Obavijest

Prijavite se na Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu

Prijave sudionika traju do samog susreta!

Splitsko-makarska nadbiskupija domaćin je Trećeg nacionaolnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održat u Splitu i Solinu, 15. i 16. rujna 2018. godine, pod geslom Obitelj – izvor života i radosti.

Na susretu se očekuje više od dvadeset tisuća hodočasnika iz Hrvatske i inozemstva.

Prijave sudionika traju do samog susreta!

Sve one koji žele sudjelovati na ovom vrijednom događaju za Crkvu i čitavo društvo pozivamo da se prijave svome župniku ili Uredu za obitelj (nad)biskupije iz koje dolaze. Sve detaljnije informacije su na službenoj stranici Susreta www.susretobitelji.hr.

Očekujući velik broj sudionika, vjernici Splitsko-makarske nadbiskupije u velikom broju su otvorili vrata svojih domova za sudionike koji na Susret dolaze iz udaljenijih krajeva i trebaju noćenje. Obitelji iz trideset osam župa grada Splita, Solina i okolnih gradova i mjesta, izrazilo je spremnost primiti obitelji, te ćemo tako moći ugostiti oko 2800 sudionika, odnosno smjestiti osobe iz 56 autobusa.

Više o susretu

Imajući u vidu sve društvene mijene i ideološke izazove koji se nameću obitelji, Crkva mora biti još svjesnija svoje evangelizacijske i pastoralne brige i skrbi za obitelj. U tom duhu mjesna Crkva Splitsko-makarske nadbiskupije priprema se za proslavu Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji. U okviru pripreme za ovaj veliki vjerski i nacionalni događaj, 2017. godina bila je posvećena poslanju očeva u obitelji, a 2018. posvećena je majci i majčinstvu, duši i blagoslovu svake obitelji.

Susret obitelji je prilika da se hrvatske obitelji iz Domovine, Bosne i Hercegovine, kao i dijaspore, okupe oko euharistijskog stola i uzajamno ohrabre za svjedočenje vrijednosti i promicanje kulture života.

Uoči samog susreta organiziran je bogat kulturni i duhovni sadržaj. Tako će u ponedjeljak (10. rujna) biti okrugli stol o obiteljskoj tematici. U utorak (11. rujna) je predstavljanje zbornika dječjih radova pod naslovom „U zagrljaju moje mame“. U srijedu (12. rujna) kulturni je program na Sustjepanu. U četvrtak (13. rujna) bit će upriličeno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u župama Splita i okolice. U petak navečer (14. rujna) veliki je humanitarni koncert na splitskoj rivi na kojem će nastupati brojni pjevači hrvatske popularne glazbe. U subotu (15. rujna) prijepodne biti će dječji program na splitskoj Rivi. Istoga dana, uoči samog Susreta obitelji na Gospinu otoku u Solinu u 20 sati održat će se Hod svjetla. U nedjelju (16. rujna) prigodni predprogram počinje u 9 sati, a uključivat će vjernike-predstavnike biskupija Splitske metropolije. Prije svete mise biti će mogućnost za ispovijed. U 10 sati je središnje euharistijsko slavlje, nakon kojeg će biti upriličen i koncert duhovne glazbe.

Logotip

Logotip Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji izradila je č.s. Zdravka Milić, akademska umjetnica.

U grafičkom oblikovanju logotipa, na bijeloj podlozi, nalazi se obitelj: otac, majka i djeca. Otac i majka svojom formom tvore srce, simbol života i ljubavi. Podignutim rukama prema nebu, u plesnom i radosnom zanosu svjedoče svoju vjeru koja je temelj njihovog zajedništva u ljubavi. Njihova djeca su smještena unutar srca kao okrilja ljubavi svojih roditelja, ali i kao plod njihove uzajamne ljubavi. Držeći se za ruke u međusobnoj povezanosti, gledaju svoje roditelje kao svoje uzore. Obitelj je prikazana u crvenoj i plavoj boji, tj. nacionalnim hrvatskim bojama.

U pozadini je konturama označena nova crkva na Gospinom Otoku u Solinu na kojem će se održati središnje euharistijsko slavlje Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji.

Konture nove crkve simboliziraju Crkvu, majku kršćana u kojoj obitelj zauzima povlašteno mjesto. Plava rijeka ispod crkve predstavlja rijeku Jadro, hrvatski Jordan, ali i naše Jadransko more koje umiva čitavom dužinom Splitsko-makarsku nadbiskupiju. Voda je ujedno simbol krštenja po kojem postajemo članovi Crkve – sakramenta spasenja. Zelena boja označava zeleni Gospin Otok, a u isto vrijeme je zelena boja liturgijski simbol nade i buđenja života. Tako su u logotipu simbolički prisutne tri bogoslovne kreposti: vjera, nada i ljubav.

 

Autor: Splitsko-makarska nadbiskupija/

(Visited 11 times, 1 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
'Afrika je bogati kontinent, a najveće bogatstvo jesu mladi.' Afrika…