PIŠE VLČ. TRKMIĆ: Pokušajmo večeras shvatiti kako bez svećenika nema euharistije, ni drugih sakramenata!

Svećenik će večeras na kraju svete mise prenijeti Presveti Oltarski Sakramenat iz tabernakula na pokrajni oltar. „Ogolit“ će euharistijski stol, sve će maknuti sa stola i razići ćemo se bez pozdrava i završnog svećenikova blagoslova.

 Braćo i sestre! Danas je diljem sveopće Crkve Veliki Četvrtak, dan mise Večere Gospodnje. Isus je sa apostolima slavio Posljednju večeru. Na današnji dan je ustanovio svećenički red i sakramenat euharistije. Svečano je večerao sa apostolima: uzeo je kruh i razlomio ga i dao učenicima da ga blaguju, a isto tako vino i dao da ga piju. Rekao je: “Uzmite i jedite ovo je tijelo moje, uzmite i pijte, ovo je krv moja…. Ovo činite meni na spomen.“ Tim riječima je ustanovio svetu misu i svećenički red.
Zato je danas svećenički dan kada se u prijepodnevnim satima svećenici okupljaju u katedrali na misu posvete ulja. Biskup blagoslivlja, posvećuje ulje kojim će se tokom godine novi kandidati za krštenje, a isto tako bolesnici u bolesničkom pomazanju. Svi prisutni svećenici pak pod misom obnavljaju svoja osobna svećenička obećanja koja su dali na svome ređenju. Ali osim te prijepodnevne mise Crkva slavi misu Večere Gospodnje gdje između ostaloga predvoditelj pere dvanaestorici odabranim članovima župe, „apostolima“ noge. To je spomen čin na Isusovo pranje apostolima nogu. Što je Isus htio pokazati sa pranjem nogu apostolima? Htio je pokazati da je ljubav služenje čovjeku. Njemu kao Bogočovjeku nije bilo teško „poniziti se“ i oprati im noge. Naše poslanje je braćo i sestre također da jedni drugima služimo ljubavlju braći ljudima: u obitelji, školi, na radnom mjestu i Crkvi. Danas se dogodila i žalosna Judina izdaja za novac: 30 srebrnika i uhićenje Isusa u Getsemanskom vrtu.

Isus je poslije večere bio u osami i mnogo molio. Molio je Oca nebeskoga da ga ako je moguće da ga mimoiđe predstojeća muka. Žarko je molio dok su apostoli opušteno spavali. Petru je danas navijestio da će ga tri puta zatajiti. Braćo i sestre! Sve ove misli i događaji Velikog Četvrtka su i naši događaji. Poštujmo svoje običaje! Poštujmo svoje svećenike. Cijenimo sakrament euharistije iz kojeg izviru velika duhovna bogatstva koja su i u drugim sakramentima. Možda smo se malo opustili u prakticiranju vjere.

Budimo danas sudionici mise Večere Gospodnje tu gdje živimo. Razmatrajmo kako veliko bogatstvo smo dobili u daru svete mise. Sam Bog nam se daje živ u kruhu i vinu po posvećenim rukama svećenika. Odlučimo služiti Bogu i čovjeku, ma kako god bilo teško. Proslavljena smo Crkva Isusovim uskrsnućem, ali i trpeća Crkva.

Svećenik će večeras na kraju svete mise prenijeti Presveti Oltarski Sakramenat iz tabernakula na pokrajni oltar. „Ogolit“ će euharistijski stol, sve će maknuti sa stola i razići ćemo se bez pozdrava i završnog svećenikova blagoslova. Prepustimo se noćas molitvi, Isusu koji ide za nas u tešku i pregorku muku. Pokušajmo se motivirati da shvatimo kako bez svećenika nema euharistije, ni drugih sakramenata. Molimo danas na svećenički dan za svog župnika, za sve svećenike da ustraju u svom zvanju do kraja svog života. Izgrađujmo tako Crkvu koja se zna moliti, patiti i biti altruistično zauzeta za druge poput Isusa kojeg muka nije slomila. Pa neće ni nas. Hrabro naprijed, braćo i sestre.

 
Autor: dnevno.hr/piše: Vlč. Vladimir Trkmić
 

3,489 total views, 6 views today

Facebook Comments

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: