Vijesti iz Vatikana

Papina molitvena nakana za siječanj: Promicati mir i pravednost

Papa Franjo poziva vjernike i sve ljude dobre volje da se zauzmu za uklanjanje podjela u razdijeljenom svijetu. To je molitvena nakana za mjesec siječanj koju je Papa uputio preko Svjetske molitvene mreže


U nesložnom i razdijeljenom svijetu želim pozvati na pomirenje i bratstvo među svim vjernicima, kao i među svim ljudima dobre volje. Naša nas vjera potiče širiti vrijednosti mira, suživota, općega dobra. Molimo zato da kršćani, pripadnici drugih religija i ljudi dobre volje, zajedno promiču mir i pravednost u svijetu. Hvala! – molitvena je nakana pape Franje za mjesec siječanj koju je objavio u videoporuci poslanoj putem Papine svjetske molitvene mreže.

Pozvati, podijeliti i promicati, tri su želje koje je papa Franjo obuhvatio u jednoj molitvi, i to za postizanje mira i pravednosti u svijetu izmučenom sukobima i nerazumijevanjem. Međutim, svaku molitvu – kako kaže Papa – treba popratiti zauzimanje svakog pojedinca.

Prinos svake osobe

Dovoljno je vratiti se u mislima u nedavnu prošlost kako bismo shvatili veliku važnost koju Papa daje uključivanju svake pojedine osobe u proces pomirenja, pravednosti i mira među ljudima i među narodima. U Tokiju je, naime, 25. studenog 2019. godine, pred predstavnicima vlasti i pred Diplomatskim zborom, papa Franjo kazao da nas povijest uči kako se za sukobe između narodā i nacijā, pa i one najteže, valjana rješenja mogu pronaći samo kroz dijalog, jedino oružje dostojno ljudskoga bića i sposobno zajamčiti trajni mir.

Bratstvo nasuprot bratoubojstvu

Za razumijevanje vrijednosti mira, Papa ističe njegovu suprotnost. Učinio je to u 53. poruci za mir, podsjećajući nas da je upravo mir dragocjeno dobro, predmet naše nade, kojemu teži cijelo čovječanstvo. Strašne kušnje građanskih i međunarodnih sukoba, koje često otežava nasilje bez imalo milosti, dugotrajno obilježavaju tijelo i dušu ljudskoga roda. Svaki se rat, zapravo, očituje kao bratoubojstvo koje uništava i sâm naum o bratstvu, upisan u pozivu ljudske obitelji – ističe papa Franjo.

Papina svjetska molitvena mreža

Papinu svjetsku molitvenu mrežu, poznatu i pod nazivom Apostolat molitve, ustanovio je isusovac pater François-Xavier Gautrelet u Francuskoj, 3. prosinca 1844. godine. Prošle je godine ta institucija navršila 175 godina od osnutka i 10 godina od ponovne uspostave koju je 2014. godine odobrio papa Franjo. Početkom XX. stoljeća Apostolat je imao više od 13 milijuna članova, sada ih je 35 milijuna, a nalaze se na svim krajevima svijeta.

Izvor: Vatikan


(Visited 1 times, 1 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Povodom prvog Angelusa u 2020. godini, na svetkovinu Svete Marije…