Razmišljanje o današnjem evanđelju

Crkva pred nas danas na stol riječi stavlja u prvom čitanju iz Knjige Danielove san kojega Daniel usnu. Da bismo u potpunosti razumjeli Sveto pismo, a osobito apokaliptičnu literaturu, valja nam dobro poznavati biblijski smisao i značenje različitih slika. Četiri vjetra nebeska uzbibaše veliko more.

Iz Mora koje je u Bibliji simbol smrti i smrtne opasnosti izlaze četiri zvijeri. Svaka od tih zvijeri predstavlja po jedno kraljevstvo. Prva zvijer predstavlja Babilonsko carstvo, druga Midjansko, treća Perzijsko i četvrta na koncu Kraljevstvo Aleksandra Velikog. Deset rogova četvrte zvijeri predstavlja kraljeve iz seleukovićevske dinastije.

Ponovno možemo uočiti slojevitost sadržaja i poruke riječi Božje! Danielovo viđenje ostvarilo se u vremenu, no ono je u sebi i eshatološko, štoviše apokaliptičko i nadilazeći bližu povijest koju nagoviješta usmjerava naš pogled na posljednja vremena – apokalipsu – sjedinjujući čitavu povijest spasenja u jedan linearni niz događaja u vremenu kojima upravlja Bog i vodi ih do konačnog ispunjenja onog što se ima zbiti! U drugom dijelu sna, nasuprot zlu koje bi dano učiniti zvijerima, Daniel vidi prijestolja sudaca u Nebu i Pradavnog koji sjede! ‘Prijestolje njegovo kao plamenovi ognjeni i točkovi kao žarki oganj. Rijeka ognjena tekla i izvirala ispred njega. Tisuće služahu njemu, mirijade stajahu pred njim. Sud sjede, a knjiga u koju se zapisuju ljudska djela se otvori. Slijedi sud i kazna zvijerima.

Na koncu Daniel ugleda Sina Čovječjega gdje dolazi na oblacima i bi mu predana čast, vlast i kraljevstvo, da mu služe svi narodi i plemena i jezici. Vlast njegova vlast je vječna, nikada proći neće, kraljevstvo njegovo nikad propasti neće! Danielov san možemo danas promotriti kao čitavu povijest spasenja, koja je zapravo borba između dobra i zla. Sveti Pavao na mnogo mjesta naziva naš kršćanski život na zemlji borbom protiv grijeha.

U tom smislu Danielov san je s jedne strane podsjetnik svima nama na trajnu kozmičku borbu, borbu svjetova, borbu duha i tijela, palog đavla i nas u krštenju uzdignutih na dostojanstvo sinova! Zvijeri koje izlaze iz mora sa svom svojom strahotom predstavljaju sva ona zla i zavođenja koja su ustajala i ustajat će do konca sve strašnije na sinove izabrane, da ih zavedu i odvedu od Boga.
S druge strane kao trajan podsjetnik Riječ Božja gotovo neizostavno sadrži i govor o sudu, i konačnoj Božjoj kazni za zvijeri i one koji njima povjeruju i nagradi za one koji ostanu unatoč silini progona i trpljenja vjerni do kraja.

Možemo reći, kako nam je Bog kroz svoju riječ – Bibliju – ostavio ne samo objavu onog što se zbilo, nego i onog što se ima zbiti i na taj način nam zapravo pomaže da razumijemo znakove povijesti i vremena. U tom smislu i u današnjem evanđelju Isus nas na primjeru smokve i svih stabala želi opomenuti da znakove koje nam je dao i daje shvatimo ozbiljno, da ih prepoznamo, razumijemo i znademo u njima prepoznati blizinu kraljevstva Božjeg. Isus nas nadalje uvjerava da će proći i nebo i zemlja, ali Njegova riječ neće proći dok se sve ne zbude.

Predraga braćo, u svjetlu riječi Božje danas, a na koncu još jedne crkvene godine, svjesni svih mogućih nemani koje nas okružuju, ohrabrimo se i odvažimo na još zauzetiju borbu! Poslanica Hebrejima veli da se u borbi protiv grijeha još uvijek ne oduprijesmo do krvi! Možda smo se već umorili? Možda mislimo da nema smisla i da su zvijeri snažnije? Ali, naviještena Riječ nas upravo želi ohrabriti da ustrajemo do kraja! Bog nas je prepustio ovom vremenu kušnje u kojem se čini da su zvijeri brojnije i moćnije. Sve je to samo privid! Božja je pobjeda konačna! Stoga se nipošto ne smijemo plašiti. Nećemo se sada fokusirati na zvijeri koje nas okružuju i njihovu strahotu koja je silna, nego neka nam sva ta neprijateljeva artiljerija bude znakom koliko je Zvijeri stalo do naše propasti!

Baš zato prepoznajmo važnost da budemo i ostanemo Božji do kraja! U ovom vremenu velikoga otpada od Istine Evanđelja, kušnje su brojne i vrlo prikrivene i dovoljno je malo nepažnje i oholosti i već smo uhvaćeni u zamku zvijeri. Zaključujem riječima svetog Pavla iz poslanice Efežanima o duhovnom boju: ‘Ubuduće jačajte se u Gospodinu i u silnoj snazi njegovoj. Obucite svu opremu Božju da se mognete oduprijeti lukavstvima đavlovim. Jer nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv Vrhovništava, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima. Zbog toga posegnite za svom opremom Božjom da uzmognete odoljeti u dan zli i održati se kada sve nadvladate. Držite se dakle! Opašite bedra istinom, obucite oklop pravednosti, potpašite noge spremnošću za evanđelje mira! U svemu imajte uza se štit vjere: njime ćete moći ugasiti ognjene strijele Zloga. Uzmite i kacigu spasenja i mač Duha, to jest riječ Božju. Svakovrsnom se molitvom i prošnjom u svakoj prigodi u Duhu molite. Poradi toga i bdijte sa svom ustrajnošću i molitvom za sve svete, i za me, da mi se otvore usta i dade riječ hrabro obznaniti otajstvo evanđelja.


Pripremio:  vlč. Siniša Paušić

1,991 total views, 3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  %d blogeri kao ovaj: