Papa u Rigi: Gospodin nas poziva da jedinstvo živimo misionarski

Na ekumenskom susretu u luteranskoj katedrali u Rigi papa Franjo istaknuo
da nam svjedočanstvo braće koja danas žive u progonstvu ili su čak podnijeli mučeništvo zbog svoje vjere,
može pomoći otkriti da nas Gospodin zove živjeti Evanđelje potpuno, u radosti i zahvalnosti

Nakon sinoć završenoga pohoda Litvi, Sveti Otac je jutros stigao u Latviju, te tako započeo drugi dio apostolskog pohoda trima baltičkim zemljama. Imamo biti Gospodinovi „učenici misionari“ usred svijeta u kojemu živimo – potaknuo je papa Franjo vjernike različitih kršćanskih Crkvi u Latviji, koji čine oko 60% ukupnoga stanovništva, okupljene u luteranskoj katedrali svete Marije u Rigi.

Nakon što je pozdravio 10 poglavara kršćanskih denominacija, i zaustavio se pred grobom svetoga Meinharda, Papa je izrazio nadu da će se glazba Evanđelja i dalje čuti u Latviji, koja se ističe po ostvarivanju ekumenskoga poštovanja, suradnje i prijateljstva, u kojoj se oblikovalo jedinstvo zadržavajući bogatstvo i posebnost svake kršćanske zajednice, uz živi ekumenizam koji je razlog za nadu i zahvalu.

Jedini mogući put za ekumenizam

Ta Isusova molitva Ocu, prije njegove žrtve, gledajući u lice svoj križ i križ brojne naše braće, ocrtava stazu i pokazuje nam put koji imamo slijediti – objasnio je Papa. Uronjeni u njegovu molitvu, kao oni koji vjeruju u Njega i u Njegovu Crkvu, želeći zajedništvo milosti (…), tamo nalazimo jedini mogući put za svaki ekumenizam: u križu trpljenja brojnih mladih, starijih osoba i djece, koji su često izloženi iskorištavanju, besmislenosti, nedostatku mogućnosti i samoći. Dok gleda Oca i nas, svoju braću, Isus ne prestaje moliti: da svi budu jedno – istaknuo je Papa.

Kršćanska tradicija ne smije postati predmet prošlosti

Osvrnuvši se na orgulje u katedrali, među najstarijima u Europi, koje su za lokalne stanovnike dio njihova života, tradicije i identiteta, dok su za turiste umjetničko djelo koje valja upoznati i fotografirati, Papa je podsjetio na opasnost koja stalno vreba, odnosno na mogućnost da se kao stanovnici pretvorimo u turiste, te tako ono po čemu se prepoznajemo učinimo predmetom povijesti, turističkom i muzejskom atrakcijom koja podsjeća na nekadašnje podvige velike povijesne vrijednosti, ali koja  više ne dira srce onih koji ju slušaju.

S vjerom nam se može dogoditi ista stvar – primijetio je Sveti Otac. Možemo prestati osjećati se ‘nastanjenim’ kršćanima i postati turisti. I više, mogli bismo reći da cijela naša kršćanska tradicija može imati istu sudbinu; biti svedena na predmet iz prošlosti koji, zatvoren unutar zidova naših crkvi, prestaje intonirati melodiju koja je sposobna pokrenuti i nadahnuti život i srce onih koji ju slušaju. Ali, naša vjera ne može ostati skrivena – istaknuo je Papa pozivajući se na odlomak iz Lukina Evanđelja – nego s njom valja upoznavati druge i ona treba odjekivati u različitim sredinama društva kako bi svi mogli promatrati njezinu ljepotu i biti osvijetljeni njezinim svjetlom.

Boriti se za dostojanstvo svakog muškarca i žene

Ako glazba Evanđelja prestane odjekivati u našim kućama, na našim trgovima, radnim mjestima, u politici i gospodarstvu, ugasit će se melodija koja nas je poticala na borbu za dostojanstvo svakog muškarca i žene (…), zatvarajući nas u pojam „moj“, zaboravljajući „naš“; naš zajednički dom koji se odnosi na sve ljude.

Ekumenizam krvi

Papa Franjo je, osim toga, potaknuo sve da se ne zatvaraju, ali ni ne predaju pred teškim i slojevitim današnjim vremenima. Ne možemo ne priznati da sadašnje vrijeme nije lako, posebno za brojnu našu braću koja su zbog vjere primorana na progonstvo, i čak na mučeništvo. Ali, njihovo nas svjedočanstvo vodi do otkrivanja da nas Gospodin i dalje zove i poziva živjeti Evanđelje potpuno, u radosti i zahvalnosti. Ako Krist smatra da smo dostojni živjeti u ovo vrijeme, ne možemo dopustiti da nas pobijedi strah – rekao je papa Franjo te na kraju istaknuo da nas Gospodin poziva živjeti jedinstvo misionarski, kako bismo izišli i došli do srca našega naroda i kulturā, do postmodernoga društva u kojemu živimo. To ćemo ekumensko poslanje uspjeti ostvariti ako dopustimo da nas potpuno ispuni Kristov Duh.


Autor: Giada Aquilino; Ariana Anić – Vatikan

 885 total views,  2 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.