Papa: Širite kulturu milosrđa u svijetu kojemu je ono potrebno svima

Božje milosrđe je srce evanđelja i poslanje je Crkve da ga navješta svijetu – rekao je papa Franjo obraćajući se francuskim crkvenim stvarnostima koje svoje djelovanje posvećuju osobama koje su na rubu društva. Njihovim predstavnicima koji su na hodočašću u Rimu i koje je Papa primio u audijenciju, rekao je – svjedočite radost milosrđa, znajući da je Bog najprije vama iskazao milosrđe.


Ne postoji ljudsko siromaštvo u koje Bog ne želi ući, dotaknuti i pomoći – rekao je papa Franjo danas primivši u audijenciju predstavnike francuskih crkvenih udruga, kongregacija i pokreta koji su došli na hodočašće u Rim, a svoje su djelovanje posvetili Božjem milosrđu. Svjedočiti Božje milosrđe prema migrantima, bolesnima, zatvorenicima, osobama s invaliditetom i ranjenim obiteljima, zajednička je zadaća tih organizacija koje su međusobno različite.

Naime, milosrđe je krajnji i vrhovni čin s kojim nam Bog dolazi u susret i otvara naše srce nadi da smo zauvijek ljubljeni, kakvo god bilo naše siromaštvo ili grijeh – rekao je Papa i istaknuo – Božja ljubav nije apstraktna riječ. Postala je vidljiva i opipljiva u Isusu Kristu. Zbog toga i milosrdna ljubav kršćana mora biti na istoj valnoj dužini.

Podsjetivši na želju izraženu u buli kojom je odredio Jubilej milosrđa, te potaknuvši da tema milosrđa ponovo bude predložena s novim oduševljenjem i obnovljenim pastoralnim djelovanjem, Sveti Otac je napomenuo da je za vjerodostojnost navještaja Crkve temeljno da ona živi i svjedoči milosrđe iz prve ruke. Raduje me da su u Crkvi u Francuskoj mnogi prihvatili moj apel. Lijepo je da različite crkvene stvarnosti rade zajedno, dijeleći teškoće, radosti i iskustva, te da nalaze načina kako u svijetu  širiti kulturu milosrđa koja mu je hitno potrebna.

Dobro razmotrite nježnost i suosjećanje koji su povezani s milosrđem koje pak uvijek mora biti živo u vašem srcu, kako izvršavanje vaših karitativnih djelatnosti koje je ponekad vrlo zahtjevno i naporno nikada ne bi ugušilo dah nježnosti i suosjećanja koji ih moraju pokretati, kao i pogled koji ih izražava – rekao je Papa i pojasnio – Ne pogled koji odozgor kreće sažaljenjem, nego pogled brata i sestre koji podiže. To je prva stvar koju osobe kojima pomažete moraju naći u vama, jer osobito imaju potrebu biti shvaćene, cijenjene, poštovane i voljene.

Druga je dimenzija spoznaja da možemo biti pravi apostoli milosrđa samo ako uvijek mislimo na to da smo bili predmet Božjeg milosrđa, te da smo to i dalje – rekao je papa Franjo i dodao – Sveti papa Ivan Pavao II. napisao je: Neprestano moramo pročišćavati sve svoje djelovanje i nakane u kojima se milosrđe shvaća i prakticira na jednostran način. Naime, samo kada smo, primjenjujući  djelo milosrđa, vrlo uvjereni da ga u isto vrijeme i mi primamo od onih koji ga primaju od nas, naše je djelo, djelo milosrđa.

Ako nedostaje ta dvostranost i uzajamnost, naša djela još uvijek nisu istinska djela milosrđa. Kontemplirajte Božić i jaslice kako biste osjetili i dotaknuli siromaštvo koje je, prilikom utjelovljenja, Sin Božji izabrao za sebe. Slijedite ga putom poniznosti i siromaštva, snažno ohrabreni i obnovljeni u svojoj zauzetosti – zaključio je Papa.

Izvor: Vatikan


 444 total views,  2 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.