Proslavljena 240. obljetnica uspostave Križevačke eparhije

Svečanom arhijerejskom liturgijom u konkatedrali sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu, koju je u nedjelju 18. lipnja u zajedništvu sa zagrebačkim nadbiskupom i metropolitom kardinalom Josipom Bozanićem i brojnim drugim biskupima predvodio križevački biskup Nikola Kekić, započela je Godina Križevačke eparhije (2017. –  2018.) kojom se obilježava 240. obljetnica uspostave Križevačke eparhije 1777. godine.

Na kraju Liturgije, okupljenima se obratio kardinal Bozanić, ističući da su našoj, svetoj Katoličkoj Crkvi potrebni ovi, grkokatolički obredi, jer svaki obred osvjetljava jedan dio otajstva naše vjere. Rimokatolicima su potrebni grkokatolici, kao što su i grkokatolicima potrebni rimokatolici. To govori o tom našem zajedništvu. To govori o širini hrvatskoga duha, jer se to nije dogodilo danas. To je naša povijesna baština. Naš duh, naša baština, naš identitet je puno širi nego što ga se nekad želi predstaviti – rekao je Kardinal.

Ohrabrio je vjernike Katoličke Crkve grkokatoličkog obreda da budu ponosni na svoj obred i da ga čuvaju. Dok čestitam ovaj Jubilej, nastavio je Kardinal, ujedno pozivam svećenike Križevačke eparhije da traže svoje vjernike, da ih hrabre i da ih neprestano pozivaju da dolaze na svoju Liturgiju, jer kako smo rekli, to je znak bogatstva naše Katoličke Crkve.

 

 

Radujem se što je križevački vladika mons. Kekić danas proglasio godinu Križevačke eparhije. Želim da ovu godinu iskoristimo kako bismo si bolje posvijestili našu katoličku baštinu – zaključio je kardinal Bozanić.

Na svečanoj Liturgiji sudjelovali su i đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan, bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak, pomoćni zagrebački biskupi mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski, Đura Džudžar, apostolski egzarh za grkokatolike u Srbiji, te Kiro Stojanov, skopski biskup i apostolski egzarh za grkokatoličke vjernike u Makedoniji.

Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović bio je akademik Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskog sabora.

Pjevanje u zagrebačkoj konkatedrali animirali su križevački zborovi – Katedralni zbor i Mješoviti zbor HPD-a „Kalnik“ pod ravnanjem Ozrena Bogdanovića.

 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

1,226 total views, 2 views today

Komentar

0 Comments

  No comments!

  There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

  Leave reply

  <

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  %d blogeri kao ovaj: