Duhovni savjeti

Pet iznenađujućih pluseva za odlazak na misu

Odlazak na misu je svakako dobar za dušu, ali i tijelo može profitirati od toga. Donosimo barem pet iznenađujućih pluseva za odlazak na misu koji pridonose boljitku zdravstvenog stanja čovjeka.


Bolji san

Umjesto da posegnete za tabletama za spavanje, razmislite da uvedete misu u svakodnevnu rutinu. Nedavno istraživanje pokazalo je vezu između dobrog sna i redovitog odlaska u crkvu. Kako su iznijeli autori istraživanja, religoznije osobe više spavaju nego manje religiozne osobe. Istraživači vjeruju kako religiozni angažman utječe na smanjenje stresa pa stoga ljudi koji odlaze redovitije na misu bolje spavaju.

Manji rizik za depresiju i samoubojstvo

S obzirom da sve više vijesti govore o samoubojstvu glumačkih i pjevačkih zvijezda, potrebno je razmatrati faktor koji nam pomaže kako se zaštititi od depresije i samoubojstva. Naime, prema jednom istraživanju koje je trajalo od 1996. do 2010., žene koje su odlazile bar na jedan religoizni obred tjedno, u pet puta manjoj mjeri će počiniti samoubojstvo. Rezultati istraživanja su pokazali kako je protestankinja koja odlazi na religoznu službu je u manjoj opasnosti od one koja ne odlazi u crkvi, dok se katolkinje u sedam puta manjoj mjeri odlučuje na počinjenje samoubojstva.

Stabilniji i sretniji brak

Prema istraživanju Instituta za istraživanje obitelji, “par koji moli skupa, ostaje skupa”, odnosno oni parovi koji redovito odlaze zajedno na misu njihova će i kvaliteta veze biti jača nego kod parova koji ne odlaze zajendo na misu.

Duži život

Čini se da veće stremljenje prema nebesima, čovjeka drži duže na zemlji. Tako rezultati istraživanja pokazuju da žene koje su odlaze na misu više od jednom tjedno imaju manji rizik od smrti i to 23 posto za razliku od onih koje su rekle da nikad ne idu u crkvu. Znanstvenici su utvrdili kako je upravo religioznost i duhovnost povezana sa smrtnošću te kako bi liječnici o tome trebali razgovarati sa svojim pacijentima. Prenosi portal:  https:hkm.hr

Niži krvni tlak

Istraživanje iz 1998. godine je pokazalo kako religoznije osobe starije životne dobi aktivne u životu Crkve, što podrazumijeva redovite odlaske na misu te razne druge aktivnosti poput razmatranja Biblije, imaju niži krvni tlak od onih koji nisu aktivni.

Ima smisla da odlazak na misu ima svoje prednosti, budući da je Bogu stalo da mi profitiramo od odlaska u crkvu. Istraživanja su pokazala kako odlazak na crkvu poboljšava ne samo čovjekov odnos prema Bogu, već i prema ljudima koji nas okružuju.

Članak u cijelosti pročitajte OVDJE.

 


Autor: Rastimo u vjeri

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Mlada šesteročlana obitelj Đekić dobila je na korištenje staru i…