Crkva u svijetu

Počela berba u Getsemanskom vrtu bližu Jeruzalema

Poznata maslina u Getsemanskom  vrtu koji se nalazi bližu Jeruzalema di je Isus boravio sa učenicima i boravio prije nego je otišao na križ. Berba maslina je započela.

Bogu hvala za plod koji nam daje i danas i koji je sačuvao masline do danas. Franjevci su počeli berbu maslina s tisućljetnih stabala u Getsemanskom vrtu u Jeruzalemu.

Počela je berba maslina u Getsemanskom vrtu u Jeruzalemu. Gvardijan tamošnjeg Samostana Muke Gospodina Isusa Krista je fra Siniša Srebrenović iz Bjelovara. Ulje koje se dobije od maslina koje su bile svjedoci Isusove muke koristi se za pomazanje novokrštenika, krizmanika, bolesnika i ruku novih svećenika.

Godine 1681. godine trojica braće Antun, Pavle i Jakov Branković, Hrvati iz Sarajeva, rasprodali su sve što su imali u Bosni i Hercegovini te tim novcem otkupili od tadašnjih turskih muslimanskih vlasnika, Getsemanski vrt i darovali franjevcima na upravljanje.

Getsemanski vrt bilo je mjesto prema evanđelistima Mateju i Marku, gdje je Juda izdao Isusa, a zatim su ga uhitili dok se molio sa svojim učenicima nakon Posljednje večere.

Danas se na tome mjestu nalazi Bazilika Agonije, poznata i kao Crkva svih naroda jer je u njezinoj izgradnji sudjelovalo 18 nacija. Izgrađena je na stijeni na kojoj je Krist molio u noći prije svog raspeća. Bazilika naroda, sagrađena je između 1922. i 1924. godine, krasi mjesto na kojem su arheolozi otkrili crkvu iz križarskog doba, a kasnije i bizantsku crkvu iz 4. stoljeća.

Baš kao što su arheolozi otkrili dokaze da crkve na ovom mjestu potječu iz najranijih kršćanskih hodočašća, znanstvenici su nedavno otkrili da su i masline podjednako pripale istoj lozi. Na zahtjev skrbništva nad Svetom zemljom, stručnjaci su otkrili da su današnja stabla maslina stara oko 900 godina, sve imaju isti DNK i da su izvedene iz jedne matične biljke.

Značenje “preša za ulje”
Bibličarka Joan Taylor, među ostalima, tvrdila je da se naziv “preša za ulje” u Getsemaniju odnosi na špilju na padini unutar vrta. Taylor ističe da sinoptička evanđelja (Marko 14:32-42; Luka 22:39-46, Matej 26:36-46) kažu da se Isus molio u vrtu, dok Ivan (18:1-6) kaže da je Isus ” izlazi” da bi bio uhićen. Taylor kaže da je Krist možda spavao u špilji i ujutro “izašao” u vrt.

Dvadesetih godina 20. stoljeća u crkvi su obavljena arheološka iskapanja i identificirani su temelji i križarske i bizantske crkve. Bibličar Urban C. Von Wahlde primjećuje da je crkva bila ugrađena u obronak brda, au zidu svetišta nalazi se četvrtasti urez koji je mogao biti dio preše za masline. To je, kao i većina drevne povijesti, nagađanje – na kraju krajeva, današnji vrt je određena lokacija prema usmenoj tradiciji ustanovljenoj u 4. stoljeću.


Izvor: HKM autor: rastimo u vjeri.com

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Biblija je jedina prava kršćanska knjiga koja nam daje sve…