Poruka kardinala Puljića na početku školske i vjeronaučne godine

Prigodom početka nove katehetske i školske godine u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski uputio je poruku svima koji su na izravan ili neizravan način uključeni u odgoj i poučavanje mladih naraštaja.


Poruku prenosimo u cijelosti:

Pred nama je još jedna nova školska i vjeronaučna godina. Kada kažem i vjeronaučna onda mislim i na školski i na župni vjeronauk. Ovom porukom želim pozvati, potaknuti i ohrabriti vas dragi roditelji, sve vas poštovani vjeroučitelji i vas dragi misnici i pastoralni djelatnici.

Prvi učitelji vjere su roditelji a prva škola vjere je obiteljski dom. Stara poslovica kaže da se iz malena trn oštri. Prihvaćajući dijete kao dar Božji roditelji preuzimaju dragu i radosnu obvezu surađivati sa Stvoriteljem da to dijete raste i razvija se u svojoj cjelovitosti: fizičkoj, intelektualnoj i duhovnoj. Naravno je pravo roditelja da odgajaju svoje dijete u suradnji s odgojno obrazovnim ustanovama. Društvo je dužno poštivati ovo naravno pravo roditelja. Dijete raste u ozračju vjere obiteljskog doma komu glavni ton daju glavni otac i majka. Prevažno je da otac i majka budu svjesni ove svoje uloge i da i vladanjem i rječnikom prenose svojoj djeci evanđeoske vrijednosti. Molitva oca i majke je govor koji zahvaća i srce djeteta. Obiteljska slavlja, a posebno slavlje svete Mise, najbolja je kateheza – kateheza života. Roditelji su dužni tražiti za svoje dijete školski vjeronauk a škola je obvezna poštivati volju roditelja i omogućiti djeci i mladima školski vjeronauk. Dragi roditelji, ne propustite svoje dijete upisati u redovni školski vjeronauk i pratiti ga i u tom predmetu kao što ga pratite u svim drugim predmetima.

Vjeroučitelji i vjeroučiteljice, katehete i katehistice imaju poslanje odgajati u vjeri našu djecu i mlade. Katekizam Katoličke Crkve (5-7) govori da je poučavanje kršćanskog nauka organski i sustavni način kojim se uvodi u puninu kršćanskog života. Kolikogod je važna pouka, još je važnije da naša djeca i mladi prihvate i zavole ne samo nauk nego i osobu Isusa Krista. Potrebno je da vjeronaučna pouka probudi vjeru, iskustvo kršćanskog života, slavlje sakramenata, izgradnju crkvenog zajedništva i vjerničko svjedočenje. Učitelji vjere ne poučavaju samo riječima nego i svjedočanstvom kršćanskog života. Zato vas sve, dragi učitelji vjere, pozivam da djeca i mladi, prije nego je pročitaju u Katekizmu, tu vjeru iščitavaju u vašoj osobnosti i vašem životnom stavu. Očinski vas molim prihvatite, poštujete i volite našu djecu i mlade, učinite sve da, uz znanje o Isusu, Isusa zavole i slijede.

Draga braćo misnici i svi pastoralni djelatnici, ne možemo biti indiferentni pred zadatkom i poslanjem da vjeru naviještamo, svjedočimo i u vjeri odgajamo osobni život vjere i život zajednice vjernika. Katekizam Katoličke Crkve (13) nas upućuje na četiri stupa pouke i odgoja u vjeri: ispovijest krsne vjere, sakramenti vjere, život vjere (zapovijedi) te vjernička molitva koja je disanje vjere. Župnici su na poseban način poveznica svih onih koji sudjeluju u odgoju vjere: roditelji, djeca i vjeroučitelji. Kao pastiri, budite neumorni oko traženja načina da se što vjerodostojnije prenosi i svjedoči Evanđelje i kršćanski nauk.

Posebno pozivam vas draga djeco i mladi, otvorite svoje srce i pamet novim spoznajama i Kristu otkrijete najdražeg Suputnika vašeg života kako bi se po njemu ostvarili i istinski život proživjeli. Pred vama je još jedna godina ljudskog sazrijevanja i još jedne prigode za nove spoznaje. Najljepše u vašem školovanju je izgrađivanje vaše ljudskosti, savjesti i sposobnosti da se suočite sa životom. Na vašem mladom putu upoznajte onoga koji vas najviše voli a to je Isus Krist. Želim vam i molim ne samo da ga upoznate nego da ga zavolite i prihvatite kao suputnika na vašem životnom hodu. Odgoj u vjeri neka vam pomogne da steknete puninu kršćanskog života, da otkrijete smisao svoga života i budete spremni ispuniti Božje planove na zemlji.

Neka nas sve prosvijetli i vodi Duh Sveti kako bi svoju vjeru zavoljeli i svakodnevnim življenjem je svjedočili.

Neka vas u tome prati zaštita i zagovor naše Nebeske Majke.

Uz najsrdačnije pozdrave, zazivam na vas obilje Božjeg blagoslova!

 

Vinko kardinal Puljić
nadbiskup vrhbosanski

 

Autor: ktabkbih.net     Foto: screenshot

 1,849 total views,  2 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.