Vijesti iz Vatikana

Polnoćka u bazilici Sv. Petra u Vatikanu

Papa Franjo predvodio je u božićnoj noći, 24. prosinca, svečanu euharistiju u bazilici Sv. Petra u Vatikanu, istaknuvši da je Božić zaokret u hodu povijesti.

Čitava povijest čovječanstva obilježena je nezasitljivom gramzivošću sve do suvremenog paradoksa, kada nekolicina uživa u izobilju, a mnogi nemaju ni komad kruha da bi mogli preživjeti. Zato je u Betlehemu, na hebrejskom „domu kruha” Bog uveo novi model života: umjesto prejedanja i grabljenja – podijeliti i darivati. Kada gledamo jaslice shvaćamo da se život na hrani vlasništvom, već ljubavlju; ne pohlepom već ljubavi prema bližnjem; ne preobiljem kojim se hvali već jednostavnošću koju treba čuvati, poručio je Papa.

Božićni „Ne bojte se” odgovor je čovjekovu strahu od Boga. Betlehem je lijek protiv straha jer usprkos ljudskom „ne” Bog uvijek kaže „da”. Zauvijek će on biti „s nama Bog”. I da ne bi svojom nazočnošću pobudio strah, dolazi kao nejako djetešce. Pritom u Betlehemu „Ne bojte se” ne govori moćnicima već pastirima, običnim ljudima koji zasigurno nisu bili prepoznatljivi po lijepom ophođenju i pobožnosti. Na Božić primamo na zemlji Isusa, nebeski kruh, čiji rok upotrebe ne ističe, već nam pomaže da već sada okusimo život vječni. U Betlehemu otkrivamo da Božji život teče venama čovječanstva. Ako ga prihvatimo mijenja se povijest svakog pojedinca. Kada Isus mijenja srce čovjeka, onda središte njegov života nije njegov sebičan „ja“ , već „On“, koji se rađa i živi za ljubav. Moramo se pitati čime se hranimo i čega ne možemo živjeti. Je li to Gospodin ili nešto drugo. Jesu li nam potrebne tolike stvari, toliki komplicirani recepti i mogu li bez tih višaka izabrati jednostavniji način života. Ne smijemo zaboraviti da je Isus kruh života. On ne voli lijenu probavu, duga odmaranja, već traži da se dignemo od stola kako bismo posluživali druge.

Sin Davidov rođen je među pastirima da bi nam rekao da nitko više nije sam. Poručuje da imamo Pastira koji razagna naše strahove i ljubi nas sve bez iznimke, istaknuo je Papa. Betlehemski pastiri pokazuju kako čovjek treba susresti Gospodina; bdiju u noći, ne spavaju nego čine ono što Isus uvijek iznova traži: bdiju. Bdiju u tami i „slava ih Gospodnja obasja”, istaknuo je Papa riječi iz božićnoga evanđelja. Posljednji dio poruke upućuje na jaslice, pastiri kreću u Betlehem, kazao je Papa, istaknuvši da i mi želimo u Betlehem. Put nas i danas vodi uzbrdo – moramo nadići vrhove egoizma, ne dopustiti da nas s njega odvrate provalije mondenosti i konsumizma. Želim u Betlehem jer me tamo čekaš Gospodine, zaključio je Papa.

Na polnoćki sa Svetim Ocem u bazilici i na Trgu Sv. Petra, gdje su je pratili na monitorima, okupili su se deseci tisuća hodočasnika. Misu je izravno prenosilo oko 120 televizijskih postaja u 60 zemalja svijeta, prenosi Kathpress.

Autor: Vatikan

(Visited 10 times, 1 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Paul Claudel poznati je francuski književnik i diplomat. U mladosti…