Dom i obitelj

Priključite se. U inicijativu “Zagrlimo starije pjesmom”!

Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj poziva klape u Hrvatskoj da se uključe u inicijativu “Zagrlimo starije pjesmom” i svojim glazbenim umijećem pomognu starijim osobama u prevladavanju usamljenosti i izoliranosti pojačanih pandemijom Covid-19.


I oni su nekada bili mladi, ali svaka godina po godina i dođe do godine starosti. Od starijih možete naučiti puno je l’ su oni prošli kroz život i znaju iskustvo i život. Zato priključite se i vi.

Inicijativa je odgovor Vijeća na poziv pape Franje upućen nakon Anđeoskog pozdravljenja u nedjelju, 26. srpnja 2020., uz liturgijski spomen svetih Joakima i Ane, Isusovih “djeda i bake”. Sveti otac je tom prilikom pozvao na dosjetljivost u ljubavi prema starijim osobama kako bi im se olakšala usamljenost i izoliranost uzrokovanih pandemijom Covid-19, predlažući da im se daruje zagrljaj telefonskim pozivom, videopozivom, porukom, a najbolje osobnim posjetom.  Inicijativa se uklapa i u kampanju “Svi stariji su vaši djedovi i bake”, koju je, temeljem papinih riječi, pokrenuo vatikanski Dikasterij za laike, obitelj i život (vidjeti ovdje).

Želeći odgovoriti na te poticaje Vijeće je odlučilo, u sklopu aktualnog ciklusa obiteljskog pastorala posvećenog upravo starijim osobama, međugeneracijskoj solidarnosti te poslanju djedova i baka, uputiti poziv klapama, čije je pjevanje upisano na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, da svojom pjesmom “zagrle” starije ljude u Hrvatskoj.

Zbog aktualne epidemiološke situacije ovogodišnja svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije neće moći biti proslavljena onako kako vjernici u Hrvatskoj običavaju iskazivati čast svojoj najvjernijoj odvjetnici i zagovornici. U takvoj situaciji za očekivati je da će se ograničenja ponajprije odnositi na vjernike starije životne dobi, a napose na korisnike domova za starije osobe, ustanovâ palijativne skrbi i hospicija. To će zasigurno dodatno otežati njihovo stanje, jer mnogima od njih vjera u životu puno znači pa će im ostvarivanje inicijative u to vrijeme biti osobito dragocjeno.

Stoga Vijeće HBK za život i obitelj poziva klape, a osobito one sastavljene od mlađih članova,  da u petak 14. na uočnicu, ili u subotu 15. na samu svetkovinu ili eventualno u nedjelju 16. kolovoza, u dogovoru s ravnateljima domova za starije osobe, ustanovâ za palijativnu skrb i hospicija prije svega u svome mjestu, prigodnim pjesmama, počevši od onih marijanskih, korisnicima ustanova daruju “glazbeni zagrljaj” koristeći glazbu kao univerzalni jezik ljubavi. Kako bi se ispoštovale epidemiološke mjere optimalno je da se klape okupe pred zgradama ili u dvorištu ustanova tako da ne ugrožavaju ni sebe ni druge.

Svojim pjevanjem klape će nesumnjivo donijeti radost i utjehu starijim osobama, a uz to, vjerujemo, biti i poticaj drugim glazbenim sastavima s manjim brojem članova, poput vokalno-instrumentalnih sastava mladih u župama i tamburaških sastava, koji se s lakoćom mogu prilagoditi aktualnim epidemiološkim mjerama.

Mole se predstavnici klapa koje se odluče sudjelovati u inicijativi da se jave Uredu HBK za život i obitelj (e-poštom na obitelj@hbk.hr) kako bi se moglo prirediti što cjelovitije priopćenje o provođenju ove izvorno hrvatske inicijative, a čime bi se omogućila i njezina prepoznatljivost u okviru spomenute kampanje vatikanskoga Dikasterija za laike, obitelj i život.

Naposljetku, pozivaju se mediji u Hrvatskoj da poprate ovu inicijativu sudjelujući na taj način u širenju valova ljudskosti i dobrote prema starijim ljudima koji su već otprije pogođeni nepovoljnim demografskim kretanjima, a uz to i najviše ugroženi aktualnom pandemijom uzrokovanom koronavirusom.

Vijeće HBK za život i obitelj, utječući se Blaženoj Djevici Mariji za uspjeh inicijative, unaprijed zahvaljuje svima koji će se na bilo koji način u nju uključiti, a ponajviše klapama!


Izvor

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Kada razmišljam o odgoju djece, uvijek strepim hoću li znati…