Pet adventskih vrlina svetoga Josipa

Sveti Josip može nam pomoći proživjeti plodniji advent iz mnogih razloga. Razmotrimo pet njegovih izvanrednih vrlina da bismo mogli proživjeti najgorljiviji advent i dopustiti Isusu da se ovoga Božića rodi u našim srcima!

1. Tišina. Nijednom u Bibliji ne čujemo ni riječ od velikoga sveca Josipa. Ta nam tišina puno govori. Uči nas temeljnom stavu ulaska u duboku molitvu: tišini. Ako smo neprestano bombardirani raznim glasovima, onda je nemoguće čuti Božju riječ jer Duh Sveti govori u laganom povjetarcu tišine. Također nas uči i nužnosti primjera. Svoju autentičnost moramo pokazati riječima i svojim djelima. Sveti je Josip poučio svijet svetim načinom na koji je živio.

2. Molitva. Sveti Josip bio je čovjek molitve. Odigrao je izvanrednu ulogu u povijesti spasenja. Bio je zaručnik Marije, Majke Božje, i očuh Isusu, Sinu Boga živoga. On je taj koji je Isusa naučio govoriti i Bogu se obraćati riječju „Abba“ što znači „Tata“. U određenom smislu, sveti Josip naučio je Isusa kako se koristiti ljudskim riječima da bi govorio nebeskome Ocu – a to jest molitva. Dakle, ako je sveti Josip naučio Isusa kako moliti, koliko tek može u tome pomoći nama ako ga zamolimo.

3. Hrabrost i muževnost. U društvu u kojemu sve više muževa izbjegava svoje dužnosti prema svojim ženama, djeci i obitelji, dok se, suočeni s teškoćama, okreću porocima i lagodnom životu, sveti Josip ističe se kao uzor hrabrosti i čvrstoće. On je proputovao velike udaljenosti da bi doživio odbijanje. Pronašao je sklonište u štali – da bi se u njoj rodio Isus. Bježao je u Egipat da spasi maloga Isusa od zle i ubojite prijetnje s kraljevskog dvora. Suočen s mnogim poteškoćama nadvladavao je prepreke muškom hrabrošću.

4. Brižnost i zaštita. Sveti Josip štitio je i skrbio o Svetoj Obitelji. Zarađivao je kruh znojem svoga lica radeći kao tesar. Nije mislio samo na sebe nego kako će najbolje skrbiti i štititi obitelj koju mu je Bog povjerio. Kako se bližimo Božiću, zamolimo dobroga svetoga Josipa da se pobrine i zaštiti naše duhovne živote. Materijalizam, konzumerizam, hedonizam i dobra moderne kulture guše duhovnost. Molitve svetoga Josipa mogu nam pomoći da vidimo dalje od kupovanja, imanja i posjedovanja. On nam može pomoći da shvatimo kako istinska sreća i radost ne dolaze od toga da imamo stvari, nego da imamo Boga.

5. Sveti Josip, naša Gospa i Isus. Josip nam može oslužiti kao pouzdan most da bi došli do istinske i autentične pobožnosti Mariji. Osim samoga Isusa, nitko na zemlji nije poznavao, razumio, njegovao i volio Blaženu Djevicu Mariju više nego njen zaručnik. Obratimo se svetom Josipu i molimo ga za milost većega poznavanja i ljubavi prema Mariji. Obratimo mu se i za prisno poznavanje Isusa da bismo ga s još više žara slijedili. Osim Marije, nitko na zemlji ne poznaje Isusa bolje od svetoga Josipa. Sveta Obitelj potpuna je samo kada su sva tri člana prepoznata, čašćena i voljena.

Neka se Isus rodi u dubini našega srca i ovoga Božića!

1,896 total views, 3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  <

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Hide Related Posts
  %d blogeri kao ovaj: