Pet koraka s Bogom koji će vam pomoći donijeti pravu odluku o tome kako provesti ovu korizmu

PRIPRAVA ZA KORIZMU

Donosim ovdje tek prijedlog kako ovih par dana do Pepelnice možemo tražiti Svjetlo
da možemo po Božjem odlučiti kako moliti, kako i koliko postiti

Sveti Ignacije je baš svaku odluku vagao s Bogom. Vjerojatno bi po njegovu receptu valjalo uoči korizme s Bogom proći nekoliko koraka prije nego definitivno odlučimo što ćemo. Tako možemo s jasnoćom krenuti u boj za ustrajnost pri izvršenju odluke.

Prije nego se upustimo u ikakvo razlučivanje, ključno je prisjetiti se cilja:

Korizma nas priprema za blagdan Uskrsa.

 Korizma nas priprema za obnovu života u Kristu.

Hoće li tome pomoći da skinem s dnevnog reda 100 grama čokolade ili dvije pive, i 2 centimetra sala na trbuhu? Možda neće… Možda hoće… ako me prekomjerno uživanje čokolade/pive odvodi u začarani krug krivnje i sprječava da u slobodi neuživanja iste iščekujem Uskrs, hm. Odricanje je zasebna tema, i bila bi šteta svesti korizmeno vrijeme samo na to.

U svakome slučaju, donosim ovdje tek prijedlog kako ovih par dana do Pepelnice možemo tražiti Svjetlo da možemo po Božjem odlučiti kako moliti, kako i koliko postiti te kakva djela činiti u korizmi… Tako da nam srca budu otvorena za sve ono što nam Isus želi darovati (p)o svome uskrsnuću. Bez kvalitetne pripreme, bez promišljanja o biti korizme za naš vlastiti život, bez osobnog dodira s Bogom – badava sve. To je kao da uđeš u maratonsku trku, bez treninga, bez poznavanja vlastite izdržljivosti, bezglavo… i onda se čudimo kada uskoro popustimo, i padnemo nosom u prašinu.

Evo ovdje 5 koraka koje bi valjalo ponoviti barem 3 dana po 33 minute na samotnome mjestu, a da odluka bude po Božjem i da se uspješno provede u korizmi (šalim se malo, al svakako bi valjalo odvojiti više od jednog dana, i više od 5 minuta, onako s ljubavlju jer želim s Isusom vidjeti na što me poziva i kako da pripravim srce za novi život koji mi garantira).

1. korak: Pronaći mjesto gdje me neće ometati ni rastresati; sjesti ili kleknuti; zažmiriti i udahnuti… i pustiti duh da odmara bez ijedne misli – osim one kako me Bog gleda. Zahvalno ću udisati i izdisati… jer mogu disati!!! ☺

2. korak: S Njim ću pogledati na zadnjih možda tjedan dana mog života (ili cijeli mjesec) i promatrat ću: što me u mome danu najčešće odvuče od Boga? Što se to ispriječi na putu mojoj molitvi, mojim odricanjima, mome nastojanju da ga slavim, da s Njime budem? Što uguši misao o Dobru? Što me umara, što siše ljubav iz mene?

3. korak: Zahvalit ću za to što sam uočio/uočila, i gledat ću kako se to u Božjim rukama pretvara u prah, pustinjski pijesak ili pepeo, što god mi je lakše zamisliti… Mogu gledati kako gori i izgara u pepeo… nestaje svaka prepreka… I s povjerenjem ću tražiti slobodu od toga svega, da slobodno gledam u Krista svjestan svih tih prepreka jer bez Njega ne mogu učiniti ništa.

4. korak: S Njim ću sad pogledati iste te dane, i prisjetiti se gdje sam doživio Njegovu prisutnost? U kojim trenucima sam uživao istinski mir, blagost, ljubav? Što me to dovelo k Njemu?

5. korak: Zahvalit ću za to što sam uočio i gledat ću kako se to u Božjim rukama množi, umnaža, ti trenuci, ti darovi… i tražit ću način kako se mogu češće otvarati za te i druge darove koji su meni namijenjeni i obećani.

Na kraju ove male meditacije, kada sam zajedno s Bogom sagledao svoju nemoć i Božju Svemoć, kada sam prepoznao različite prepreke i putove – zapisat ću ključne stvari: prepreke od i putove do Boga. Ono što mi se kroz par dana ponovi na popisu u te dvije kolone uzet ću kao ono na što me Bog poziva. Možda će se kroz te dane u mome srcu i razbistriti jasna želja od čega želim biti slobodan, što želim češće činiti/kako biti, te ću sukladno tome i odlučiti: od čega postiti, što i koliko moliti, te što i koliko činiti. Svakako bi bilo dobro da to troje bude povezano: žrtva, molitva i ljubav djelotvorna. I da budu usmjerene možda na jedno te isto područje – jer Ignacije kaže da se tako dobre navike usvajaju: jedna po jedna.


Autor: Marija Selak | SKAC

1,579 total views, 2 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.