Duhovnost

Pitali su Isusa tko je moj bližnji?

Svi znamo da je kršćanski stav, zapovijed ljubavi prema bližnjemu: “Ljubi Gospodina Boga iznad svega, a svoga bližnjega kao sebe samoga”


Tako nekako uče i muslimani i židovi, a slično je i u drugim religijama. Nismo mi kršćani izmislili ljubav prema bližnjem. Zašto nam je teško ljubiti “svoga bližnjega kao sebe samoga”? „Kako mogu pomoći onima kojima je također potrebna pomoć?“.

Svi smo mi u nekim nevoljama, svojim željama zgaženi, u svojim nastojanjima na kraju snage, odbačeni po strani na svojim stranputicama. Tko nam prilazi da nam pomogne?

Svi mi često zaobilazimo druge, a upravo taj moj bližnji stranac, s njegovom potrebom postaje moj bližnji. I on je slika Isusa Krista, slika samoga Boga.

Što god učiniste jednome od ove moje najmanje braće, meni učiniste – Mt 25,

Tko je moj bližnji? Komu sam ja bližnji?

Važno je kako s ljudima postupam, što komu činim i onda nije ni važno tko je tko!

Nema onoga i on je jedan od nas, nego – i on je od Boga!

Bog je uzeo sve u svoje ruke, učinio je svojom poviješću u Isusu, nečuveno i neviđeno.

Kršćanstvo! Ono je Isus Krist To je bit kršćanstva. U Njemu se Bog očituje, od Njega živimo. U Njemu se trebamo susresti s bližnjim i Njega prepoznati u bližnjemu ili Ga zaobići!?

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Neki zakonoznanac usta i, da Isusa iskuša, upita: »Učitelju, što mi je činiti da život vječni baštinim?« A on mu reče: »U Zakonu što piše? Kako čitaš?« Odgovori mu onaj: Ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svoga, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svim umom svojim; i svoga bližnjega kao sebe samoga!« Reče mu na to Isus: »Pravo si odgovorio.

To čini i živjet ćeš.«
Ali hoteći se opravdati, reče on Isusu: »A tko je moj bližnji?« Isus prihvati i reče:
»Čovjek neki silazio iz Jeruzalema u Jerihon. Upao među razbojnike koji ga svukoše i izraniše pa odoše ostavivši ga polumrtva. Slučajno je onim putem silazio neki svećenik, vidje ga i zaobiđe. A tako i levit: prolazeći onuda, vidje ga i zaobiđe.

Neki Samarijanac putujući dođe do njega, vidje ga, sažali se pa mu pristupi i povije rane zalivši ih uljem i vinom. Zatim ga posadi na svoje živinče, odvede ga u gostinjac i pobrinu se za nj. Sutradan izvadi dva denara, dade ih gostioničaru i reče: ’Pobrini se za njega. Ako što više potrošiš, isplatit ću ti kad se budem vraćao.’«
»Što ti se čini, koji je od ove trojice bio bližnji onomu koji je upao među razbojnike?« On odgovori: »Onaj koji mu iskaza milosrđe.« Nato mu reče Isus: »Idi pa i ti čini tako!« (Luka 10, 25-37)

Komentar ovo stiha:

Zakonoznanac, upućen u naučavanje Mojsijeva zakona, vjerojatno nije bio iskren kada mu je postavio pitanje. Pokušavao je prevariti Spasitelja, iskušati ga. Za njega, Isus je bio samo Učitelj, a vječni život nešto što on ne može steći ili zaslužiti.

 

Sve je to Gospodin uzeo u obzir kada mu je odgovorio. Da se zakonoznanac postavio ponizno i pokajnički, Spasitelj bi mu izravnije odgovorio. Ovako je Isus usmjerio pozornost na Zakon. Što je Zakon tražio? Tražio je da čovjek najviše ljubi Gospodina, a svoga bližnjega kao sebe samoga. Isus mu je rekao da će, ako to čini, živjeti.

Grešni čovjek nije kadar ljubiti Boga iz svega srca svoga, a bližnjega kao samoga sebe. Kada bi to mogao činiti od rođenja do smrti, spasenje mu ne bi trebalo. Vječni život je samo za grešnike koji priznaju svoju izgubljenost i koji su spašeni Božjom milošću.

Zakonoznanac se pokušao opravdati. Bio je svjestan svoje pogreške i njegovo se srce uzoholilo da se odupre. Upitao je: “A tko je moj bližnji?”

Pripovijest o dobrom Samarijancu Isus je ispričao kao odgovor. Žrtva razbojništva (gotovo sigurno Židov) ležala je polumrtva na putu u Jerihon. Židovski svećenik i levit mu nisu htjeli pomoći. Možda su se bojali da je riječ o zamci ili su se prepali i da njih mogu orobiti ako zastanu. U pomoć mu je priskočio omraženi Samarijanac, pružio mu prvu pomoć, odveo žrtvu u svratište i dao novac za brigu o njemu. Samarijancu je Židov u nevolji bio njegov bližnji.

 

Spasitelj je zatim postavio neizbježivo pitanje. Koji se od trojice pokazao bližnjim bespomoćnom čovjeku? Naravno, onaj koji mu je iskazao milosrđe. Stoga i zakonoznanac mora činiti tako. (William MacDonald; prema “Komentaru Novoga zavjeta”)


(Visited 715 times, 1 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Biblija je predivna knjiga za cijeli svijet u njoj možete…