Pobačaj je neprekinuti holokaust nedužnih ljudskih života

Pismo sv. Ivana Pavla II. od 29. prosinca 1997. u prigodi molitve bdjenja u Washingtonu 22. siječnja 1998., o 25. obljetnici ozakonjenja pobačaja u Sjedinjenim Američkim Državama u kojem je pobačaj nazvao trajnom žrtvom paljenicom nedužnih ljudskih života koja se prinosi na žrtveniku ljudske srdžbe i sebičnosti. 

Časnomu bratu kardinalu Bernardu Lawu, bostonskom nadbiskupu.

Jamčim svoju duhovnu blizinu Tebi, braći biskupima i brojnim vjernicima odasvud iz Sjedinjenih Američkih Država, okupljenima u Nacionalnom svetištu Neoskvrnjenog začeća radi molitve za svršetak tragedije pobačaja u vašoj zemlji.

Sudjelujem u vašoj zauzetosti zbog neprekinutoga holokausta nedužnih ljudskih života.

Dvadeset i peta obljetnica odluke koja je u Sjedinjenim Američkim Državama zapravo ozakonila pobačaj na zahtjev, poziv je ljudima dobre volje na ozbiljno promišljanje o razarajućim posljedicama toga koraka. Došlo je doba da se iznova zauzmemo za stvaranje kulture bezuvjetnoga poštovanja života od začeća do prirodne smrti.

Kako je pokazalo iskustvo u proteklih 25 godina, ozakonjeni je pobačaj bio razorna sila u životu brojnih pojedinaca, osobito žena često ostavljenih da same nose bol i grizodušje koje slijedi odluku o uništenju života nerođena djeteta. No, umnožavanje izazvanih pobačaja ima i pogubne učinke na društvo uopće, a među njima osobito na smanjeno poštovanje prema životu starih i bolesnih te zapuštenost u ćudorednom smislu.

Kad zakon odobrava ubojstvo nedužnoga, onda je razlikovanje između dobra i zla zamračeno, a društvo se navodi na opravdavanje i drugih tako razvidno nećudorednih postupaka kao što je pobačaj djelomičnim rođenjem.

Među teškim prijetnjama ljudskomu dostojanstvu i slobodi, što ih čine pobačaj, eutanazija i drugi zločini protiv Božjega dara života, pozitivan je znak vremena da se, zahvaljujući trudu širokoga raspona zabrinutih građana, savjesti postupno pokreću u potporu životu.

Kao dio te velike potvrde Radosne vijesti života potičem vas: nastavite s hvalevrijednim naporima poučavanja ljudi o zlu pobačaja, s pružanjem savjeta, ohrabrenja i pomoći ženama i obiteljima u teškim prilikama te i dalje nastavite tražiti punu zakonsku zaštitu nerođenih.

Osobito se obraćam mladićima i djevojkama da se zauzmu u toj velikoj borbi radi obrane Božjega dara života. Vi ste znak nade Crkvi i svijetu. Nemojte se obeshrabriti niti bojati! Uskrsli Gospodin sve nas poziva proglašavati život, slaviti ga i služiti mu. On će nam dati snage da ispunimo Njegovu volju!

U zajedništvu sa svima koji su se okupili moliti za novu kulturu života u Sjedinjenim Američkim Država i diljem svijeta, stavljam ovu nakanu pred Mariju, Neokaljanu, Otkupiteljevu majku. Kao zalog radosti i mira u našem Gospodinu Isusu Kristu, od srca podjeljujem svoj Apostolski blagoslov.

 

Iz Vatikana 29. prosinca 1997.

1,095 total views, 9 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  <

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Hide Related Posts
  %d blogeri kao ovaj: