Duhovna glazba

Pjesma koja dotiče srca mnogih Poslušajte predivni božićni singl ženske klape Cesarice

Predivna pjesma koja će dotaknuti milijun srca, glazba koju pjevaju ženski klape žele nas potaknuti pjesmom da se radujemo ovim blagdanima koji su na vratima.


Dobro, dobrota, ljubav, obitelj, prijateljstvo, optimizam, radost, hrabrost, pouzdanje… sve to dio je božićnoga čuda. Iščekivanju te nade koja razgaljuje srca i raspršuje sve tmine ovoga svijeta (kojima, nažalost, ovo doba ne oskudijeva) pridružila se i zagrebačka klapa Cesarice, onako kako to najbolje zna – novim singlom.

Ani Vuletić, prvi sopran klape, nadahnuto je, u jazz-maniri, obradila produhovljenu skladbu Na Badnju veče dubrovačkoga skladatelja Pere Šiše napravivši a cappella aranžman za sologlas i klapu. Solista koji će svojim mekim, baršunastim tenorom najbolje utjeloviti svu toplinu i čaroliju božićnog ozračja Cesarice nisu trebale dugo čekati: pozivu na suradnju spremno se odazvao član ansambla Zagrebačkoga gradskog kazališta Komedija, riječki umjetnik sa zagrebačkom adresom Dino Antonić – i božićno je glazbeno čedo rođeno!

Pjesma koja dotiče srca mnogih

Kako bi upotpunile doživljaj Badnje večeri koji donosi pjesma, Cesarice su snimile i spot koji potpisuje studentica filmske i televizijske režije i produkcije Sara Horvatić sa suradnicima. Ta priča o nostalgičnim danima djetinjstva i blagdanske radosti bit će premijerno predstavljena uoči Božića, 20. prosinca, u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Stihovi novoga singla, nadaju se (a i vjeruju) Cesarice, duboko će dotaknuti srca mnogih i pružiti im toliko potrebnu nadu u ovim bremenitim vremenima:

Ko nekada skupit će se rod, ko nekada u kući moje majke, a djeca će na Badnju večer okititi bor i upalit svijeće. // I dovijeka dolazit će svijet pred Betlehem Isusu i Mariji i radosno u svetoj noći ruke sklopiti, sretni domu doći. // Sad pjevajmo, braćo, priđite i kada ste srca slomljena, jer Spasitelj za nas se rodi, jedini naš Bog kroz život nas vodi.

Pjesma Na Badnju veče naći će se i na prvome duhovnom albumu klape Cesarice čiji se izlazak očekuje potkraj iduće godine i koji će osim tradicionalnih dalmatinskih božićnih pjesama i kolendi slušateljima donijeti i divne – katkad melankolične, katkad prpošne – međimurske napjeve, vrlo rijetko izvođene, poput Zdravo budi, mladi Kralju. Upravo je taj prošle godine obrađen u neobičnome, šarmantnom swing– aranžmanu i snimljen u suradnji s tamburašem Filipom Novoselom i kontrabasistom Tihomirom Hojsakom, članovima jazz-dua svjetskoga glasa Hojsak & Novosel.

Mnogo nastupa i samostalnih koncerata

Inače, klapa Cesarice, čiji je umjetnički voditelj od 2020. godine mo. Jurica Petar Petrač, od svog je osnutka 1993. u vrhu klapske scene i ujedno najdugovječnija zagrebačka ženska klapa. Do danas je održala mnogo nastupa i samostalnih koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu te surađivala s brojnim priznatim glazbenicima (Edinom Karamazovom, Vlatkom Stefanovskim, Tamarom Obrovac, Hojsakom & Novoselom, Dinom Antonićem i dr.). Od 1994. do 1998. sudjelovala je na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu osvojivši ondje čak jedanaest nagrada (sedam zlatnih i dvije srebrne, nagradu za najbolju debitantsku klapu te Bašćinske glase, nagradu koju dodjeljuju klapski voditelji), kao i naslov trostrukoga uzastopnog apsolutnog pobjednika. Na međunarodnim natjecanjima zborova IX Concorso Internationale di Canto Corale 1998. u Veroni i Slovakia Cantat 2007. u Bratislavi također je osvojila prvu nagradu.

Cesarice su izdale četiri nosača zvuka od kojih su tri nagrađena četirima diskografskim nagradama Porin, a 2018. dobile su priznanje i s najviše državne instancije ‒ tadašnja predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila im je Povelju Republike Hrvatske za jedinstven glazbeni izričaj i izniman doprinos očuvanju i promicanju tradicionalne glazbe u Hrvatskoj i svijetu. Godine 2020. dodijeljena im je i Medalja Grada Zagreba za iznimna glazbena postignuća zahvaljujući kojima je klapska pjesma postala ambasador kulture i promotor Hrvatske u inozemstvu te za afirmaciju ženskoga klapskog pjevanja.


Izvor: narod.hr

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Ovo je nešto najljepše i veliko čudo koje nam daj…