Vijesti

Putovanje s vjerom naš misionar u Južnoj Americi – mons. Drago Balvanović

Za sve Vas naše čitatelje pa i šire informacija. Bio je ovo prije skoro dvije godine (13.12.2020.) pripremljen intervju s pitanjima za mons. Dragu Balvanovića.


A onda su bolest pa operacija i oporavak učinili svoje. Intervju nismo uspjeli završiti. Žao mi je, no evo, zato ću danas od svega učiniti jednu priču vezanu u cijelosti za mons. Dragu Balvanovića, te ćemo zajedno proći tu prelijepu Marijansku državu, zahvaljujući baš mons.

Dragi Balvanoviću, velikom čovjeku i misionaru.
A sad krenimo u ovu pustolovinu života kroz prelijepi Peru.
Hvaljen Isus i Marija!

Mons. Drago Balvanović jedan je od rijetkih misionara u Južnoj Americi koji od 1987.
putuje zajedno sa svojom vjerom te gradi dobre odnose kako Hrvata u iseljeništvu tako i naroda u državama u kojima je širio vjeru na dobrobit svih.

Mons. Drago Balvanović rođen je 1936. u Bosanskoj Gradiški, obrazovanje je završavao u Banjoj Luci i u Đakovu. Za svećenika Banjolučke biskupije zaređen je 29. lipnja 1959. u Đakovu.

U Banjolučkoj biskupiji je uza župničke službe obavljao i službu suca ženidbenog suda, konzultora, dekana i predsjednika građevinskog odbora nove katedrale sv. Bonaventure u Banjoj Luci, a svoj je doprinos dao i kao član građevinskog odbora za izgradnju nove bogoslovije u Sarajevu. Bio je duhovnik redovnica Klanjateljica Krvi Isusovete povremeno pastoralno djelovao u Njemačkoj i Austriji.

Stečajem okolnosti i zbog poznavanja rođaka mons. Drage, bila sam u više navrata u prilici i osobno se s njime i družiti. Čitala sam i knjige mons. Drage s radošću. Jedna: Peru, putopisi, običaji, sudbine – osobito je ostavila duboki trag jer sam preko nje upoznala nevjerovatnu državu, Marijansku državu, bogate kulture i tradicije, običaja, različite ljude, čak i domoroce kao i ulogu mons. Drage u širenju vjere. Pamtim iz učenja o našoj vjeri rečenicu Isusa Krista kad je napuštao Zemlju. Rekao je svojim učenicima: „ navještajte i raznosite na sve strane svijeta Radosnu vijest Božjem kraljevstvu“!

I to je baš bila vodilja putovanja, putovanja s vjerom u daleki svijet našeg mons. Drage.
A kad je počelo to „putovanje s vjerom“ mons. Drage?

Godine 1987. mons. Drago Balvanović odlazi u misije u državu Peru. Najprije je župni vikar u župi sv. Ruže Limske za peruanske vjernike, zatim župnik personalne, a nakon toga i teritorijalne župe sv. Leopolda Bogdana Mandića za Hrvate u Limi. Tamo je sagradio veličanstvenu crkvu u kojoj se okupljaju i Peruanci i Hrvati. Budući da je dugi niz godina vodio pastoralnu brigu za hrvatske iseljenike pri Hrvatskome pastoralnom vikarijatu u Limi, Vijeće Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za inozemnu pastvu imenovalo ga je 2003. delegatom za Južnu Ameriku.

Za svoj rad primio je više odličja: papa Ivan Pavao II. Imenovao ga je kapelanom Njegove Svetosti s titulom monsinjora 200., papa Benedikt XVI. Dodijelio mu je naslov prelata Njegove Svetosti 2007., Općina San Borja u Limi nagradila ga je svojim odličjem za zauzeti društveno priznati rad 2008. Vlada Republike Hrvatske dodijelila mu je odličje Red hrvatskog pletera 1996.

Uz sve svoje obveze i svećenićke aktivnosti bavi se pisanjem i prevođenjem. Surađuje godinama s više vjerskih listova: Radosna vijest, Glas Koncila, Glasnik Srca Isusova i Marijina.

Objavio je knjige: Peru, puti, običaji, sudbine 2002., Sjećanja i priopćenja, 2006., te na španjolskom jeziku dvije knjige: Discursos del Papa Juan Pablo II en sus visitas a Croacia y Bosnia, Lima 1994. i Visita del Papa Juan Pablo IIa a Croacia y Bosnia, Lima 2004.
U nakladi Glasa Koncila 2012. objavio je knjigu Pisma misionara.

Putovao je tako mons. Drago s vjerom i drugim državama Južne Amerike. Sve to mu je donijelo bezbrojna lijepa iskustva .
Biti s vjernicima općenito pa i domorodačkim narodima koje je privukao u crkvu.

Jedna rečenica mons. Drage uvijek mi je ostala u pamćenju:
„Opravdano se očekuje od svećenika, redovnika, redovnice pa i svakog drugog vjernika da ima razvijen osjećaj za ovu, jednu od bitnih oznaka Kristove Crkve, misionarsku usmjerenost. Crkva je stvarno misionarska ili ona nije Crkva Kristova.“

Knjiga „PERU, puti, običaji, sudbine“ je pravo otkriće putopisa s činjenicama koje malo tko na ovaj način kao mons. Drago iznesi o jednoj državi o kojoj malo tko nešto i zna.
I to još sve kroz puteve vjere i s vjerom. Otišao je još 1987., nakon 22 godine rada kao župnik i dekan u Prijedoru, na ovaj daleki put. Iza sebe, kako u bivšoj župi tako i u Peruu ostavio je samo lijepe tragove velikog misionara i čovjeka. Kako sa Peruancima, tako i sa Hrvatima koji su u Peru počeli dolaziti još daleke 1537. znano po dolasku prvog Hrvata, dubrovačkog vlastelina Basilija Bosiljevića u luku Callao. Iznenađujuće je koliko podataka, informacija koje je mons. Drago prikupio s ciljem pisanja te sjajne knjige o Peruu, Peruu i vjeri?

