Pater Arek odlazi nakon 12 godina

Osječkom konkatedralom prolomio se dug pljesak u trenutku oproštaja od dugogodišnjeg studentskog kapelana o. Arkadiusza Krasickog, CSSp. Zbilo se to u nedjelju na svečanoj misi održanoj u povodu svršetka akademske godine.

Nova misijska zadaća patra Areka (42), kako ga nazivaju njegovi studenti, na koju ga šalje njegova redovnička zajednica Družba Duha Svetog, bit će u Zadru gdje od 2016. predaje biblijske predmete na Teološko-katehetskom odjelu Sveučilišta u Zadru. Osim toga, očekuje ga i pastoralni rad u Šibeniku.

 

Dužnost studentskog kapelana na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku obavljao je marljivo i oduševljeno 12 godina, mnogi će reći na autentičan i inovativan način. Tijekom svih tih godina držao je dobro posjećen studentski vjeronauk, poticao klanjanje u Župi sv. Ćirila i Metoda, vodio Ured za pastoral studenata te okupljao studente na misi u osječkoj konkatedrali. Osim toga, pater Arek je održao brojne duhovne obnove i seminare te vodio studentska hodošašća u marijansko svetište u Aljmašu. Poseban trag ostavio je osnivanjem Udruge Duhovnost osječkih studenata DUHOS koja se posljednjih sedam godina skrbi za duhovnu formaciju studenata i sveučilišnih djelatnika. O. Arkadiusz Krasicki autor je i nekoliko knjiga nedjeljnih propovijedi i biblijskih meditacija.

Pater Arek je Poljak rođen 1976. u Swibodzinu. Ondje je 2008. podignut grandiozan kip Krista Kralja, najviši takav u svijetu, zbog čega ovaj grad Poljaci ponekad nazivaju i “Rio de Swiebodzineiro”. Nakon studija teologije u Bydgoszczu i Poznanu te svećeničkog ređenja 2003. dolazi u Hrvatsku. Polazi jednogodišnji tečaj hrvatskog jezika na Sveučilištu u Zagrebu. Od 2003. do 2006. bio je župni vikar u Podvinju kod Slavonskog Broda, a od 2011. do 2013. župnik u Brijestu kod Osijeka. Godine 2016. obranio je doktorsku disertaciju iz dogmatske teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

– Poslanje i karizma naše Družbe je biti s onima koji su najslabiji, odbačeni ili na rubu života, s onima za koje Crkva teško pronalazi radnike. Moja subraća tu su uvijek na raspolaganju. Školstvo je jedna od dimenzija koja se itekako uklapa u naše poslanje – istaknuo je pater Arek.

Službeni naziv njegova reda osnovanog prije tri stoljeća u Francuskoj je Družba Duha Svetog pod zaštitom Bezgrešnog Srca Marijina. Njihova krilatica je “Cor unum et anima una” (Jedno srce i jedna duša). Ima ih oko 3000 diljem svijeta. Oci spiritanci u Hrvatskoj djeluju od 1981. Imaju tri zajednice, u Podvinju, Brijestu i Šibeniku.

– Misije su osobito poslanje naše Družbe, naročito prva evangelizacija, po tome smo prepoznatljivi. Naš rad je najviše vidljiv u Africi, mislim da tamo svatko zna za Družbu Duha Svetoga – kaže Arek.

Na internetskoj stranici spiritanaca u Hrvatskoj (www.spiritanci.com) pronalazimo podatak da više od trećine spiritanaca dolazi iz Afrike. U Hrvatskoj je vidljiv angažman članova Družbe Duha Svetog iz Poljske. Osim patra Areka, u Podvinju i Brijestu djeluju poljski spiritanci o. Rafal Kiedrowicz, o. Marek Szrejna i o. Andrzej Tylicki.

CRKVA U SVOJOJ MUDROSTI PREPOZNAJE RAZNOLIKOST

– Crkva u svojoj mudrosti prepoznaje raznolikost. U Crkvi nema stranaca, u Crkvi nema Poljaka, Čeha, Rusa, Nijemaca, svi smo braća i sestre. Došli smo ovamo iz različitih naroda, među nama nisu samo Poljaci, tu su i dvojica Afrikanaca, iz Tanzanije i Sijere Leonea, a prvi spiritanac koji je početkom 80-ih došao u Hrvatsku bio je Nijemac. Đakovački nadbiskup Marin Srakić prepoznao je i prihvatio našu misiju te omogućio naš projekt na čemu sam mu do neba zahvalan – objašnjava pater Arek katolički (sveopći) duh male spiritanske misije u Hrvatskoj

 

Izvor: glas-slavonije.hr

2,011 total views, 3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  %d blogeri kao ovaj: