Prvi korak u pripravi za Isusovo rođenje – vrati mir koji ti je grijeh oduzeo!

Nanovo zadobiti mir, ako smo ga izgubili zbog grijeha, zbog oholosti i nedostatka iskrenosti prema samome sebi i prema Bogu, prvi je korak u pripravi našega srca za rođenje Djeteta Isusa.

Mir se, kao jedno od velikih dobara, neprekidno zaziva u Starome zavjetu. Ovaj dar obećan je izraelskome narodu kao naknada za njegovu vjernost, i Božje je djelo iz kojega proističu nebrojene blagodati. Pravi mir doći će na zemlju dolaskom Mesije. Zbog toga anđeli najavljuju pjevajući: “Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim.” Došašće i Božić osobito su pogodno vrijeme da se u našim srcima uveća mir i da zatražimo mir na ovomu svijetu punom sukoba i mržnje.

Gospodin je “Knez mironosni”, i od trenutka svojeg rođenja donosi nam poruku mira i veselja, jedinoga istinskog mira i jedine sigurne radosti. Razglasit će se ta poruka svim putovima: “Mir vama, ja sam!”

Gospodinov mir u potpunosti nadilazi mir svijeta koji može biti površan, prividan, koji možda proizlazi iz sebičnosti i spojiv je s nepravdom. Krist je »mir naš« i naša radost; grijeh, naprotiv, sije nemir i žalost u duši. Mir kršćanina, toliko potreban za apostolat i suživot, unutarnji je red, spoznaja vlastitih bijeda i krjeposti, poštivanje drugoga i potpuno povjerenje u Gospodina, koji nas nikada ne napušta. Taj mir plod je poniznosti, božanskog sinovstva i borbe protiv vlastitih strasti koje uvijek naginju neredu.

Mir se gubi zbog grijeha, zbog oholosti i nedostatka iskrenosti prema samome sebi i prema Bogu. Mir se također gubi nestrpljivošću, kad i u nedaćama života ne znamo prepoznati Božju providnost.

Iskrena ispovijed jedno je od glavnih sredstava koje nam daje Bog kako bismo iznova zadobili mir izgubljen grijehom i zanemarivanjem milosti. “Mir s Bogom daje nam da slijedimo pravdu i udaljava nas od grijeha; mir prema bližnjemu plod je milosti koju širi Duh Sveti; mir prema nama samima, mir savjesti koji proizlazi iz pobjede nad strastima i nad zlom.” Nanovo zadobiti mir, ako smo ga izgubili, jedno je od najboljih primjera milosti prema našem bližnjemu, a isto tako, prvi korak u pripravi našega srca za rođenje Djeteta Isusa.


Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak I. (Došašće – Božićno vrijeme – Bogojavljenje)

1,545 total views, 4 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  %d blogeri kao ovaj: