Brak i partnerstvo

Posebno vjenčanje ljubavi Suprug na vjenčanju nije bacao podvezicu – oprao je noge svoje mladenke i zaključio svoj brak

Ko što nam je poznato da na vijećanja kad se uzmu mladi da se baca podvezicu a mladenci su napravili to malo drugačije on je njoj oprao noge kao znak požrtvovnu ljubav u dobru i zlu u radosti u tuge to je pravo žrtvovanje.


Ali sada kada živim brak iz dana u dan vidim da je održavanje veze isključivo na Erosu kao da pokušavam živjeti samo od torte. Slast može nestati u trenu, ali ono što traje je kada se radi zajedno (…) Prijatelji koji ste samci, ne kupujte ono što vam kultura prodaje! Zaslužuješ biti voljen ne samo na neko vrijeme, već zauvijek.”

Pročitajte objavu katolkinje Stacey Sumereau, poznate po javnim motivacijskim nastupima, koja je podijelila divno iskustvo s vlastitog vjenčanja kada ju je suprug iznenadio odlukom da neće bacati podvezicu. Objavu prenosimo u cijelosti:

Suprug mi je oprao noge na vjenčanju umjesto da je bacio podvezicu.

Bacanje podvezice označava Eros, odnosno seksualnu privlačnost i javni nagovještaj privatne intimnosti u kojoj će mladenci uživati. Fizička privlačnost je divan i lijep dio braka; međutim, volim što je moj mladoženja izabrao da me iznenadi nečim drugačijim…

Isus je oprao noge svojim učenicima noć prije nego što je dao svoj život za njih na križu. Ta vrsta ljubavi je Agape: žrtva.

Muževi obećavaju da će voljeti svoje nevjeste kao što Krist voli Crkvu. Biti vođa naše obitelji znači biti sluga. Ponekad to znači da idemo na večeru gdje ja želim ili ustajanje s bebama kada sam ja iscrpljena – John svaki dan polaže svoj život za mene.

A lijepa stvar je da se nimalo ne morate brinuti da će erotska ljubav nestati kada radite za Agape ljubav.

Vrlo često se u našoj kulturi to shvaća naopako: “probna vožnja”, “probajte prije nego kupite”.

Ali sada kada živim brak iz dana u dan vidim da je održavanje veze isključivo na Erosu kao da pokušavam živjeti samo od torte. Slast može nestati u trenu, ali ono što traje je kada se radi zajedno.

Nismo trebali “probati prije nego smo kupili” da bismo zajedno imali i dubinu Agapea i slatkoću Erosa. Ne osjećam se “zaljubljeno” svake sekunde svakog dana, (i svatko tko to očekuje bit će razočaran!) ali vjerujem svom mužu i osjećam sigurnost u njegovu ljubav. To omogućuje radost, smijeh i mirnu vezu.

Prijatelji koji ste samci, ne kupujte ono što vam kultura prodaje! Zaslužuješ biti voljen ne samo na neko vrijeme, već zauvijek.


Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Isus nas poziva da se pripremamo za duhovni rat koji…