Vijesti

Popularni pjevač Jasmin Stavros: U slobodno vrijeme čita Bibliju, moli za druge i uživa sa svojom obitelji

Popularan pjevač Jasmin Stvaros kratko je dao intervju za portal Glorija što radi u slobodno vrijeme i kako se posvećuje obitelji. Opisuje  Međugorje gdje voli otići  kad može u slobodno vrijeme i biti u tišini


Otkako se preselio u Kupeć Dol, 62-godišnji pjevač posvetio se molitvi i zdravom životu: svaki dan pedalira 30 kilometara, kontemplira gledajući zelene brežuljke, a osim pjenušca pije i jabučni ocat.

Vjeri se potpuno okrenuo 1975. i od tada nije prošao nijedan dan a da nije pročitao Sveto pismo i pokušao živjeti u skladu s evanđeljem

Nema tih para zbog kojih bih promijenio osamljenički život u Kupeć Dolu kod Jastrebarskog za buku i vrevu Zagreba. Tu me svako jutro budi pjev ptičica, a pogled na obližnje brežuljke ispunjava me dubokim mirom. Satima mogu sjediti na terasi i gledati šumu, livade i vinograde oko kuće. To je moj mali komad raja na Zemlji – kaže pjevač Jasmin Stavros (62), koji se u Kupeć Dol, seoce s tridesetak stanovnika, sa suprugom Žarkom preselio iz zgrade na zagrebačkoj Trešnjevci prije deset godina.

Kuću je otkrio slučajno: zamijetio ju je dok je automobil vozio automehaničaru na servis, a kad je doznao da je na prodaju, odmah je odlučio da će ju kupiti. Danas mu je, kaže, draža od njegove kamene kuće s bazenom u Prigradici na Korčuli, gdje je nekoć s obitelji provodio po šest mjeseci godišnje. I zato, dok supruga sa sinovima Krešimirom (38) i Milom (39) te sedmogodišnjim unukom Milom uživa u morskim radostima, Jasmin Stavros ljeto provodi sam u Kupeć Dolu. Rođeni Splićanin more je s veseljem zamijenio zelenim bregima i zbog toga nimalo ne žali. Na Korčuli je, kaže, ionako gužva, a i pomalo mu je dosadila, zbog čega planira graditi novu ljetnu rezidenciju u Velom Ižu. To mjesto na otoku Ižu, kaže, nedavno ga je oduševilo ljepotom prirode i gostoljubivošću stanovnika.

U međuvremenu, dani su mu na selu potpuno ispunjeni. Ustaje u 7:30 i doručkuje pahuljice, a onda zalijeva cvijeće i povrće. Posebno pazi na Žarkine ruže, posađene oko kipa Majke Božje Međugorske ispred kuće. Darovao im ga je don Ivica Sinanović, a za Stavrosa i njegovu suprugu, koji su vrlo predani vjeri, to je mjesto molitve i kontemplacije.

– Svaki dan više puta čitam Sveto pismo i molim krunicu, a na misu odlazim u obližnje selo Kotari. Pripremam se za duhovnu obnovu u Međugorju, na koju ću ići u listopadu. Bit će to sedam dana posta i šutnje – najavljuje Stavros, koji duh jača i fizičkim aktivnostima. Svaki dan prijeđe 30 kilometara na električnom biciklu – koji na strmim putevima vozi na pogon, a na ravnim stazama pedalira. Dva sata dnevno igra tenis s prijateljima u TK Gem u Jastrebarskom, a nakon toga se najbolje opušta kod kuće u sauni.

Vjera mi daje snagu za život. Trudim se svaki dan živjeti evanđelje koje ujutro pročitam. I ja sam čovjek koji nekad pogriješi, no pokušavam da tih grešaka bude što manje. Ako se greška i dogodi, u tom je slučaju najbolja ispovijed i pokajanje za svoje grijehe. Pomolim se za svakog tko me ogovara i mrzi i tako se otresem od svih negativnih stvari. Živimo u takvom vremenu u kojem Sotona vreba na sve strane i stalno pokušava izvući nešto iz nas. Tada obično kažem: u ime Isusa Krista, bježi od mene. To je izreka koju često koristim, kad god imam neki problem. Tada mi Isus pomogne i sve bude u redu – veli Stavros.

Na svojim koncertima često vidim da mladi piju i rade stvari koje nisu u kršćanskom duhu. Razmišljao sam puno o tome. Nekad mi se čini kao da im otvaram vrata pakla, međutim ima ljudi koji se na mom koncertu žele opustiti i proveseliti. Svatko se veseli na različite načine, nekome je dovoljno piti vodu, a netko se treba napiti. To je njihov odabir, a moj je posao da koncert odradim najbolje što mogu. Na svakom nastupu obavezno otpjevam i jednu pjesmu za Boga i onda bude aplauz. Doduše, bude i nekih koji se mršte, no oni su u manjini. Također, na pozornici uvijek izvadim krunicu i škapular te medalju svetog Benedikta koja mi je uvijek oko vrata. To mi je zaštita od zala, zato koncert uvijek prođe bez problema – zaključio je Stavros.

I uspon na obližnji Japetić dio je Stavrosova koncepta zdravog života: ondje svakog proljeća bere medvjeđi luk, a najveći mu je gušt grickati ga sirovog. Gledanje televizije smatra gubitkom vremena pa radije prošeće do izvora Svete Jane. Vijesti, kaže, uopće ne gleda, a prati jedino tenis, važne utakmice i program katoličke televizije Laudato. Glazbu sluša na katoličkom Radiju Mariji, i uz nju se odmara od “komercijale” koje se nasluša svakog vikenda, kad ima koncerte.

Doduše, posljednjih tjedana nije bilo tako mirno kako je naviknuo: u Zagrebu i Jastrebarskom dovršavao je album ”Duga je noć”, koji mu kuća Menart objavljuje u listopadu. Pjesme će, kaže, biti onakve na kakve je njegova publika naviknula.

Kupeć Dol je mjesto na kojem se, tvrdi Stavros, svi dobro osjećaju. Često navrate njegovi sinovi, a igri u prirodi najviše se veseli unuk Milo.

www.rastimo  uvjeri.com


Izvor: www.gloria.hr

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Isus je rekao da je „kraljevstvo Božje među nama”, i…