Razmišljanje o današnjem evanđelju

Da bi kralj Nabukodonozor razumio san koji je usnio, traži od Danijela da mu ga protumači. Veliki kip načinjen od različitih vrsta kovina i materijala, slika je kraljevstava koja su se nizala svojom veličinom jedno na drugo. Glava bijaše od zlata, pa nadolje prema nogama materijali su bili sve slabiji i krhkiji. Kamen koji nije ljudskom rukom odvaljen, sve ih ruši. Danijelovo tumačenje kraljeva sna o kipu vrlo je važno ne samo za kralja Nabukodonozora, već i za nas danas.

Doista, na pozornici povijesti u različitim su se vremenima dizale veličine različitih kraljeva i kraljevstava. Nerijetko su ta kraljevstva bila neskriveno protiv Boga i njegova naroda, no Bog je kamenom, u kojem mi danas prepoznajemo samog Krista, srušio sva ta kraljevstva i uspostavio svoje kraljevstvo koje nikada propasti neće, ono će razbiti i uništiti sva ona kraljevstva, a samo će stajati dovijeka. To što kamen nije ljudskom rukom odvaljen, tj. načinjen, zapravo aludira na Kristovo utjelovljenje ne po ljudskim rukama već po Božjoj sili Svetoga Duha u krilu Marije Djevice.

U tom smislu ovaj Nabukodonozorov san se nastavlja ostvarivati i u daljnjoj povijesti čovječanstva. Dovoljno se samo sjetiti velikoga i slavnog Rimskoga carstva i silnih progona koji su iza sebe ostavili preko tri stotine milijuna kršćanskih mučenika, pa svih onih znanih moćnika i velikana ovoga svijeta koji su osobito u prošlom, dvadesetom stoljeću ustajali na Boga i Njegov narod – Crkvu. Gdje su danas oni? Gdje je Dioklecijan, ne znamo! Ni praha kostiju njegovih nema, a usred njegove palače u Splitu srce je Kristove Crkve već više od 1700 godina. Gdje su Hitler, Staljin, Tito??? Nema ih više!

No, i samim Židovima koji su bili izabrani narod, Isus u evanđelju danas govori kako od srca njihova naroda i domovine – Jeruzalemskog hrama – neće ostati niti kamen na kamenu. Riječ je Božja u svojoj naravi eshatološka. To znači da je upućena u jednom povijesnom kontekstu, ali da je svevremena i da zahvaća u različita vremenska razdoblja. Tako se ovo Isusovo proroštvo iz današnjeg evanđelja ostvarilo u povijesti 70. g., kada su Rimljani potpuno razorili jeruzalemski hram. No, ova riječ ostvarit će se i u svemu onom vidljivom u Crkvi u posljednja vremena.

Danas više nema javnih i jasnih protivnika Božjeg naroda u svijetu, no, oni posljednji ostavili su nam svoje ideologije i potomke koji ne više javno, već skriveno i na nove perfidne načine ustaju protiv svega što je Božje. U ove posljednje dane, kada su kraljevstva ne sasvim slučajno dokinuta kao društvene stvarnosti, na Boga i njegov narod ustaju puno podmukliji i opasniji neprijatelji koje je teško identificirati i uosobiti, ali po njihovim ideologijama, politikama, nakanama, ciljevima i djelovanju, a na koncu i duhu, lako ih je prepoznati. Isus upozorava svoje učenike da se ne daju zavesti!

I Katekizam Katoličke Crkve pod naslovom ‘Posljednja kušnja Crkve’ u brojevima 675 – 677, naglašava da će posljednja kušnja biti upravo veliko zavođenje i otpad silnih masa vjernika od Istine. Izaći će krivi proroci i pozivat će narod u otpad od Istine. Isus kaže: ‘Ne idite za njima!’. Ne možemo ne primijetiti niti suvremeno globalno nastojanje da se sve više dokidaju nacionalne i državne podjele i čovječanstvo sve više ujedini u jedan narod. Nije to drugo doli priprema terena za uspostavljanje novoga svjetskog poretka.

Zanimljivo je da Crkva danas nema službenih neprijatelja. Pogledajte samo Hrvatsku! Sve sami vjernici katolici! Ali pogledamo li što ti isti vjernici rade i kako grade strukturu ovog naroda i njegovu budućnost, onda ćemo vidjeti da je danas neprijatelj podmukliji i opasniji nego ikad, i to ne toliko za tijelo, koliko za dušu. Skriva se iza demokracije, volje većine, ljudskih prava i sloboda u čije ime gazi ona prava i slobode koje mu ne odgovaraju. S druge strane, čovjek nikad nije bio neslobodniji i pod većom kontrolom nego danas, u vrijeme kada je svoj vrhunac doživjela tehnika i komunikacijske tehnologije.

Zato nas u ovom posljednjem tjednu crkvene godine riječ Božja danas poziva da kao vjernici otvorimo oči, i promotrimo povijest kraljeva i ovoga svijeta i učimo od povijesti koja je za nas vjernike ponajprije povijest spasenja, jer Bog kao onda tako i danas u nju zahvaća svojim milosnim djelovanjem. Drugo, valja nam znati da nam se nije boriti protiv krvi i mesa, piše sv. Pavao, već protiv vrhovništava i vlasti, protiv mračnih upravitelja ovoga svijeta. Zato nam osobito danas valja obući svu opremu bojnu kako bi silom i snagom Božjom koju smo primili i sami postali poput kamena u Božjoj ruci koji mrvi i ruši sve neprijatelje svoje Crkve i ono što nije Božje!


Pripremio: vlč. Siniša Paušić

1,255 total views, 2 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  %d blogeri kao ovaj: