Pobačaj je neprekinuti holokaust nedužnih ljudskih života

Pismo sv. Ivana Pavla II. od 29. prosinca 1997. u prigodi molitve bdjenja u Washingtonu 22. siječnja 1998., o 25. obljetnici ozakonjenja pobačaja u Sjedinjenim Američkim Državama u kojem je pobačaj nazvao trajnom žrtvom paljenicom nedužnih ljudskih života koja se prinosi na žrtveniku ljudske srdžbe i sebičnosti. 

Časnomu bratu kardinalu Bernardu Lawu, bostonskom nadbiskupu.

Jamčim svoju duhovnu blizinu Tebi, braći biskupima i brojnim vjernicima odasvud iz Sjedinjenih Američkih Država, okupljenima u Nacionalnom svetištu Neoskvrnjenog začeća radi molitve za svršetak tragedije pobačaja u vašoj zemlji.

Sudjelujem u vašoj zauzetosti zbog neprekinutoga holokausta nedužnih ljudskih života.

Dvadeset i peta obljetnica odluke koja je u Sjedinjenim Američkim Državama zapravo ozakonila pobačaj na zahtjev, poziv je ljudima dobre volje na ozbiljno promišljanje o razarajućim posljedicama toga koraka. Došlo je doba da se iznova zauzmemo za stvaranje kulture bezuvjetnoga poštovanja života od začeća do prirodne smrti.

Kako je pokazalo iskustvo u proteklih 25 godina, ozakonjeni je pobačaj bio razorna sila u životu brojnih pojedinaca, osobito žena često ostavljenih da same nose bol i grizodušje koje slijedi odluku o uništenju života nerođena djeteta. No, umnožavanje izazvanih pobačaja ima i pogubne učinke na društvo uopće, a među njima osobito na smanjeno poštovanje prema životu starih i bolesnih te zapuštenost u ćudorednom smislu.

Kad zakon odobrava ubojstvo nedužnoga, onda je razlikovanje između dobra i zla zamračeno, a društvo se navodi na opravdavanje i drugih tako razvidno nećudorednih postupaka kao što je pobačaj djelomičnim rođenjem.

Među teškim prijetnjama ljudskomu dostojanstvu i slobodi, što ih čine pobačaj, eutanazija i drugi zločini protiv Božjega dara života, pozitivan je znak vremena da se, zahvaljujući trudu širokoga raspona zabrinutih građana, savjesti postupno pokreću u potporu životu.

Kao dio te velike potvrde Radosne vijesti života potičem vas: nastavite s hvalevrijednim naporima poučavanja ljudi o zlu pobačaja, s pružanjem savjeta, ohrabrenja i pomoći ženama i obiteljima u teškim prilikama te i dalje nastavite tražiti punu zakonsku zaštitu nerođenih.

Osobito se obraćam mladićima i djevojkama da se zauzmu u toj velikoj borbi radi obrane Božjega dara života. Vi ste znak nade Crkvi i svijetu. Nemojte se obeshrabriti niti bojati! Uskrsli Gospodin sve nas poziva proglašavati život, slaviti ga i služiti mu. On će nam dati snage da ispunimo Njegovu volju!

U zajedništvu sa svima koji su se okupili moliti za novu kulturu života u Sjedinjenim Američkim Država i diljem svijeta, stavljam ovu nakanu pred Mariju, Neokaljanu, Otkupiteljevu majku. Kao zalog radosti i mira u našem Gospodinu Isusu Kristu, od srca podjeljujem svoj Apostolski blagoslov.

 

Iz Vatikana 29. prosinca 1997.

 1,686 total views,  3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.