Papa: Sljedeće će godine znanstvenicima biti dostupna dokumentacija o papinstvu Pija XII.

Primivši u audijenciju dužnosnike Vatikanskoga tajnog arhiva pap
Franjo je najavio da će 2020. godine biti otvoreni arhivi s dokumentacijom o papinstvu Pija XII.


Sljedeće će godine, 2. ožujka 2020., biti otvoreni Vatikanski arhivi s dokumentima koji se odnose na papinstvo Pija XII., i to točno na 81. obljetnicu izbora Eugenija Pacellija za papu 1939. godine. Navijestio je to papa Franjo primivši danas prijepodne u audijenciju dužnosnike Vatikanskoga tajnog arhiva.

Opsežna dokumentacija

Papa je zahvalio nazočnima za inventarizaciju i pripremu opsežne dokumentacije, koja je, po želji Benedikta XVI., započela 2006. godine. Ta stalna i teška obveza, vaša i vaših kolega, omogućuje mi da, u spomen na tu važnu obljetnicu, danas navijestim svoju odluku o otvaranju znanstvenicima arhivističke dokumentacije koja se odnosi na papinstvo Pija XII., sve do njegova preminuća 9. listopada 1958. godine u Castel Gandolfu – rekao je papa Franjo.

Predrasude i pretjerivanja

Sluga Božji Pio XII. – podsjetio je Sveti Otac spominjući nedavno obilježenu 80. obljetnicu njegova izbora za papu – stao je za kormilo Petrove lađe u jednom od najžalosnijih i najmračnijih trenutaka XX. stoljeća, uznemirenom i velikim dijelom razdrtom posljednjim svjetskim ratom, uz razdoblje ponovnoga uređenja država i poslijeratne obnove koje je uslijedilo nakon njega.

Njegov se lik istraživalo i proučavalo s brojnih vidika, katkada se o njemu diskutiralo i čak ga kritiziralo (reklo bi se, uz pokoju predrasudu ili pretjerivanje) – primijetio je Papa te dodao – Danas mu se prikladno vraća njegova vrijednost, i štoviše, prikazuje ga se u ispravnom svjetlu zbog njegovih višestrukih kvaliteta: prije svega pastoralnih, ali i teoloških, asketskih i diplomatskih.

Ispravno svjetlo

Papa Franjo je potom objasnio da je odluku o dokumentaciji, za koju su već sveti Pavao VI. i sveti Ivan Pavao II. dali mogućnost konzultiranja, donio mirno i s pouzdanjem, nakon što je poslušao mišljenje svojih najbližih suradnika.

Ozbiljno i objektivno povijesno istraživanje znat će u pravom svjetlu i prikladnoj kritici procijeniti trenutke veličanja tog pape, kao i trenutke velikih teškoća, teških odluka, ljudske i kršćanske opreznosti, koji su se nekima mogli učiniti kao prešućivanje, a koji su, naprotiv, bili pokušaji, ljudski također vrlo mukotrpni, da se u trenucima najveće tmine i okrutnosti održi upaljenim plamičak humanitarnih inicijativa, skrivene, ali aktivne, diplomacije, te nade u moguće otvaranje srdaca – istaknuo je Papa te na kraju napomenuo da se Crkva ne boji povijesti; štoviše, voli ju i htjela bi ju voljeti još više i bolje, kao što ju voli Bog!


Autor: VATIKAN

 1,046 total views,  4 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.