smo dio – znanost ne zna što je život, ali mi ipak živimo; iako nam nije jasno kako, nismo zato manje živi.

Sada su učenici pripremljeni da mogu čuti Isusovu riječ koju će uskoro izreći: Ja sam kruh života (6,48). Tada će razumjeti da se radi o kruhu koji daje i hrani život, ali na drugoj razini. Da se radi u ulasku stvarnog života u ovaj naš ograničeni i da je Isus onaj koji nam pruža kruh tog života. Kao što je bio njihov mir i sigurnost na podivljalom moru, Isus će tako u njihovom smrtnom životu postati kruh života vječnoga.


Autor: Dr. Ivica Čatić, župnik u Rumi, profesor Novoga zavjeta na KBF-u u Đakovu 

3,144 total views, 3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.