Papa: Znak križa podsjeća nas na naše krštenje i da pripadamo Kristu

Papa Franjo \ Audijencije i Angelus

Znak križa nas podsjeća tko smo i komu pripadamo – rekao je papa Franjo za vrijeme današnje opće audijencije na Trgu svetoga Petra, nastavljajući niz kateheza o sakramentu krštenja koji je započeo prošle srijede. U današnjoj je tako katehezi promišljao o tom sakramentu kršćanske inicijacije kao „znaku kršćanske vjere“.

Napomenuo je da nam promišljanje gestā i riječi pomaže dublje shvatiti milost i zadaću sakramenta krštenja i obnoviti ga u svom životu. Kazao je također da nas brojni običaji i obredi Crkve podsjećaju na krštenje.

Prisjećamo ga se u škropljenju svetom vodom koje se može učiniti prije početka nedjeljne svete mise ili kad za vrijeme Vazmenog bdjenja obnovimo svoje krsne zavjete – rekao je Sveti Otac i nastavio – Ono što se događa u slavlju krštenja, započinje duhovnu dinamiku koja se nastavlja u čitavom životu krštenika. To je početak procesa koji nam dopušta živjeti sjedinjeni s Kristom u Crkvi. Prema tome, povratak izvoru kršćanskoga života vodi u bolje razumijevanje dara koji smo primili na dan svoga krštenja i da obnovimo obvezu ostvarivanja tog dara u današnjici – kazao je Papa te je kao i prošle srijede potaknuo prisutne da upitaju članove obitelji kad su kršteni jer krštenje predstavlja preporođenje i ono je poput drugog rođendana.

Prije krštenja svećenik koji predvodi obred krštenja, pita koje će se ime dati kršteniku. Papa Franjo se u svom promišljanju usredotočio upravo na taj detalj. Ime označava čovjekov identitet. Iz tog razloga kad nekoga upoznamo, odmah mu kažemo svoje ime – rekao je Sveti Otac i napomenuo da time izlazimo iz anonimnosti. Anoniman je onaj koji nema imena; bez imena ostajemo nepoznati, bez prava i dužnosti – kazao je Papa i istaknuo – Bog poziva svakog od nas njegovim imenom: On ljubi svakog pojedinog od nas u konkretnosti naše povijesti.

Krštenje je, dakle, nešto osobno što se tiče konkretnog čovjeka: tu počinje osobni poziv da živimo kao kršćani koji se razvija čitav naš život. To podrazumijeva da je krštenje osobni odgovor, a ne „kopiranje i lijepljenje“ – rekao je papa Franjo i nastavio – Kršćanski je život prožet čitavim nizom pitanja i odgovora. Bog tijekom godina uvijek iznova izgovara naše ime, ponavljajući na tisuće načina svoj poziv da se suobličimo njegovu Sinu Isusu.

Papa je ponovno istaknuo da je ime nešto važno i odlučujuće. Potom je napomenuo da se kršćaninom postaje zahvaljujući daru koji dolazi odozgor. Vjeru se ne može kupiti, nego zatražiti i dobiti na dar. „Gospodine, udijeli mi dar vjere“, lijepa je to molitva – kazao je Sveti Otac i ponovio – Vjeru se ne može kupiti, nego se treba moliti za nju.

Konačno, papa Franjo je govorio o znaku križa koji predstavlja razlikovno obilježje koje očituje tko smo: naše govorenje, razmišljanje, gledanje, djelovanje nalazi se pod znakom križa, dakle, u znaku Isusove ljubavi do kraja. Istaknuo je da se kršćanin postaje u onoj mjeri u kojoj se križ utisne u nas kao uskrsni znak kako bi se i na izvanjski način očitovao kršćanski način života.

Papa je u tom kontekstu objasnio da je važno podučavati djecu da dobro čine znak križa. Upitao je: Mogu li naša djeca napraviti dobar znak križa? Napomenuo je da često vidi djecu koja ne znaju napraviti znak križa, te je potaknuo očeve, majke, djedove, bake i kumove da poduče djecu kako ispravno učiniti znak križa. Papa Franjo objasnio je da kad činimo znak križa, pečat Kristov, nakon ustajanja i prije spavanja, prije jela, prije opasnosti i kao zaštitu od zla, dok smo u crkvi ili kad izlazimo iz nje, sjećamo se da smo kršteni i da pripadamo Kristu.

Papa je nakon kateheze podsjetio da će se sljedeće subote, 21. travnja, u Washingtonu, glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država, održati proljetni sastanak Svjetske banke. Papa Franjo je potaknuo nastojanja koja, putem financijske uključivosti, žele promicati život najsiromašnijih, dajući prednost istinskom cjelovitom razvoju i poštovanju ljudskog dostojanstva.

Papa je osim toga pozdravio okupljene hodočasnike koji su u Vatikan došli iz raznih zemalja svijeta. Uputio je tako pozdrav i hrvatskim hodočasnicima:

“Od srca pozdravljam sve hrvatske hodočasnike, a osobito vjernike iz Vrhbosanske nadbiskupije u Bosni i Hercegovini, predvođeni njihovim pastirom, kardinalom Vinkom Puljićem. Dragi prijatelji, svakodnevni susret i hod s Uskrslim Gospodinom neka vam ražari srca, kako biste oduševljeno svjedočili svoju vjeru i naviještali silna Božja djela! Hvaljen Isus i Marija!”


Autor: radiovaticana.va

 1,826 total views,  6 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.