Pozdrav đakovačko-osječkog nadbiskupa metropolita Đure Hranića

ĐAKOVO  – Euharistijsko slavlje u povodu 10. obljetnice uspostave Đakovačko-osječke crkvene
pokrajine, Đakovo, 11. listopada 2018. godine

„U krilu Crkve sveopće“ na čelu s Petrovim nasljednikom papom Franjom, zahvalnim i radosnim srcem spominjemo se, draga braćo i sestre, 10. obljetnice otkako je papa Benedikt XVI., dne 18. lipnja 2008. godine, utemeljio Đakovačko-osječku crkvenu pokrajinu, uzdigavši našu biskupiju na stupanj nadbiskupije i metropolitanskoga sjedišta. Istodobno je u zajedništvo nove slavonsko-srijemske crkvene pokrajine s našom nadbiskupijom povezao mladu Požešku biskupiju te ponovno osamostaljenu, drevnu Srijemsku biskupiju. Nakon zborovanja svećenika iz čitave crkvene pokrajine u Staroj Gradiški te hodočasničkih slavlja na Tekijama u Srijemskoj biskupiji i Pleternici, u Požeškoj biskupiji, sabrani smo večeras u ovoj našoj prvostolnici sv. Petra, sjedištu nadbiskupije i crkvene pokrajine.

U ovom slavlju obdareni smo dvostrukim darom:

 1. Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata prihvatila je, kako smo upravo čuli, našu molbu te je slavenske apostole i prosvjetitelje, sv. Ćirila, monaha, i Metoda, biskupa i metropolita srijemskog, potvrdila kao nebeske zaštitnike naše Đakovačko-osječke crkvene pokrajine.

Zahvaljujući svome graditelju biskupu Josipu Jurju Strossmayeru ova naša prvostolnica u sebi čuva i objedinjuje bogatu ‘ćirilometodsku’ baštinu vjere, kulture i pismenosti. Potvrđivanje Svete braće, „apostola slavenskih naroda“ nebeskim zaštitnicima Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, posljedica je njihova raširenog i živog štovanja te brojnih oltara i slika u svim trima biskupijama naše crkvene pokrajine. Zahvaljujući toj duhovnoj baštini i svom geografskom položaju na razmeđu europskog Istoka i Zapada i zbog ove svoje prvostolnice posvećene „jedinstvu Crkava“, a sada i zbog dara nebeskih zaštitnika, sv. Ćirila i Metoda, koje časte i Zapadna i Istočne Crkve, svećenici i vjernici triju biskupija naše crkvene pokrajine osjećaju svojom i jednu veliku zadaću – graditi mostove pomirenja, povjerenja i zajedništva između Katoličke Crkve i Srpske pravoslavne Crkve. Iskrena suradnja i dijalog Crkava može i treba biti pozitivan izazov i nositeljima vlasti u njihovoj zadaći rješavanja političkih i drugih otvorenih pitanja između Hrvatskoga i Srpskoga naroda, sve na dobrobit mira i konstruktivne suradnje narodâ u Europi i svijetu.

 1. Istodobno, kao drugi dar, s nama je predsjedatelj ove euharistijske molitve hvale, nadbiskup mons. Paul Richard Gallagher, tajnik za odnose s državama u Državnom Tajništvu Svete Stolice. Preuzvišeni, dobro nam došli!

(tal.) Preuzvišeni gospodine, radosni smo što Vas možemo pozdraviti među nama. Zahvaljujemo VAm što ste u zgusnuti program svoga posjeta Hrvatskoj ostavili vremena i za pohod našoj crkvenoj pokrajini. Vaš posjet predstavlja i osobito očitovanje smještenosti naše crkvene pokrajine “u krilu Crkve sveopće” te našega zajedništva s Apostolskom Stolicom sv. Petra, tj. sa Svetim ocem, papom Franjom.

S jednakim žarom pozdravljamo i preuzvišenoga gospodina mons. Giuseppea Pinta, apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj, koji je po prvi puta u našoj nadbiskupiji.

Obojicu vas molimo da Svetom Ocu prenesete izraze sinovske odanosti, crkvenog zajedništva i ljubavi nas biskupa, svećenika, redovnika, redovnica i vjernika svih triju biskupija naše Đakovačko-osječke crkvene pokrajine. Prenesite mu na osobit način pozdrave naših mladih vjernika, bogoslova, sjemeništaraca i redovničkih kandidatica kao izraz zahvalnosti što je Biskupsku sinodu, koja je u tijeku, posvetio upravo mladima.

Od srca zahvaljujem za sudjelovanje u ovom slavlju uzoritom gospodinu Josipu kardinalu Bozaniću, zagrebačkom nadbiskupu metropolitu, nekoć metropolitu naše zajedničke Hrvatsko-slavonske crkvene pokrajine. Od srca pozdravljam mons. Želimira Puljića, predsjednika, te sve prisutne nadbiskupe i biskupe – članove Hrvatske biskupske konferencije i Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda.

Među njima na osobit način pozdravljam prvog metropolita naše mlade crkvene pokrajine mons. Marina Srakića, domaćega nadbiskupa u miru te biskupe sufragane: mons. Antuna Škvorčevića, požeškog biskupa i mons. Đuru Gašparovića, srijemskog biskupa, kao i sve vjernike, svećenike i redovnike iz njihovih biskupija koji su dionici ovoga euharistijskoga slavlja.

Od srca pozdravljam preosvećenog gospodina Heruvima, episkopa osječko-poljskog i baranjskog, (preuzvišenog gosp. Petra Szenna, biskupa Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u RH) s članovima pratnje, prisutne oce provincijale i sestre provincijalke, sve Vas draga braćo svećenici, redovnici, redovnice, bogoslovi, sjemeništarci, redovničke kandidatice i kandidati, i sve vas, draga braćo i sestre, dragi vjernici i hodočasnici, osobito vas, dragi pjevači našeg Nadbiskupijskoga zbora mladih.

Pozdravljam sve prisutne župane, gradonačelnike i druge predstavnike građanskih vlasti.

(tal.) Preuzvišeni gospodine, primite naše najsrdačnije izraze dobrodošlice te Vas molim da započnete euharistijsko slavlje.


Autor: IKA

 1,870 total views,  6 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.