Oduševljava me jedan detalj vezan za rad mons. Drage u Peruru ali i sama država Peru jer me podsjeća na Hrvatsku. Naime, i Peru je pun Marijanskih svetišta kao i Hrvatska.
Od Svete Elizabete u Chinchi, Gospe od vrata (Virgen de la Puerta) u malom mjestu Otuzco na obroncima Anda na 2600 m nadmorske visine, Karmelske Gospe (Virgen del Carmen) iz Paucartamoa opet u peruanskim Andama, Svijećnica Sveta Crnkinja (Virgen de la Candelaria) iz Puna, Gospa s odličjima (Virgen de las Mercedes), ili kako je imenovana Velikom Maršalicom Perua i zaštitnicom vojnih snaga jer je dobila odličja u peruanskoj državi.

I Gospa od svjetla (Virgen del Morro Solar) je još 1911. proglašena zaštitnicom peruanske nacije. Iznad samog grada Lime, na obali, podignut je veliki i lijep kip Blažene Djevice a pokraj njega i visoki križ u spomen prvoga Papinog dolaska u Peru 1985.

I naša hrvatska iseljenička zajednica ponosi se mnogim našim sunarodnjacima, kao zrakoplovcem i osnivačem zrakoplovne škole u Peruu još 2011. Ivanom Bjelovučićem, poznatom po tome što do svoje smrti 1949. nije doživio niti jednu nesreću. I mons. Drago u obitelji u Limi ima bratića Zdenka Teply Batagelja, zrakoplovca i visokog časnika nekad, a danas predsjednika Hrvatske udruge u Peruu.

Peru je, slobodno se može reći, država čuda. Od zaista čuda iz Nazce, crteža ucrtanih u vapnencu i stijenama koji su prava atrakcija iz zraka a za njihov nastanak mnogi znanstvenici su tvrdili da su načinjeni 500 godina poslije Krista. Većina znanstvenika se zaustavlja na činjenici da je to gigantski astralni kalendar starih Peruanaca. No, da li je?

Ljepote Perua su prevelike. Sve u jednoj državi, pravo čudo. Od Cuzcoa, centra, srca imperije starih Inka na 3400 m nadmorske visine, Machu Picchu, najcjenjenije mjesto u Peruu, cije se ruševine (dobro restaurirane) prostiru na nadmorskoj visini od 2350 m do čak 4040 m. Grad, kako ga zovu (ima svoj urbani i agrikulturni dio) i dan danas je misterija za sve. Nije se nikad otkrilo je li to vojna utvrda, hram za izabrane ili posljednje utočište Inka.

Nikako ne mogu još ne spomenuti jezero Titicaca, koje je zaista veliko (dužine 176 km i širine 50 km) koje se ističe plavom bojom kao boja našeg Jadrana.

Još jedna znamenitost (ako je tako mogu nazvati) je Amazonija koja se proteže na više od 60% peruanskog teritorija. Za nas koji malo znamo najzanimljivije su domorodačke zajednice u Amazoniji u Peruru koji je preko 40 i svaka ima svoj jezik i kulturu.
Njihove zajednice, vezane za zemlju prije svega, odupiru se i danas dolascima nove moderne kulture koja je prijetnja nestanku plemena (zajednica).
Domoroci su još od 16 i 17 stoljeća preko misionara dominikanaca, franjevaca i isusovaca uspostavili prvi kontakte stvarajući jednu autentičnu Crkvu Amazonije.

Veliki problem Perua su napuštena djeca, a mons, Drago im je u knjizi posvetio cijelo poglavlje. Napuštenoj djeci na ulici, njihovim tegobama, djeci radnicima, kako ih naziva mons. Drago „anđelima prljavog lica – (njegovih)malih poznanika“.

Hrvatska zajednica u Peruu je brojna. U Limi je mons. Drago na čelu Župe San Leopoldo .
U Hrvatskoj pomaže mnogim potomcima Hrvata koji u Zagrebu i studiraju.

U ljeto 2019. mons. Drago je proslavio 60 godina svog svećenićkog rada i misionarstva. Rijetka i vrijedna obljetnica. S mladima i nekolicinom članova obitelji i prijatelja, te studenata iz Perua proslavio ju je u Zagrebu. Bila sam prisutna. Nezaboravno druženje.
Svima preporučam, potražite knjigu mons. Drage, „PERU – Puti, običaji, sudbine“.

Oduševit će vas.

Mr. sc. Arna Šebalj


Chat, grupa 

S Arnom i istinom: https://t.me/arnasebalj

Kanal Arna Šebalj: https://t.me/+9UdXPCFIV2k4NjY0

Youtube kanal: https://www.youtube.com/channel/UCS_UVM46msLtQSvd46Cd5_A

Autor Rastimo u vjeri.com


Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Ivan iz Međugorja upozorenje crkvu kako se u zadnje vrijeme…